Medtronic 740G – nova inzulinska pumpa na HZZO-ovoj listi bez doplate!

Dobra vijest je da je riječ o najnovijoj inzulinskoj pumpi koja će posebno oduševiti roditelje budući da ima integriran Bluetooth i vezu prema mobitelu. Zahvaljujući mobitelu pumpa će podatke o razini šećera i isporuci inzulina slati na Medtronic CareLink internetsku platformu, pa onda roditeljima na njihov mobitel.

Naravno, tu su još i dijabetolozi koji će također moći pristupati tim podacima ako im to dopustite. Više nećete trebati baš ništa posebno činiti, dovoljno je da ste pumpu povezali s mobitelom djeteta koji ima pristup internetu. Svi podatci će se automatski u pozadini prebacivati na internet, roditeljima i dijabetologu.

Da ne ispadne da se sada dogodilo čudo, važno je naglasiti da 740G zna peglati samo hipoglikemije

Dakle riječ je o nasljedniku Medtronic 640G inzulinske pumpe, a ne najmodernije Medtronic 780G pumpe koja zna peglati i hipo i hiperglikemije.

SmartGuard – isključivanje inzulina prije hipoglikemije

Ponavljam, ovo je inzulinska pumpa koja se nalazi na HZZO-ovoj osnovnoj listi pomagala, dakle za nju nema doplate.

Naravno i dalje je potrebno proći HZZO-ovu proceduru za ostvarivanje prava koja je opisana u tekstu:

Kako do Medtronic pumpi preko HZZO-ove liste pomagala?

Spomenimo još “HZZO indikacije” za inzulinsku pumpu koje su najdetaljnije opisane u članku “Objavljujemo indikacije za inzulinsku pumpu za djecu i odrasle na trošak HZZO-a!

S kojim senzorima komunicira Medtronic 740G?

Ako pratite stanje u Hrvatskoj, onda znate da smo u iščekivanju Guardian 4 senzora koji mogu funkcionirati bez kalibracije krvlju, a koji su već neko vrijeme dostupni u Sloveniji, pa čak i u Srbiji. Logično bi bilo očekivati da je 740G kompatibilna s Guardian 4 senzorima, ali nije… Medtronic 740G u ovom je trenutku kompatibilna samo s Guardian 3 senzorima koji se nalaze na HZZO-ovoj listi pomagala i zahtijevaju oko 3 kalibracije krvlju dnevno.

Neslužbeno doznajemo dobru vijest koja glasi da će pumpu 740G biti moguće softverski nadograditi kako bi bila kompatibilna s Guardian 4 senzorima, ali to bi se trebalo dogoditi tek tijekom 2025. godine. Dakle, u 2025. godini počet će se isporučivati 740G pumpe koje komuniciraju s Guardian 4 senzorima, ali će i postojeće 740G biti moguće nadograditi. Dobra vijest je i da bi se do tada na tržištu mogao pojaviti i novi super-jednostavni Medtronic Simplera senzor o kojem smo pisali u nastavku, a koji bi također trebao biti kompatibilan s Medtronic 740G inzulinskom pumpom.

Medtronic Simplera senzor – malo o budućnosti

Kalibracija krvlju

S obzirom na to da je 740G kompatibilna samo s Guardian 3 senzorima koji traže kalibraciju 2-3 puta dnevno, važno je da ta kalibracija bude što jednostavnija i brža. Vjerojatno ćete za te rabote željeti koristiti Roche Accu-Chek Guide aparatić koji dobijete uz pumpu, a trakice su dostupne preko HZZO-a:

Razlog za korištenje baš ovog aparatića jednostavan je, kada izmjerite razinu glukoze u krvi s Guideom, ona na vrlo jednostavan način može biti bežično poslana u inzulinsku pumpu radi kalibracije. Brzo i efikasno.

Zaključak

U ruci držim Roche Bluetooth inzulinsku pumpu koja je proizvedena davne 2013. godine. Roche je još prije 10 godina napravio skoro nepoderivu pumpu s Bluetoothom, ali je zeznuo stvar jer nije na vrijeme prepoznao važnost povezivanja pumpe sa senzorima.

Medtronic je pak zeznuo stvar time što je predugo odbijao opremiti svoje inzulinske pumpe Bluetoothom i svime što ta povezanost donosi.

Potonji je svoju grešku odnedavno ispravio, sada u Hrvatskoj imamo čak dvije pumpe s integriranim Bluetoothom: 740G bez doplate i 780G uz doplatu od oko 9.100 kuna; dok Medtronic 640G odlazi u ropotarnicu povijesti.

Dragi roditelji, vaše dijete će 740G pumpa čuvati od hipoglikemije na način da će prekinuti isporuku inzulina prije nego se ona dogodi. I još će vas o tome izvijestiti putem mobitela. Naravno, postoje i odrasli kojima će ove funkcionalnosti biti sasvim dovoljne, a sve zajedno košta nula kuna.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije HZZO:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com