Petar Saravanja

Moje iskustvo s novim inzulinom FIASP!

25/01/2019

Inzulin Fiasp odnedavno je na osnovnoj A-listi lijekova HZZO-a (bez doplate) pa evo još jednog novog teksta o toj temi. Ostale tekstove o Fiaspu koji su objavljeni na ovom portalu možete pročitati ovdje. Prošla su otprilike dva tjedna otkako ga koristim umjesto NovoRapida.

Za početak ću reći kako mi ga je izabrani liječnik obiteljske medicine dao bez preporuke dijabetologa, no, to možda neće uspjeti i vama jer ovisi koliko je vaš liječnik fleksibilan, ali indikacije su iste kao i za NovoRapid. Prije zamjene inzulina proučio sam podatke na Facebook-grupama posvećenim dijabetesu, ali i na internetu općenito i odlučio kako je najbolje počneti s jednom jedinicom manje u odnosu na NovoRapid.

Za standardni doručak dozirao sam 9 j. NovoRapida, a Fiaspa sam dao 8 j. i ubrzo se našao u problemu, GUK je naglo padao. Za rješavanje hipoglikemije mi je trebalo vremena, GUK bi se popravio, a onda ponovno padao. Inače za izlazak iz hipa ne pretjerujem, pojedem pola banane ili bilo što da me ne digne iznad 7 mmol/L. S Fiaspom mi je trebala cijela banana, dva puta po pola. Tako je bilo za prvi hipo, kasnije bih odmah uzeo cijelu.

Za ručak sam si dao 7 j. Fiaspa (inače sam davao 9 j. NovoRapida) i sve je prošlo bez problema. Prvi dan je krivulja GUK-a bila unutar željenih granica na Libreu (4,0 − 8,5mmol/l). Iznenadilo me to što mi nije trebalo nekoliko dana za prilagodbu na novi inzulin.

Večernji rast šećera (13. 1. 2019. do 12 mmol/L) je moja krivica, bio sam u hipu i pojeo sve što mi je došlo pod ruku. Osim toga, jeo sam i suho meso koje se sporije razgrađuje. Korekcija je riješila stvar za nedjelju ujutro. Negdje sam čitao da uz korekciju inzulina valja malo pojesti jer tada bolje djeluje. Ipak sam korekciju dao bez uzimanja hrane i do jutra je GUK doveden u granice normale. Što se tiče duljine djelovanja, tu nisam potpuno siguran. Većina tekstova navodi trajanje od 1,5 h, dok kod mene zna djelovati i kojih 3 h iza obroka. Kao bazal koristim Tresibu (2 x 8 j.) i pod NovoRapidom nisam imao padove GUK-a u to vrijeme.

Jednu večer sam za korekciju dao pola jedinice NovoRapida, pošao sam na spavanje s izmjerenih 7,2 mmol/L. Naime, na takve vrijednosti si dam korekciju od 0,5 j. NovoRapida da noć prođe uredno, a jutarnji GUK bude u granici 5 − 6 mmol/L. Inače, noćni GUK je dosta stabilan, Fiaspa od večere nema, a GUK održava Tresiba.

Što može bolje?
Da ne prođe sve samo s pohvalama, imam i dvije primjedbe, a obje se tiču pakiranja na našem tržištu. Prva je, činjenica da je Fiasp dostupan u penovima s inkrementima od samo jedne jedinice. Ponekad bi, s obzirom na brzinu i jačinu njegovog djelovanja, dobro došlo tih pola jedinice. Naravno, moguće je iz jednokratnog Fiasp Flexpena izvući inzulin i uštrcati ga u stakleni uložak koji ide u višekratni NovoPen s pola jedinice, ali u slučaju pogreške to može biti prilično opasno rješenje.

Druga primjedba se odnosi na izgled Pena, koji je gotovo isti kao i Tresiba. Razlikuju se jedino u boji te je potrebno biti oprezan kako ne bi došlo do zabune, tj. da umjesto Tresibe ne damo Fiasp. Razlika je i u potisnom klipu na kojem se nalaze dva rebra.

Nažalost, zaboravio sam mjeriti težinu na početku i na kraju ovog malog eksperimenta.

I da zaključim...
Ovo su sve moja osobna iskustva koja nisu službena i medicinski relevantna, a dijabetes imam dugi niz godina i vrlo sam dobro reguliran. Daleko od toga da je NovoRapid loš inzulin, ali je dosta sporiji i djeluje kao da ga je vrijeme pregazilo. Meni osobno Fiasp bolje djeluje i s njim imam ravnomjerniju krivulju glukoze kojoj uvijek težim, tako sam nakon tjedan dana odlučio nastaviti s Fiaspom.

Prilažem vam i krivulje razine glukoze u posljednjih nekoliko dana:

.

Petar Saravanja
Dugogodišnji dijabetičar koji GUK i inzuline gleda kroz matematiku.

Još iz kategorije Inzulini: