Gost autor

Emanuel i OmniPod – prvo kupanje!

14/07/2022

Od otkrivanja dijabetesa gotovo smo se godinu dana borili s divljanjem GUK-a i starim inzulinima. Cijelo vrijeme smo držali palčeve da se najave uvrštavanja inzulinskih pumpica na listu pomagala što prije ostvare jer nam je jedina prihvatljiva opcija za njega bila pumpa bez katetera. Novootkriveni smo i nismo mogli zamisliti da uz senzor s tog malog djeteta još vire i neke cjevčice.

U travnju nam se želja ostvarila – naša divna doktorica pozvala nas je da popunimo svu potrebnu dokumentaciju i odaberemo pumpu za Emanuela. Naš je odabir bila pumpa bez katetera, OmniPod DASH. Već nekoliko tjedana poslije primili smo poziv s Rebra da što prije dogovorimo termin edukacije u Medilabu i preuzimanje pumpice.


I tako smo se nas dvoje 31.5.2022. ponovno našli u KBC Rebru gdje su nas odlične sestre i naša doktorica uvele u novi život s dijabetesom. Naravno, GUK je malo divljao zbog prilagodbe na novi inzulin, neuobičajenu okolinu i ljude, ali po povratku kući stanje se polako popravljalo.

Osjećaj kad ne moraš tom malom čovjeku (sad već dvogodišnjaku) svaki puta prije jela objašnjavati da moramo „dati piku“, po noći ako zatreba buditi ga ubodima zbog korekcija, nemali broj puta buditi ga s bočicom soka ili mlijeka… - nevjerojatno!

Čim vidi PDM u ruci osmijeh je od uha do uha i kaže: „Bude Mani papal, nebumo Manija pikali?“

Već tri tjedna otkako smo krenuli s OmniPodom, uspjeli smo ga isprobati i u morskoj vodi. Igru u plićaku, kupanje i kopanje po pijesku, POD ispod kupaćih gaćica i pelene za kupanje - podnio je odlično!


Ni jednom se nije odlijepio, a kad je ljepilo malo popustilo, oprali smo ga čistom vodom i nakon sušenja se i dalje jako dobro držao na koži. Sve ove ljetne izazove, pa čak i odvikavanje od pelena uglavnom bez poteškoća i zapinjanja odrađujemo, a svaki komad lubenice, marelica i najvažnije – sladoled, ukusniji su bez boli od pikanja!

Zahvaljujući savjetu iskusne mame dijabetičara, prije postavljanja novog POD-a mažemo Emla kremicom pa ni igla svakog trećeg dana ne boli.


Borba s dijabetesom postala je puno lakša i za nas i za Emanuela jer je pošteđen najmanje 4 uboda dnevno, a korekcije se daju njemu neprimjetno.

Budući da strašno voli jesti i gladan je od 0-24, isporuka inzulina OmniPodom pojednostavila nam je život i omogućila bolju regulaciju šećera, a mali podder svoju pumpicu s ponosom pokazuje svima, ali dirati je ne da nikome osim mami!

Jelena Balaško Čić


Još iz kategorije Blog: