Davor Skeledžija

U ljekarnama je dostupan inzulin FIASP u ampulama!

04/07/2020

Svi vi kojima je važna preciznost, koji obraćate pažnju na ekologiju, koji shvaćate da HZZO-u više nego ikad trebaju uštede – znajte da je u ljekarnama dostupan FIASP u ampulama. Naravno, ovo nije reklama za FIASP niti preporuka da svi pohrlite na FIASP, ovo je važna informacija za one koji već koriste ovaj ultra-brzi inzulin, a bitno im je nešto od ovoga s početka teksta.

Uštedite koju pinku HZZO-u, svašta nam je dao

Uštedite koju kunu HZZO-u, u posljednje vrijeme nam je svašta osigurao

Svojedobno smo pisali da je HZZO odobrio stavljanje FIASP-a u ampulama na listu lijekova. Kao što se vidi iz gornje slike, za HZZO je to važno i dobro jer je riječ o jeftinijem pakiranju od onog u jednokratnim penovima (iako vam još moraju platiti i višekratni pen od 179kn). No i pacijenti imaju dobre razloge za baš ovu verziju FIASP-a.

Navedimo prvo prednosti jednokratnog pena
Svi mi koji volimo putovati volimo biti što sigurniji u slučaju pljačke i nenamjernog gubitka inzulina. U tom slučaju je najsigurnije koristiti jednokratne penove i igle te ih rasporediti po svim torbama i ruksacima. Šanse da baš sve izgubite ili da vam sve pokradu prilično su malene i šteta je puno manja. I to je otprilike to.

Koje su prednosti FIASP-a u staklenim ampulama koji su upravo postali dostupni u ljekarnama?
Spomenute staklene ampule stavljaju se u posebne i vrlo kvalitetne Novo Pen-ove koji su također dostupni na HZZO listi. Pored spomenute niže cijene ovakvog pakiranja za zdravstveni sustav, prednosti su brojne:

1) NovoPen Echo digitalne penkale koje su na HZZO listi pamte vrijeme posljednjeg uzimanja inzulina i broj uzetih jedinica. Uskoro očekujemo još modernije pametne penkale koje će imati veću memoriju i mogućnost povezivanja s računalom.

2) Echo penkale podržavaju preciznije iniciranje inzulina na pola jedinice, zbog čega su prikladnije za djecu, osobe na low-carbu, kao i osobe koje generalno trebaju malo inzulina (nisu rezistentne).

3) Ukoliko koristite staklene uloške, puno je manje plastičnog otpada. Osobe s dijabetesom su sve senzibiliziranije na ogromne količine otpada koje generiraju.

Gdje podići novo pakiranje FIASP-a?
Kako to često biva u početku, moguće je da će vas vaš omiljeni obiteljski liječnik malo čudno gledati kada zatražite recept za „otop. za inj. uložak stakl. Penfil 5×3 ml (100 i.j./ml)“ 🙂 . No, FIASP je već provjereno dostupan tamo gdje zalazi najviše osoba s dijabetesom: u ljekarni na Vuku Vrhovcu i ljekarnama Dvoržak.

Zaključak
Kritičari će reći - trebalo je odavno, pozitivci će reći - bolje ikad nego nikad. Kako god bilo: ako ste na FIASP-u, uštedite nešto novaca nacionalnom osiguravatelju koji ekipi s tipom 1 financira sve inzuline bez doplate (osim Tresibe čija je doplata pala 3x!), pomozite majci prirodi i „trošite“ FIASP u staklenom ulošku 🙂

Prošle tekstove o FIASP-u na potražite ovdje, a o Liumjevu - njegovom prvom konkurentu, koji bi se trebao pojaviti u Hrvatskoj - ovdje.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: