U ljekarnama je dostupan inzulin FIASP u ampulama!

Svi vi kojima je važna preciznost, koji obraćate pažnju na ekologiju, koji shvaćate da HZZO-u više nego ikad trebaju uštede – znajte da je u ljekarnama dostupan FIASP u ampulama. Naravno, ovo nije reklama za FIASP niti preporuka da svi pohrlite na FIASP, ovo je važna informacija za one koji već koriste ovaj ultra-brzi inzulin, a bitno im je nešto od ovoga s početka teksta.

Uštedite koju pinku HZZO-u, svašta nam je dao
Uštedite koju kunu HZZO-u, u posljednje vrijeme nam je svašta osigurao

Svojedobno smo pisali da je HZZO odobrio stavljanje FIASP-a u ampulama na listu lijekova. Kao što se vidi iz gornje slike, za HZZO je to važno i dobro jer je riječ o jeftinijem pakiranju od onog u jednokratnim penovima (iako vam još moraju platiti i višekratni pen od 179kn). No i pacijenti imaju dobre razloge za baš ovu verziju FIASP-a.

Navedimo prvo prednosti jednokratnog pena
Svi mi koji volimo putovati volimo biti što sigurniji u slučaju pljačke i nenamjernog gubitka inzulina. U tom slučaju je najsigurnije koristiti jednokratne penove i igle te ih rasporediti po svim torbama i ruksacima. Šanse da baš sve izgubite ili da vam sve pokradu prilično su malene i šteta je puno manja. I to je otprilike to.

Koje su prednosti FIASP-a u staklenim ampulama koji su upravo postali dostupni u ljekarnama?
Spomenute staklene ampule stavljaju se u posebne i vrlo kvalitetne Novo Pen-ove koji su također dostupni na HZZO listi. Pored spomenute niže cijene ovakvog pakiranja za zdravstveni sustav, prednosti su brojne:

1) NovoPen Echo digitalne penkale koje su na HZZO listi pamte vrijeme posljednjeg uzimanja inzulina i broj uzetih jedinica. Uskoro očekujemo još modernije pametne penkale koje će imati veću memoriju i mogućnost povezivanja s računalom.

2) Echo penkale podržavaju preciznije iniciranje inzulina na pola jedinice, zbog čega su prikladnije za djecu, osobe na low-carbu, kao i osobe koje generalno trebaju malo inzulina (nisu rezistentne).

3) Ukoliko koristite staklene uloške, puno je manje plastičnog otpada. Osobe s dijabetesom su sve senzibiliziranije na ogromne količine otpada koje generiraju.

Gdje podići novo pakiranje FIASP-a?
Kako to često biva u početku, moguće je da će vas vaš omiljeni obiteljski liječnik malo čudno gledati kada zatražite recept za „otop. za inj. uložak stakl. Penfil 5×3 ml (100 i.j./ml)“ 🙂 . No, FIASP je već provjereno dostupan tamo gdje zalazi najviše osoba s dijabetesom: u ljekarni na Vuku Vrhovcu i ljekarnama Dvoržak.

Zaključak
Kritičari će reći – trebalo je odavno, pozitivci će reći – bolje ikad nego nikad. Kako god bilo: ako ste na FIASP-u, uštedite nešto novaca nacionalnom osiguravatelju koji ekipi s tipom 1 financira sve inzuline bez doplate (osim Tresibe čija je doplata pala 3x!), pomozite majci prirodi i „trošite“ FIASP u staklenom ulošku 🙂

Prošle tekstove o FIASP-u na potražite ovdje, a o Liumjevu – njegovom prvom konkurentu, koji bi se trebao pojaviti u Hrvatskoj – ovdje.


Još iz kategorije Djeca:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com