Izvor: Internet

9 hormona koji uzrokuju debljanje i kako ih uravnotežiti

10/02/2023

Gubitak težine je borba s kojom se mnogi od nas mogu povezati. Svi smo pokušali na različite načine smršavjeti, od svih novih hirova u prehrani do neobičnih rutina vježbanja. No, tajna upravljanja vašom težinom zapravo je mnogo jednostavnija. Ovaj tekst pokriva provjerene načine stabilizacije hormona koji uzrokuju debljanje.

Iako prehrana, tjelovježba i način života igraju važnu ulogu u gubitku i povećanju tjelesne težine, većinu toga također kontroliraju vaši hormoni. Oni kontroliraju vaš apetit i određuju razinu masti koju tijelo treba zadržati. Kontrolom ovih hormona možete kontrolirati i svoju težinu.

1. Inzulin

Proizvedeni beta stanicama koje se nalaze u gušterači, hormoni inzulina imaju važnu ulogu u određivanju količine masti koju treba zadržati i količine sagorijevanja za energiju. Potrebno je održavati stabilne razine inzulina jer povećanje, ali i smanjenje, mogu izazvati različite zdravstvene probleme. Količina inzulina koju proizvodi vaše tijelo može se održavati na optimalnoj razini unošenjem manje šećera i pridržavanjem prehrane koja zahtijeva povećanu količinu proteina i smanjenje količine ugljikohidrata. Uz zdravu prehranu, potrebno je i redovito vježbati. Zamijenite slatka i gazirana pića  zelenim čajem i osjećat ćete se puno bolje.

2. Leptin

Leptin dolazi iz masnih stanica u vašem tijelu. Njegova je svrha komunicirati s vašim mozgom kad je apetit zasićen. Ako se ova poruka ne može prenijeti, i dalje ćete osjećati glad, čak i nakon jela, jer vaš mozak neće shvatiti da ste siti i ponovno napunjeni energijom. Uz strog raspored vježbanja, u svakodnevnu prehranu uključite i protuupalnu hranu. Idite na spavanje rano i pobrinite se za najmanje sedam sati sna dnevno. Ako se ne odmarate pravilno, vaše tijelo neće moći proizvesti potrebne količine leptina.

3. Grelin

Suprotno leptinu, vaš želudac oslobađa grelin kad trebate jesti. Zbog toga se naziva i "hormonom gladi". Razina grelina u vašem tijelu smanjuje se svaki put kad jedete. Ako se to ne dogodi, neće moći znati kad vam je dosta. Dakle, više jedenja može uzrokovati debljanje. Prvo što trebate učiniti, kako biste bili sigurni da je vaša razina grelina stabilna, je prestati konzumirati gazirana pića puna šećera. Pridržavajte se zdrave prehrane koja se uglavnom sastoji od bjelančevina, a ne ugljikohidrata.

4. Kortizol

Jedan od popularnih hormona koji uzrokuju debljanje - nadimak ‘hormon stresa’; vaše nadbubrežne žlijezde proizvode kortizol u stresnim situacijama. Ako ste često pod stresom, količina kortizola u vašem tijelu povećat će se pa ćete jesti više i posljedično vidjeti povećanje tjelesne težine. Istraživanja su pokazala da ljudi, koji imaju tendenciju udebljati se u srednjem dijelu tijela, proizvode natprosječne količine kortizola kada su pod stresom.

Uravnotežena prehrana s umjerenom količinom ugljikohidrata neophodna je za mršavljenje. Vježbanje joge, meditacija ili bilo koja druga aktivnost koja vam pomaže da se osjećate smirenije također može pomoći u smanjenju razine kortizola.

5. Estrogen

Estrogen, vrlo važan hormon za žene, kontrolira pojavu ženskih sekundarnih spolnih osobina. Estrogen regulira menstruaciju i spolnu reprodukciju. Ako se količina estrogena u vašem tijelu smanji, primijetit ćete debljanje i suočit ćete se s drugim hormonalnim problemima. To može dovesti do toga da tijelo ne koristi učinkovito škrob i šećer u krvi, što će rezultirati zadržavanjem više masti. Kontrola razine estrogena posebno je važna za žene tijekom trudnoće. Pobrinite se da vaša prehrana sadrži puno vlaknaste hrane i redovito vježbajte.

6. Neuropeptid Y (NPY)

Moždane stanice i živčani sustav proizvode neuropeptid Y, koji također doprinosi i vašem osjećaju gladi. Štoviše, stvara vam želju za hranom bogatom ugljikohidratima i mastima. Kad ste u stresnoj situaciji, vaše tijelo će proizvesti više NPY-a i to je jedan od primarnih razloga zašto ljudi imaju tendenciju prejedanja kada su tjeskobni. Možete smanjiti količinu NPY-a u svom tijelu povećanjem količine proteina u tijelu, pravilnom ishranom i dodavanjem više topljivih vlakana u svoju prehranu.

7. Peptid-1 sličan glukagonu (GLP-1)

GLP-1 se oslobađa kada obrok koji ste konzumirali dosegne donju polovicu vašeg probavnog sustava. On održava razinu šećera u krvi pod kontrolom i smanjuje osjećaj gladi. Ako vaše tijelo ne proizvodi dovoljno GLP-1, pojest ćete više i pritom ćete dobivati na težini. Osim toga, razina šećera u krvi također će porasti što znači da ćete biti skloniji obolijevanju od dijabetesa. Uključite proteine u svoju prehranu konzumiranjem više jogurta i plodova mora. Povećajte i količinu unosa zelenog povrća i probiotika i vaše će tijelo moći proizvesti više GLP-1.

8. Peptid YY (PYY)

Skraćeno od peptidnog tirozina, tanko i debelo crijevo oslobađaju PYY svaki put kad jedete. Baš kao i leptin i GLP-1, daje vam do znanja kada se osjećate siti nakon obroka. Kao što je ranije spomenuto, smanjite unos ugljikohidrata i pokušajte jesti više organski proizvedene hrane. Jedite više proteina i vlaknaste hrane.

9. Kolecistokinin (CCK)

Baš poput GLP-1, povećane količine CCK-a u tijelu mogu smanjiti vaš apetit. Posebno je važno jer vam pomaže pravilno probaviti masti i bjelančevine. Kako biste osigurali zdravu razinu CCK -a, jedite više proteina i pokušajte unositi samo masti koje su dobre za vas. To uključuje masti koje se nalaze u ribi, jajima i maslinovom ulju. Vlakna vam također mogu pomoći u proizvodnji više CCK-a. Ako želite osigurati stabilnu težinu, pravilno se hranite. Jer, hirovi u prehrani samo su hirovi.

Ovaj tekst je podržala tvrtka Novo Nordisk

Izvor: https://themindsjournal.com/ways-stabilize-hormones-weight-gain/


Još iz kategorije Izdvojeno: