Maja Vukovic

Kamo odlazi naša humanitarna pomoć?

18/01/2018

U današnje smo vrijeme sudionici razno raznih akcija sakupljanja humanitarne pomoći. Nerijetko se pri tome skupi pozamašna svota novaca koja bi se nakon toga trebala proslijediti onima radi kojih je akcija i provedena. Pri tome nije strano i sasvim nepoznato pitanje: „Kuda uistinu odlazi prikupljeni novac te odlazi li u prave ruke?“. Istina je – sigurno je kako određena količina novca „ode u vjetar“, ali rekla bih da je nemjerljivo veća količina koja odlazi u prave ruke (ili se barem tako nadam). No ovo nije tekst u kojemu želim natuknuti sumnju na bilo koji humanitarni događaj. Ovo je tekst da vas uvjerim upravo u suprotno.

Vjerujem da je velika većina vas već čula za organizacije poput „Insulin for Life“ (ili njemačka inačica „Insulin zum Leben“) ili pak „Life for a Child“. Tko nije može više pročitati ovdje ili na Life for a Child ili pak na Insulin for Life. Koga zanima i kako konkretno pomoći, može poslati i svoj upit na [email protected].

Nakon nedavno poslanog paketa punog razno raznih potrepština potrebnih osobama s dijabetesom te mnoštva inzulina, dobili smo pismo zahvale i pismo u kojemu nas se obavještava o tome gdje su poslane naše donirane stvari. Ono što me je pri tom najviše dirnulo je donja slika:

Na slici je djevojčica Samantha. Djevojčica koja je već u dobi od 4 godine svoga života koristila za život neophodan inzulin zahvaljujući njemačkom ogranku organizacije „Insulin for Life“. Nešto manja slika prikazuje nam tu istu djevojčicu, našu Samanthu, ali ovoga puta u dobi od 16 godina. Tako je! To je ta ista djevojčica koja živi i preživljava zahvaljujući samosvijesti onih ljudi koji umjesto u smeće, svoje materijale šalju humanitarnoj organizaciji čija je glavna zadaća pomoći onima u nevolji – u ovom slučaju osobama s dijabetesom koji žive u iznimno financijski siromašnim zemljama.

Kuda odlazi naša humanitarna pomoć? U ovom slučaju odgovor je jednostavan – U PRAVE RUKE! A djevojčica Samantha je živi dokaz tome! Zato ne opterećujmo glavu i naše misli nebitnim stvarima, već učinimo sve da „nebitno“ postane bitno.

Kada ima volje, ima i načina.

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Inzulini: