Želite pravo na senzore i sljedeće godine? – Imamo BORBENI komplet!

Lagano se prelomila prva godina senzora u Republici Hrvatskoj i uskoro će mnogima na red doći peta doznaka za Libre senzore. Želite li novu doznaku za senzore izvući od izabranog liječnika onako „na blef“ ili se planirate pripremiti te zaštiti i sebe i doktora od mogućih kazni?

U godini dana HZZO za vaše senzore izdvoji skoro 11 000 kn, to smo vidjeli u prošlom članku, a di je tu još trošak inzulina, opreme za pumpe, pregleda kod liječnika, itd. Prema tome, logično je da nas maltretiraju i logično je da se mi tome suprotstavljamo, zato mislim da je izabranom liječniku dobro doći dobro potkovan dokumentacijom i potkožen senzorima 🙂 .

Fotka je nastala na Jadranu i prenesena je uz dozvolu autora @Chipped :)
Fotka je nastala na Jadranu i prenesena je uz dozvolu autora @Chipped 🙂

Ako se kod izabranog liječnika pojavite kao „blesavi pacijent“ – možda sve prođe bez problema. Štoviše, mislim da od 10 osoba, njih 9 neće imati problema. Ovaj tekst je prevenstveno namijenjen onima koji „nagaze na minu“ i onima koji žele minimalizirati šansu da idu dva puta.

Što je sve potrebno da bi vam printer izabranog liječnika veselo ispisao doznaku za senzore nakon godinu dana?
Stanje je malo konfuzno i potrebna su vam čak tri službena dokumenta, od kojih se dva djelomično pobijaju (moglo je i gore). Zato je potrebno da se pripremite, potrebno je da se u vama probudi mali odvjetnik, da smirite živce i da sve ovo prihvatite kao izazov i avanturu. Ne želimo naslov u novinama: „Poludjeli dijabetičar napao izabranog liječnika zbog doznake za senzore“ 🙂 .

Prvi potrebni dokument – ispis indikacije 306.
Riječ je o puno puta silovanoj i dugačkoj indikaciji 306. iz Excel (.xls) dokumenta, „Osnovna-lista-ortopedskih-i-drugih-pomagala….“, a koji je dostupan na HZZO web stranicama. Možete je preuzeti i ovdje.

Za vas koji želite senzore i nakon godinu dana ključan je ovaj dio indikacije 306. na drugom listu:

Ovo je logično i pametno zamišljeno – hvala onome tko je ovo smislio. Dakle, ako godinu dana niste bili kod dijabetologa i/ili on ne smatra da trebate nastaviti koristiti senzore, onda vam senzori ne trebaju.

Drugi ključan dokument – friška povijest bolesti za nastavak korištenja senzora
Logično je i potrebno da vam vaš dijabetolog nakon godinu dana korištenja ovog skupog pomagala mora izdati preporuku za daljnje korištenje kako biste dobili svoju 5. doznaku. Evo kako bi trebala izgledati kvalitetna „štreberska preporuka“ na povijesti bolesti koju bi trebao uvažiti svaki imalo normalan izabrani liječnik i HZZO-ov kontrolor:

Da, malo se hvalim „značajnim poboljšanjem“, ali stara narodna glasi: „ako si uradio - nije hvalisanje“ :)
Da, malo se hvalim „značajnim poboljšanjem“, ali stara narodna glasi: „ako si uradio – nije hvalisanje“ 🙂

Dobro je spomenuti da je ovo idealna prilika i za one koji senzore više ne žele, nisu im dovoljno precizni, otpadaju im na plaži, smetaju im čipovi na koži ili bilo što drugo. Jednostavno kažete izabranom liječniku da niste dobili preporuku za nastavno korištenje senzora i neka dalje piše doznake za trakice i lancete (bit će sretni i HZZO i tvrtke koje prodaju trakice za krv pa čak i Abbott koji također nije izašao iz posla s trakicama za krv, a nedostaje mu senzora).

I sada dolazimo do mogućih problema
Izabrani liječnik će možda u indikaciji 306., tj. dokumentu broj 1 koji ste mu gurnuli pod nos, primijetiti spominjanje fantomske, ilegalne „mrežne domene“ i uzviknuti: „AHA! Daj mi još i dokaz o svim provedenim kontrolama i evidenciju podataka na mrežnoj domeni!“.

I sad dolazimo do ključnog trenutka – morate se suzdržati i ne skočiti mu za vrat. Sada vi na lice navlačite onaj najuvjerljiviji izraz lica koji možete naći u svom arsenalu:


i iz džepa spremno vadite treći ključan dokument, onaj koji je toliko jak da ruši sve birokratske prepreke pred sobom.

Treći ključan dokument – dopis ravnatelja HZZO-a! Buhaaaa!
Da, riječ je o potpisanom i poštambiljanom dopisu ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića glavom i bradom (hvala), a o kojem je detaljno bilo riječi u tekstu Afera senzori – oglasio se i ravnatelj HZZO-a!

Ključni dijelovi ravnateljevog dokumenta koji ruše sve birokratske prepreke pred sobom su ovi:


Ako biste se rado upustili u raspravu s vašim izabranim liječnikom, „spustite mu“ da je ovaj dopis razaslan svima još 27. 6. 2019. i da je njegov dio posla imati ga i uvažavati. Ako ipak volite svoju doktoricu, onda joj recite da razumijete da ju je strah od HZZO kazni i da vam je jasno da je dopis možda previdjela među svim tim izmjenama i pojašnjenjima…

Zaključak
Ova situacija, koliko god se činila konfuzna, puno je bolja nego da je zaživjelo „prekomjerno granatiranje“ u obliku ilegalne „mrežne domene“ koju je smislilo Nacionalno povjerenstvo za dijabetes, a potvrdio HZZO. Sjetite se zamišljenih silnih posjeta dijabetologu, ucjena za senzore te potencijalnog trgovanja našim osobnim medicinskim podacima. Skoro svi dijabetolozi s kojima sam razgovarao užasnuti su dodatnim opterećenjem koje im prijeti, ako „mrežna domena“ ipak zaživi u prvotno zamišljenom obliku, a koje se slama ne samo preko naših, nego i njihovih leđa. Za sada su se jako suprotstavili prof. Darko Kaštelan, koji je na čelu cijelog tima dijabetologa s Rebra, i dr. Igor Bjelinski s Vuka Vrhovca, ali iduća pobuna bi mogla biti veća. Ne zaboravimo realnije upute i preporuke u Velikoj Britaniji.

Praćenje ishoda liječenja“ na sličan, ali razumniji način potrebno je i poželjno – jer može dovesti do proširenja indikacija te boljih argumenata da se novci troše za senzore (članak Godina dana Librea u Hrvatskoj – koliko smo koštali HZZO?). Postoji cijela vojska ovisnika o inzulinu s dijabetesom tipa 2 kojima bi ovakav ili sličan senzor jako pomogao u boljoj regulaciji dijabetesa, a o njihovu pravu na Život s manje boli – da i ne govorimo.

Sretna vam nova godina i sretno nam bilo! 🙂


Još iz kategorije Advocacy: