Ipak problemi s isporukom inzulina u Europi?? – Ipak ne

Možda ste se ujutro probudili i dočekala vas je nimalo ugodna vijest sa Reutersa o zabrani izvoza inzulina koju su uvele neke zemlje EU, a koja bi mogla uzrokovati probleme s njegovom dostupnošću. Vijest je potom objavila i HINA, a prenijeli su ju Jutarnji, Index, Tportal i mnogi drugi.


Nevjerojatno neugodna pomisao koja me odmah natjerala da otrčim do frižidera i pogledam kako stojim sa zalihama. Stojim ne baš dobro i šta mislite koga sam prvo nazvao? 😉 Izabranu liječnicu i zamolio eRecept, hvala HZZO-u na eReceptima.

Mjesta panici ipak nema, štoviše
Važno je razumjeti kako funkcionira opskrba inzulinom u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama:

Proizvođači inzulina prodaju inzulin distributerima u Hrvatskoj, a oni ga distribuiraju po ljekarnama. Prema svim dostupnim informacijama – zabrane koje su uvele neke zemlje na izvoz inzulina – se ne odnose na proizvođače inzulina! Oni nesmetano izvoze inzuline koje proizvedu u sve zemlje!

Poizvodni pogon inzulina
Proizvodni pogon inzulina

Ono što se dogodilo je da je u nekim zemljama nastupila zabrana za lokalne distributere da izvoze inzulin u druge zemlje. Iza toga stoji namjera sprečavanja mogućih lokalnih nestašica budući da je lokalnim distributerima primarna svrha opskrbiti lokalno tržište.

U Hrvatskoj su sva tri ključna proizvođača inzulina službeno prije nekoliko dana potvrdili da nema problema s proizvodnjom i isporukom inzulina. Usprkos ovoj friškoj vijesti i dalje ne očekuju nikakve probleme.

Ako ste aktivni na internacionalnim Facebook grupama, također ćete primijetiti da u Europskoj Uniji problema s inzulinom – nema. Također predlažem da pročitate sličan članak na ovu temu na prijateljskom portalu Dianovo od strane profesionalnog novinara i osobe s dijabetesom Gojka Drljače.

Tu je još i članak na Večernjem listu Nema nestašice inzulina u Hrvatskoj, a i odličan prilog na Novoj TV je pomogao smiriti napetosti:

Zaključak
Vezano za dijabetes se još baš ništa loše nije dogodilo u Hrvatskoj, štoviše dogodilo se nekoliko jako dobrih stvari. Uvedene su eDoznake o kojima možete čitati ovdje, a HZZO je privremeno omogućio čak i mogućnost dostave pomagala na kućnu adresu! Ovo “privremeno” je na veliku žalost mnogih oboljelih, ali moramo učiniti sve što je u našoj moći da se privremeno, pretvori u trajno. Tekst o tome što možete učiniti kako za 2 mjeseca ne bismo izgubili mogućnost privremene isporuke Pomagala na kućnu adresu je HZZO privremeno omogućio isporuku pomagala na kućnu adresu!

Sretno nam bilo


Još iz kategorije Advocacy: