Podešavanje bazala na pumpi – tko je za to odgovoran?

Ovaj tekst je namijenjen malo više pumperima, a generalno o dugodjelujućim bazalima možete pročitati u odličnom tekstu ovdje.

Budući da sam član brojnih Facebook grupa namijenjenih osobama s dijabetesom, primijetila sam da većina ima problema s određivanjem količine bazalnog inzulina, bilo da se radi o pumpi ili penu. Također sam primijetila da većina eventualne promjene bazala radi jednom u 3-5 mjeseci kod svog dijabetologa, ovisno o tome koliko često netko odlazi na kontrolu. Dijabetes imam od svoje 19. godine, što znači da se s dijabetesom družim zadnjih 7 godina. Nije tako neka strašna brojka :). U tih 7 godina, doktor mi je samo u prvih mjesec dana od dijagnoze bio “šef” i rihtao moje bazale. Naravno imala sam i dobrog doktora  koji mi je dao dobar input u značenje bolusa (odnosno inzulina prije jela) i bazala (odnosno inzulina koji drži naše šećere u granicama neovisno o jelu). Vrlo kratko i jednostavno: ukoliko nam je 2h iza jela šećer visok – to znači da smo dali premalu količinu bolusa, ukoliko nam je šećer visok ili nizak neovisno o jelu – to znači da nešto ne štima s bazalima. To je bila rečenica koju sam odmah spremila u svoje moždane vijuge i koja mi je rekla: „Sama si svoj šef i tvoja regulacija ovisi o tebi samoj, a ne o jednom posjetu doktoru u 4 mjeseca koji zapravo ne može imati uvid u sve moje životne navike (skroz logično)“. Smatram da nisu doktori krivi za to ako nam bazali ne valjaju, krivi smo mi sami. Oni ih ne mogu naštimati savršeno jer ne žive s dijabetesom i nemaju praksu koja u dijabetesu znači apsolutno sve!

Ovdje bih se htjela malo više posvetiti važnosti mijenjanja noćnih bazala. Ja osobno imam 3 vrste bazala koje mijenjam ovisno o slijedećim situacijama:
1) jesam li ili nisam večerala
2) je li večera bila obilna ili umjerena
3) u koliko je sati bila večera (dakle velika je razlika je li večera bila u 18 sati ili u 22 sata).

Ukoliko je moja večera bila „normalna“, dakle da sam se najela i ostala sita i da nisam ni u čemu pretjerala, moji bazali su slijedeći:
20:00 – 00:00 h  = 0.8 jedinica po satu
00:00 – 04:00 h  = 0.8 jedinica po satu
04:00 – 06:00 = 0.675 jedinica po satu

U slučaju obilne večere, malo pretjerane, bazali su povećani za otprilike 25%:
20:00 – 00:00 h  = 1.00   (možda i više)
00:00 – 04:00 = 1.00 pa do 1.2 jedinica po satu
04:00 – 06:00 h  = 0.75 jedinica po satu

Ukoliko pak nisam ništa večerala, bazali su smanjeni za otprilike 40% :
20:00 – 00:00 h  = 0.5 jedinica po satu
00:00 – 04:00 h  = 0.5 jedinica po satu
04:00 – 06:00 h = 0.675 jedinica po satu

Da, istina je da bazal označava onu količinu inzulina koja će pokriti moje vrijednosti šećera neovisno o jelu. No, ono što sam ja sama na sebi dokazala je da ista količina bazala za vrijeme noći, u slučaju jedenja i nejedenja večere, nikako nije nešto što će moje vrijednosti šećera držati u normalnim granicama. U slučaju nepostojanja večere – sigurno završavam u gadnoj hipoglikemiji, dok u slučaju malo obilnije večere – definitivno završavam u itekako dobroj hiperglikemiji.

Imam samo 26 godina, cijeli život je preda mnom i nikada se neću zadovoljiti onim vrijednostima šećera koje su navodno “normalne” za osobe oboljele od dijabetesa. Zadovoljit ću se onim vrijednostima šećera koje su normalne za zdrave osobe jer želim živjeti život punim plućima. Mislim da slika dr. Bernsteina govori više od 1.000 riječi:

“Nije do zvijezda da nam drže našu sudbinu, nego do nas samih.” – Thomas Merton

Maja Vuković

Sve navedeno u tekstu temelji se na mom vlastitom iskustvu i istraživanju, nikako se ne može primijeniti na cjelokupnu dijabetičku populaciju. Neki možda u slučaju nejedenja trebaju bazal smanjiti još i više, a neki ga možda ne moraju uopće smanjivati. Također, veliki utjecaj imaju i hormoni, pogotovo kod ženske populacije. Hormoni svako malo mijenjaju ono za sto smatramo da bi trebalo biti stalno.

Oni koji su u Zagrebu ili su u mogućnosti doći, mogu usavršiti svoje znanje na besplatnom savjetovalištu koje organizira tvrtka Mediligo (01/6454-295) u suradnji sa vrhunskim stručnjakom za inzulinske pumpe – Dr. Manjom Prašek.


Još iz kategorije Inzulini:

Comments

2 responses to “Podešavanje bazala na pumpi – tko je za to odgovoran?”

 1. Ana Bertovic Avatar
  Ana Bertovic

  Vjerujem da s 27 godina se bazali mogu dobro podesiti i regulirati šećer, ali vjerujte kad dijete ima 14 godina, kad svakih 3 mjeseca naraste oko 3 cm, isto tako dobiva na kilaži, ukratko kad ga “pucaju” hormoni pravilo je da nema pravila. Isti bazal je 3 dana savršen , pa i gukovi, a zatim nastaje “rusvaj” koji te izludi, od hipera do hipa nikako podesiti boluse i bazale .. i taman kad uspiješ sve nekako srediti..sve pada u vodu jer gukovi opet ne slusaju…opet vraćaj na staro..i tako stalno u pripremi kako što bolje odreagirati da hba1c u konačnici bude u razumnim granicama. Vjerujem da će s 18 godina se to srediti i organizam hormonalno smiriti i da će moje dijete dijeliti Vaše mišljenje. Dapače sigurna sam da će biti tako, ali do tada vjerujte da itekako s bazalima mudrujemo i hvala Bogu da to možemo.
  Želim reći da se ne može baš uspoređivati dijete, dijete u pubertetu i zrela osoba jer mnogo čimbenika tu ima utjecaja.

  1. Maja Vukovic Avatar
   Maja Vukovic

   Nazalost, ali morat cu vas razocarati… Utjecaj hormona na dijabetes nazalost nije samo u djetetovoj najranijoj dobi, niti u teenagerskoj dobi, vec je taj utjecaj jos uvijek gotovo jednakog intenziteta i kasnije, pogotovo kod zena kojima hormoni svakodnevno rade te niti jedan dan nije isti. Osim hormona tu je i svakodnevni posao i napetost oko njega, onda sportske aktivnosti koje ponekad izazovu adrenalinski skok, a ponekad ne. Onda PMS pa neki drugi problemi koji nazalost dodju u paketu s dijabetesom… Voljela bih reci da ste u pravu, ali nazalost hormoni rade kod svih, osim kod onih koji su u klimakteriju pa je taj utjecaj (nadam se) ipak malo manji. Stvar je samo toga kako cemo se mi prema tome postaviti i hocemo li se odluciti uhvatiti u kostac pa pokusati uhvatiti korak s njima i kroz duzi vremenski period promatrati sebe, svoje tijelo i razlicite vremenske situacije te onda pokazati tko je gazda :). Nije lako, niti je svima jednako – to sigurno, ali pokusati napraviti ono najbolje nikoga nije ubilo :). Meni je trebalo dugo da konacno pronadjem onu dozu koja mi odgovara i pri tom ne govorim o nekoliko dana, vec o periodu od nekoliko mjeseci pa mozda cak i skoro godine dana. A onda se opet pojavi onaj period kada sve padne u vodu i kada morate isponova, ali zato ja ovdje i pricam o postocima koje ja otprilike primjenjujem… Ali neka, ja ne odustajem :). Nadam se ni vi 🙂

Newsletter Powered By : XYZScripts.com