David Klapan

Koristite FIASP i ne sviđaju vam se jednokratni penovi? :)

27/06/2019

Vjerojatno znate da je u Hrvatskoj bez doplate dostupan najnoviji i najbrži inzulin FIASP; brojni tekstovi o FIASP-u dostupni su ovdje. FIASP još nema odobrenje za djecu, ali ga ipak koristi dio djece diljem Hrvatske. To što odobrenje za djecu još uvijek nije stiglo – ne znam stvarno što još čekaju. 🙂 Kruže i priče da se neki dijabetolozi boje prepisati FIASP s obzirom na to da je novi inzulin i još nije testiran u potpunosti.

Ono što je problem s FIASP-om je činjenica da trenutno u Hrvatsku dolazi samo u obliku jednokratnih penova. To znači da dozu nije moguće namjestiti na pola jedinice, nema memoriju za količinu i vrijeme uzimanja inzulina te mnogi smatraju da su jednokratni penovi manje precizni od onih višekratnih. U Hrvatskoj na raspolaganju imamo odličan NovoPen Echo, višekratni pen sa svim navedenim mogućnostima, ali u njega ne možemo staviti FIASP jer nemamo prikladno pakiranje. E, pa možemo. #WeAreNotWaiting

NovoPen Echo - višekratni pen s inkrementalima od pola jedinice, memorijom količine inzulina i vremena uzimanja

Ukratko
Stakleni uložak u jednokratnom FIASP penu identičan je ulošku koji se stavlja u višekratne penove, no s jednom malom razlikom. Stakleni uložak u jednokratnom penu nema jednu malu plastičnu kapicu koju morate skinuti sa staklenog uloška za višekratne penove, kao što je recimo NovoRapid.

Znam da vam još nije jasno, zato smo pripremili odličan video koji sve objašnjava:

U Hrvatskoj iduće godine očekujemo još napredniju verziju višekratnih NovoPenova, a i tvrtka Lilly priprema svoj superbrzi inzulin Ultra-rapid Lispro, što su sve odlične vijesti.

Napomena: U slučaju da odlučite koristiti informacije iz ovog teksta, koristite ih na vlastitu odgovornost jer uopće nisu odobrene od regulatornih agencija.

David Klapan
Trener osobnoga razvoja | Young Leader | Bivši član predsjedništva Zagrebačkog dijabetičkog društva | Zaljubljenik u tehnologiju, bloger i aktivist za prava pacijenata

Još iz kategorije Inzulini: