Davor Skeledžija

Idemo u San Francisco na konferenciju o dijabetesu!

04/06/2019

American Diabetes Association, među prijateljima poznata kao ADA, svake godine organizira najveću znanstvenu konferenciju o dijabetesu. Iz Hrvatske ove godine ide vrlo malo stručnjaka, što je stvarno šteta, no od osoba s dijabetesom ide nas četvero!

Potrudit ćemo se prenijeti najzanimljivije informacije za osobe s dijabetesom kojih neće nedostajati. Na našu i vašu žalost najplodnija blogerica, Maja Vuković, nam se ove godine neće pridružiti… U Berlinu je na ATTD-u pisala najpopularnije postove za vrijeme predavanja i odmah nakon njih. Dok smo mi navečer žvakali najbolji berlinski kebab, njezini postovi su već skupljali stotine impresija i „lajkova“… Maja živi i radi u Njemačkoj, no i dalje lektorira naše tekstove.

Upoznajte osobe s dijabetesom koje će ove godine „predstavljati Hrvatsku“:

Sofija Turjak – živi i radi u Osijeku, koristi najnoviju Medtronic 670G inzulinsku pumpu te je veliki zaljubljenik u tehnologiju i putovanja. Odličnu priču o njezinoj inzulinskoj pumpi potražite ovdje.

Darija Cerin –glavna urednica časopisa ZADI iz Zagrebačkog dijabetičkog društva. Ovo joj je prvi let preko velike bare i jako je uzbuđena. Koristi sveprisutni Veo i Libre senzor.

Ines Jakopanec – najaktivnija volonterka Zagrebačkog dijabetičkog društva te vrhunska stručnjakinja za grafiku, vizualizacije i Instagram. Stoga, ako niste, zapratite Instagram profil Zagrebačkog dijabetičkog društva.  Također je na Veo pumpi i Libre senzoru.


Davor Skeledžija
– dežurna „posvuduša“ koja će na sebe preuzeti najveći dio izvještavanja iz San Francisca. Kraće „vjestice“ će biti dostupne na Facebook stranici https://www.facebook.com/naInzulinu/ , a duže na portalu www.naInzulinu.com, kao i na www.zadi.hr. Kako ne bismo baš svi bili hodajuće reklame za Medtronic, ja koristim Sooil Dana inzulinsku pumpu i AndroidAPS sustav automatske isporuke inzulina kontroliran mobitelom. Riječ je o umjetnoj gušterači kućne izrade opisanoj ovdje. Na žalost, kada se suočimo s groznom, a finom američkom prehranom, teško će nas ikakvi algoritmi spasiti od divljanja šećera. Ipak, ove godine idemo spremniji nego ikad, s nama su još i backup injekcije najbržeg inzulina na svijetu, Fiaspa, o kojemu možete čitati ovdje. Nadam se da će Fiasp doprinijeti boljoj regulaciji u „kriznim situacijama“, no za svaki slučaj sa mnom putuju još i dvije injekcije glukagona za dijabetičke kome.  🙂

Šta očekujemo na konferenciji?
Brzi pregled sadržaja daje naslutiti da su ove godine i farmaceuti i liječnici jako zainteresirani za dijabetes tipa 2, što će razočarati dio našeg čitateljstva. Ipak će se na ovogodišnjoj ADA-i dogoditi presedan zbog kojeg ćemo se morati jako rano ustajati i tražiti slobodno mjesto u dvorani!

Po prvi put je Odbor za program Američke dijabetičke asocijacije dozvolio raspravu o low-carb prehrani! ADA je posljednja velika utvrda protivnika low-carba, ali pomalo su počeli i oni popuštati. Nakon brojnih prigovora i intervencija sudionika konferencije prijašnjih godina dozvolili su raspravu o low-carb i very-low carb prehrani za osobe s dijabetesom! Vodit će ju dr. William Yancy, autor nedavno objavljenih ADA-inih prehrambenih smjernica. Neće tu biti revolucionarnih stvari, ali ovo bi mogao biti početak kraja otporu ovakvoj prehrani u najmoćnijoj organizaciji za dijabetes na svijetu. Internacionalna dijabetička federacija (IDF) na svojim konferencijama već uvelike dozvoljava ovakve rasprave. Prva takva je bila prije puno godina u Australiji. Najveća dvorana u konferencijskom centru u Sydney-u, nije bila dovoljno velika za sve znatiželjnike te su sudionici zauzeli hodnike i susjedne dvorane gdje se na velikim ekranima prenosio show.

Low Carb

Low-Carb

Osim low-carb prehrane, bit će još puno toga, između ostalog, predstavit će rezultate Sensor Augumented Pump (SAP) istraživanja koje je ostvario Tandem sa svojom inzulinskom pumpom i Control-IQ algoritmom. Podaci istraživanja će biti predani američkoj regulatornoj agenciji FDA u nadi da bi odobrenje moglo doći do kraja 2019. godine. Spomenuta pumpa koristi Dexcom G6 senzore te automatski predviđa i sprječava hipoglikemiju (kao Medtronicova 640G). Za Hrvatsku ovo nema direktnog značaja, ali je očigledan pokazatelj smjera u kojem moraju ići svi proizvođači inzulinskih pumpi. Za koju godinu skoro da više neće ni biti „glupih inzulinskih pumpi“, već će biti potpuno normalno da one blisko surađuju sa CGM sustavima i same u određenoj mjeri podešavaju isporuku inzulina. Nijedan sudionik spomenutog Tandem  istraživanja nije ispao, što je dobar znak.

U Hrvatskoj već imamo prvu ozbiljniju generaciju takvih pumpi, riječ je o Medtronic 640G pumpi koja nas uz novu generaciju Enlite senzora vrlo uspješno automatski štiti od hipoglikemija. Zahvaljujući novom nacionalnom tenderu, u organizaciji KBC-a Rebro, 640G bi mogla ostvariti značajniji prodor u Hrvatsku! Brojni članci o toj temi objavljeni su na ovom portalu i dostupni su ovdje. Pedijatri su već poslali prijedlog HZZO-u da se indikacije za SAP (Sensor Augumented Pump) prošire barem na djecu do 18 godina, no za sada je HZZO to odbio zbog Librea koji troši budžet iznad očekivanja (njihovih, ne i mojih).

Ovi ne znaju ništa drugo osim dijabetesa
Možda, ali nakon završetka konferencije i obilaska San Francisca, sjedamo na avion i letimo za Miami. 🙂 Tamo ćemo sabirati dojmove, guštati na svjetski poznatim plažama, posjetiti koju lokaciju sa snimanja CSI Miami i jedan od najboljih zabavnih parkova. Potom je u planu odlazak na susjedne Bahame superbrzim gliserima. Dok će se cure sunčati na brodovima i plažama Bahama, ja ću se posvetiti svojoj velikoj strasti i odraditi nekoliko zarona u jedno od najljepših tropskih mora na svijetu.

Sa senzorima više nije neka drama roniti, što dokazuju ove stare fotke iz Egipta, a detaljni članak još iz 2016. godine dostupan je ovdje.

Zaključak
Brojne informacije, dio atmosfere i dojmova pokušat ćemo vam prenijeti preko spomenutih digitalnih platformi i pokojeg predavanja u Zagrebačkom dijabetičkom društvu. Stoga, stay tunned.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: