Davor Skeledžija

Analiza: Medtrum rtCGM na listi HZZO-a od 18. lipnja!

07/06/2020

Sada je službeno: Hrvatska je dobila još jedan samostalni CGM sustav – za prijatelje S7. Kao i do sada, predviđanja koja smo naveli u članku Medtrum S7 – još jedan CGM senzor na listi HZZO-a, – obistinila su se. Stoga za detalje pročitajte spomenuti članak, a ukratko ćemo ponoviti da su indikacije iste kao za Libre te da ovaj sustav nema zaseban čitač, već se razina GUK-a očitava pomoću mobitela. Postoji aplikacija EasySense za iPhone i Android za uvid u kretanje glukoze, a i ona za roditelje koji u svakom trenutku žele znati koliki je šećer, a zove se EasyFollow.

Svi podaci se automatski (bez da prstom mrdnete) učitavaju na vaš besplatni račun na internetu kojem (uz vašu dozvolu) mogu pristupiti i vaši dijabetolozi putem internetske stranice Easy View Pro.

Ono što će oduševiti dio dijabetologa i njihovih pacijenata, je da nas uskoro očekuje aplikacija potpuno prevedena na hrvatski jezik. Nama, internet surferima to ne znači puno, ali dio liječnika me uvjerava kako mnogi Hrvati ne znaju strane jezike i da bi hrvatski trebao biti obaveza, a ne mogućnost.

Sve informacije o Medtrumu potražite na portalu www.mojMedtrum.com, a na Facebooku postoji grupa Medtrum Hrvatska i BiH koju također preporučujem. No, moram vas upozoriti da ćete u grupi pronaći puno pozitivnih, ali i negativnih iskustava. Ne postoji idealan sustav mjerenja glukoze i svi smo mi različiti. To što je netko imao loša (ili dobra iskustva) – ne znači da će se isto dogoditi i vama.


Mjesečno ćete dobiti 33 igle i 33 lancete – je li to dovoljno?
Po mom mišljenju – nije. Ako znamo da ćete svaki dan morati jednu trakicu potrošiti za kalibraciju krvlju – onda je jasno da ćemo za dodatne egzibicije i provjere imati prilično malo prostora. Problem je i u tome što je crno tržište trakica dolaskom senzora prilično splasnulo i do jeftinih je trakica teže doći. Naime, mnoge osobe s dijabetesom, a posebno roditelji, dolaskom senzora više nisu prisiljeni ilegalno prodavati trakice kako bi svojoj djeci lakše financirali senzore. Rezultat je puno slabija ponuda.

Dobra vijest je da je Bauerfeind najavio da će svojim korisnicima osigurati dodatne trakice po povoljnijim cijenama, a ne smijemo zanemariti ni kompletnu financijsku stranu.

Financijska strana cijele priče iz perspektive HZZO-a
Kao što je vidljivo iz gornje ikonografike - Hrvati su dobili skuplji real time sustav na A listu HZZO-a bez doplate!


Za razliku u cijeni postoji opravdanje zbog razlike u funkcionalnosti koja je spomenuta u gornjoj tablici, a obrazloženo je i u analizi koju posjeduje HZZO. Stoga,  ako nikako niste u stanju dokupiti koju trakicu – na crnom ili „bijelom“ tržištu imate opciju korištenja Librea bez kalibracije ili samo trakica.

Usporedba Librea i Medtruma – „koji je bolji“?
Nisam planirao pisati o ovome, ali po brojnim upitima imam osjećaj da vas jedino to zanima. Ovdje nećete naći jednoznačan odgovor jer on ne postoji. Libre je jači i ugledniji brand od Medtruma, njegova jednostavnost korištenja je bez presedana, kao i cijena. Medtrum s druge strane udara tamo gdje je Libre najslabiji – nudi alarme, prediktivne alarme i komunikaciju u „realnom vremenu“ – što znači da svoja očitanja automatski svake dvije minute šalje u mobitel, a mobitel ih šalje na internet. Istovremeno su postavljanje senzora i samopokretanje – nešto kompliciraniji.
Abbottovci će reći da Libre uopće ne zahtijeva kalibraciju krvlju, što je odlično jer je moguće nešto zeznuti u tom procesu i onda imati manju preciznost. No, Medtrumovci će na to odgovoriti – da, ali ako se kalibracija krvlju dobro odradi – preciznost koju nudimo je odlična! Itd... Ono što je objektivno zbilja fantastično je da će sada i djeca mlađa od 4 godine imati pravo na senzore, s obzirom na to da je Medtrum indiciran za djecu već od 2 godine starosti!

Gdje će Medtrum biti dostupan?
Kao što znamo, Abbott je za Libre u Hrvatskoj sklopio ekskluzivan ugovor s tvrtkom Bontech koja ima 30 strateški raspoređenih poslovnica po cijeloj zemlji. Bauerfeind ima 17 poslovnica u 15 hrvatskih gradova gdje će Medtrum S7 biti dostupan osiguranicima HZZO-a, kao i u slobodnoj prodaji. Ipak, ako živite negdje gdje Bauerfeinda nema, ostavljaju opciju sklapanja partnerstva s lokalnim ljekarnama ili drugim specijaliziranim prodavaonicama radi pokrivanja rupa. Osim toga, ne zaboravimo mogućnost slanja poštom koju ćemo, uz nešto truda i sreće, imati trajno kao sav normalan svijet.

Bauerfeind poslovnice po Hrvatskoj

Bauerfeindove poslovnice po Hrvatskoj

Zaključak
Oni koji će iz cijele ove priče najviše profitirati su pacijenti!! 😊 😊 Oni će sa svojim dijabetolozima, koji ionako moraju napisati prvu preporuku, moći voditi argumentirani razgovor i odabrati ono što smatraju da im najviše odgovara. Najbolje od svega je da se, kako stvari stoje, nakon tri mjeseca možete predomisliti oko izbora CGM-a. Dakle, nije bitno što mislim ja ili netko drugi, bitno je što mislite VI i vaš dijabetolog.

Ne znam kako vama, ali meni se nakon svega ovoga čini kao da živimo u razvijenoj zemlji Europske unije. Iskrene čestitke HZZO-u i Bauerfeindu na ovom uspjehu.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: