Davor Skeledžija

Bežični kućni pankreas – Wireless Closed Loop!

29/07/2019

Nadam se da ste već čuli za koncept closed loop  ili SAP gdje CGM senzor kontinuirano mjeri razinu glukoze te vam, na osnovu izmjerenih vrijednosti, inzulinska pumpa dodaje inzulin ili prekida njegovu isporuku. Ako niste, na portalu naInzulinu.com imate nekoliko Šuranovih tekstova ovdje i jedan moj od prošle godine pod nazivom „I ja imam umjetni pankreas“!

Ono što do sada nigdje nikada na hrvatskom jeziku niste mogli pročitati je priča o closed loop sustavu bez ijedne jedine žice, kanile, cijevi, visuljka… Da, i to je moguće i funkcionira, ovdje u Hrvatskoj, na meni, barem kratko jer puno košta.

Predstavljam vam „OmniPod Loop“!
Riječ je o sustavu čiji nijedan dio ne možete kupiti u Hrvatskoj, a sastoji se od:
1) pametnog telefona iPhone 5s (dobro, ovo možete kupiti u HR),
2) OmniPod Eros inzulinske pumpe bez katetera tvrtke Insulet,
3) RileyLink verzije za OmniPod (uređaj malo veći od kutije šibica),
4) Dexcom G5 rtCGMS (Bluetooth)

Sada je već malo jasnije kako cijeli sustav funkcionira, ali krenimo redom:
Dexcom rtCGMS izmjeri razinu glukoze i Bluetoothom pošalje taj podatak u iPhone, konkretno u aplikaciju jednostavnog imena Loop. Aplikacija, tj. njezin umjetni algoritam (Sjećate se Jenny?), na osnovu tog podatka i ranije unesenih preferenci donese odluku je li nam potrebno povećati isporuku inzulina, smanjiti ili je potpuno prekinuti. Sve u cilju kako bismo imali što ljepšu liniju kretanja šećera i proveli što više vremena u TIR-u (TIR – Time In Range).

Na prvoj fotki je glavno sučelje Loop aplikacije, a na drugima tipične noći na closed loopu

Naravno, nemojmo se zavaravati, Jenny (umjetni algoritam) ne zna što i kada jedemo te koliko se intenzivno bavimo fizičkom aktivnošću pa je hranu i sport također potrebno unositi u aplikaciju.

Sport je jednostavan – napravio sam predložak (template) koji mi, kada ga odaberem, ciljne vrijednosti šećera s 5.5 mmol/L povisi na 9.0 mmol/L u periodu od sljedećih 45 minuta (Tko se dulje bavi sportom? 🙂 ). Ako predložak na vrijeme odaberem, dakle malo prije fizičke aktivnosti, problema uglavnom nema, osim ako je riječ o usponu na Sljeme, onda ne pomaže ništa osim isključivanja pumpe i dekstroze.

Hrana je malo kompliciranija, morate izračunati koliko vam jedna jedinica inzulina ruši šećer (Insulin Sensitivity) i koliko je ta ista jedinica inzulina sposobna uništiti ugljikohidrata (Carb Ratio). Nakon što to saznate, prije obroka u Loop aplikaciju unesete količinu ugljikohidrata koju ćete pojesti te jesu li to brzi ili spori ugljikohidrati – i to je to. Aplikacija će sama izračunati koliko vam je inzulina potrebno, narediti inzulinskoj pumpi da ga isporuči te poslije pratiti stanje i ovisno o potrebi dodavati i oduzimati inzulin.

Nemam više „sindom zore“! Jeei.

Je li sve tako super? Naravno da nije
RileyLink morate svakodnevno puniti i on služi kao veza (relay) između Omnipoda i mobitela. Ako nije napunjen ili nije u dometu, OmniPod postaje glupa inzulinska pumpa koja isporučuje samo unaprijed programirane bazale.

Cijene idu u nebesa
Sve to košta kao „suho zlato“, barem kada stvari pokušavate koliko toliko legalno kupiti. Najveći problem je, očekivano, OmniPod. U njemačkoj internetskoj trgovini diashop.de kutija od 10 podova bez poštarine košta 332 €. Budući da svaki OmniPod traje tri dana, svaki dan nošenja OmniPod inzulinske pumpe bez katetera vas košta 88 kn, a gdje je još jednokratna investicija u RileyLink koji košta 975 kn, Dexcom transmiter i redovna kupovina Dexcom senzora. Da, teoretski možete prodavati HZZO Libre senzore pa kupovati Dexcom senzore, ali to nije po zakonu i zahtijeva vremena i truda. Teoretski možete prodavati i potrošni materijal za Medtronic inzulinsku pumpu kako biste lakše došli do OmniPoda, ali ni to nije opcija s obzirom na to da je HZZO osigurao dovoljne količine za većinu pacijenata pa je „crno tržište“ katetera mrtvo (jer nema potražnje).

10 podova 332 € i RileyLink 150 $

Ok, moguće je koristiti i Libre senzore, ali u tom slučaju morate još instalirati posebnu Spike aplikaciju, što također nije jednostavno te, naravno, koristiti MiaoMiao koji opet treba kupiti za 1444 kn ovdje i redovno ga puniti.

Još loših vijesti
Da biste ovaj sustav koristili morate imati i Mac računalo na kojem iz programskog koda generirate (kompajlirate) Loop aplikaciju za iPhone, što nije jednostavno. Ja sam imao sreće što sam na Facebooku naletio na Martina koji je pak u firmi naletio na neku staru kramu od Maca i softverski je sve vrlo brzo i inteligentno posložio. Osim toga, Appleu morate godišnje plaćati 100 $ posebnu developersku licencu kako bi si svoju Loop aplikaciju mogli generirati.

Zaključak – nije sve tako crno 🙂
Ova generacija OmniPod Eros pumpi u sebi nema integriran Bluetooth i zato je potreban dodatni RileyLink za komunikaciju. No, sljedeća generacija OmniPod Dash pumpi u sebi ima Bluetooth i već je u ograničenoj uporabi, igrao sam se s njima na ADA2019 konferenciji u San Franciscu – zbilja postoje. 🙂 Dakle, s Dashom više neće trebati RileyLink i sve će biti jednostavnije, a možda i jeftinije. Naravno, hakerska DIY zajednica još mora „razvaliti“ OmniPod Dash i povezati ga s iPhone Loop aplikacijom, ali underground pokret #WeAreNotWaiting okrupnjava svaki dan. Oni, kako prof. Tadej Battelino kaže, generiraju ogroman pritisak na konvencionalnu farmaceutsku industriju da požuri s razvojem svoje komercijalno dostupne tehnologije koju će odobriti regulatorne agencije.

Kad smo kod službeno odobrene tehnologije bez katetera, u Njemačkoj je dostupan Medtrum A7. Riječ je o komercijalnom integriranom SAP-u, dakle rtCGM i pumpa bez katetera, a koji bi BauerFeind nakon Medtrum S7 CGM-a također mogao dovesti u Hrvatsku.

Ne smijemo zaboraviti i klasične inzulinske pumpe s kateterima od kojih neke već koriste napredne algoritme, to su Medtronic 640G i 670G o kojima fantastične tekstove potražite ovdje i ovdje. 640G je dostupna u Hrvatskoj, a kupljena je određena količina i putem HZZO-ovog nacionalnog tendera koji je provelo Rebro.

U svakom slučaju, siguran sam da će ovakva tehnologija postati puno prije šire dostupna, nego lijek za dijabetes tip 1 zato što se u slične stvari puno više investira, nego u pravi lijek. Od pravog lijeka „Big Pharma“ ne bi imala baš ništa nakon što bi ga jednom prodala pacijentu/osiguranju, a i farmaceuti moraju razmišljati dugoročno. 🙂

Onima koje nisam obeshrabrio ovom pričom, cijenama i kompleksnošću, preporučujem daljnje istraživanje na adresi https://loopkit.github.io/loopdocs/, a osim toga postoji i mala nova Facebook grupa Closed Loop Hrvatska pa svratite, ako vam je napeto.

Standardna ograda: sve što sam ovdje napisao nije odobrila ni jedna regulatorna agencija na svijetu. Štoviše, na vidiku je velika bitka protiv hacking diabetes #WeAreNotWaiting pokreta. Ako odlučite riskirati svoje zdravlje i spržiti gomilu novaca – ja, ni bilo tko na portalu naInzulinu.com, za to ne želimo i ne možemo preuzeti odgovornost.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: