Davor Skeledžija

Medtronic 740G – nova inzulinska pumpa na HZZO-ovoj listi bez doplate!

08/01/2023

Dobra vijest je da je riječ o najnovijoj inzulinskoj pumpi koja će posebno oduševiti roditelje budući da ima integriran Bluetooth i vezu prema mobitelu. Zahvaljujući mobitelu pumpa će podatke o razini šećera i isporuci inzulina slati na Medtronic CareLink internetsku platformu, pa onda roditeljima na njihov mobitel.

Naravno, tu su još i dijabetolozi koji će također moći pristupati tim podacima ako im to dopustite. Više nećete trebati baš ništa posebno činiti, dovoljno je da ste pumpu povezali s mobitelom djeteta koji ima pristup internetu. Svi podatci će se automatski u pozadini prebacivati na internet, roditeljima i dijabetologu.

Da ne ispadne da se sada dogodilo čudo, važno je naglasiti da 740G zna peglati samo hipoglikemije

Dakle riječ je o nasljedniku Medtronic 640G inzulinske pumpe, a ne najmodernije Medtronic 780G pumpe koja zna peglati i hipo i hiperglikemije.

SmartGuard - isključivanje inzulina prije hipoglikemije

Ponavljam, ovo je inzulinska pumpa koja se nalazi na HZZO-ovoj osnovnoj listi pomagala, dakle za nju nema doplate.

Naravno i dalje je potrebno proći HZZO-ovu proceduru za ostvarivanje prava koja je opisana u tekstu:

SAP – naš robotski anđeo (640G pumpa i rtCGMS u djeteta)

Spomenimo još "HZZO indikacije" za inzulinsku pumpu koje su najdetaljnije opisane u članku "Objavljujemo indikacije za inzulinsku pumpu za djecu i odrasle na trošak HZZO-a!"

S kojim senzorima komunicira Medtronic 740G?

Ako pratite stanje u Hrvatskoj, onda znate da smo u iščekivanju Guardian 4 senzora koji mogu funkcionirati bez kalibracije krvlju, a koji su već neko vrijeme dostupni u Sloveniji, pa čak i u Srbiji. Logično bi bilo očekivati da je 740G kompatibilna s Guardian 4 senzorima, ali nije... Medtronic 740G u ovom je trenutku kompatibilna samo s Guardian 3 senzorima koji se nalaze na HZZO-ovoj listi pomagala i zahtijevaju oko 3 kalibracije krvlju dnevno.

Neslužbeno doznajemo dobru vijest koja glasi da će pumpu 740G biti moguće softverski nadograditi kako bi bila kompatibilna s Guardian 4 senzorima, ali to bi se trebalo dogoditi tek tijekom 2025. godine. Dakle, u 2025. godini počet će se isporučivati 740G pumpe koje komuniciraju s Guardian 4 senzorima, ali će i postojeće 740G biti moguće nadograditi. Dobra vijest je i da bi se do tada na tržištu mogao pojaviti i novi super-jednostavni Medtronic Simplera senzor o kojem smo pisali u nastavku, a koji bi također trebao biti kompatibilan s Medtronic 740G inzulinskom pumpom.

Medtronic Simplera senzor - malo o budućnosti

Kalibracija krvlju

S obzirom na to da je 740G kompatibilna samo s Guardian 3 senzorima koji traže kalibraciju 2-3 puta dnevno, važno je da ta kalibracija bude što jednostavnija i brža. Vjerojatno ćete za te rabote željeti koristiti Roche Accu-Chek Guide aparatić koji dobijete uz pumpu, a trakice su dostupne preko HZZO-a:

Razlog za korištenje baš ovog aparatića jednostavan je, kada izmjerite razinu glukoze u krvi s Guideom, ona na vrlo jednostavan način može biti bežično poslana u inzulinsku pumpu radi kalibracije. Brzo i efikasno.

Zaključak

U ruci držim Roche Bluetooth inzulinsku pumpu koja je proizvedena davne 2013. godine. Roche je još prije 10 godina napravio skoro nepoderivu pumpu s Bluetoothom, ali je zeznuo stvar jer nije na vrijeme prepoznao važnost povezivanja pumpe sa senzorima.

Medtronic je pak zeznuo stvar time što je predugo odbijao opremiti svoje inzulinske pumpe Bluetoothom i svime što ta povezanost donosi.

Potonji je svoju grešku odnedavno ispravio, sada u Hrvatskoj imamo čak dvije pumpe s integriranim Bluetoothom: 740G bez doplate i 780G uz doplatu od oko 9.100 kuna; dok Medtronic 640G odlazi u ropotarnicu povijesti.

Dragi roditelji, vaše dijete će 740G pumpa čuvati od hipoglikemije na način da će prekinuti isporuku inzulina prije nego se ona dogodi. I još će vas o tome izvijestiti putem mobitela. Naravno, postoje i odrasli kojima će ove funkcionalnosti biti sasvim dovoljne, a sve zajedno košta nula kuna.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: