Davor Skeledžija

Godina dana Librea u Hrvatskoj – koliko smo koštali HZZO?

16/08/2019

Na današnji dan (!) 16. 8. 2018. u Hrvatskoj je započela isporuka Librea na trošak zdravstvenog osiguranja. Jedan od najpopularnijih članaka tog vremena, koji je pošteno opteretio server, bio je Krenula je isporuka Librea u Hrvatskoj!  Stvarno je! 🙂

Ova je slika nastala prije točno godinu dana:


Moje omiljene plavuše u Bontechu više nema, dala je otkaz... Ona je jedna od žrtava konstantnih nestašica senzora i lista čekanja koje su manje, ali nisu riješene, iako je prošla godina dana.

Vjerovali ili ne, osim gornjeg teksta da je krenula isporuka u HR, jedna od najpopularnijih objava bila je ona gdje predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, prihvaća pokroviteljstvo nad inicijativom „Za život s manje boli“. Kakav Plenković ili ministar financija, Kolinda je bila ta koja vas je raspametila. 🙂

Plenkovića nema jer je dizajner odbio raditi za 0kn

Plenkovića nema jer je dizajner odbio dalje dodavati političare za plaću 0 kn. Hvala svima!

U tih godinu dana je s djecom do 18 godina Libre doslovce „počistio“ tržište trakica za krv u Hrvatskoj. S odraslima koji imaju tip 1 je malo drugačije, „hipoglikemija u hospitalnim uvjetima“ otežala je penetraciju Librea među odrasle i ipak osigurala koliko-toliko posla tradicionalnim prodavačima trakica za krv. Drago mi je zbog toga, ne može baš cijelo tip 1 tržište pripasti Abbottu. 😉 Ako još niste i ako vam je do dobrog humora, pogledajte fenomenalni video s vrhunskim Željkom Königsknechtom i prezgodnom Andreom Štern na temu „hospitalni uvjeti“.

Koliko sve to košta?
Za početak, nemojte bit' ljubomorni – kad ćete vi imat' ovakav proizvod i vi ćete ga puno prodavat'. HZZO je vrlo ljubazno i detaljno odgovorio na upit portala naInzulinu.com o tome koliko je do sada isporučeno Libre senzora i čitača. Štoviše, raspodijelili su to na 2018. i 2019. godinu, tako da je moguće izvesti još i dodatne zaključke. Jedan od njih je da smo na senzore navalili k'o gladni na kruh praktički čim su se pojavili, a kad je prevalilo u novu godinu – malo smo se primirili. Ako je netko u HZZO-u kontinuirano pratio brojke, mislim da je razvio čir na želucu i završio na bolovanju o trošku HZZO-a pod šifrom: „ozljeda na radu“. 🙂

Sveukupno je u godini dana isporučeno 3 524 Libre čitača. Ta brojka nam je jako zanimljiva zato što zapravo pokazuje koliko je ukupno jedinstvenih korisnika Librea preko HZZO-a. Je li 3 524 korisnika u godini dana puno ili malo? Procjena je da u Hrvatskoj ima oko 23 000 osoba s dijabetesom tipa 1 na 4 i više doza inzulina.

Također je isporučeno i 60 098 senzora. Ta nam je brojka zanimljiva zato što, uz podatak o isporučenim čitačima, sada lako možemo izračunati koliko smo koštali, tj. koliko se novaca u proteklih godinu dana prelilo iz HZZO-ove blagajne u blagajnu Abbotta.

Ovo je sve vrlo okivrno

Okvirni izračuni

Je l' 26,7 milijuna kuna puno ili malo?
Već vas čujem kako vičete da HZZO nema trošak trakica i lanceta za one koji koriste Libre i da je to neophodno uzeti u obzir. U pravu ste, ali ne zaboravite i činjenicu da je HZZO sustavno rušio otkupne cijene trakica i lanceta dugi niz godina.

Ako sam dobro izračunao, jedno dijete na 2 500 trakica i lanceta godišnje HZZO košta oko 6 800 kn, a odrasla osoba koja ima pravo na 1 500 trakica godišnje HZZO košta 4 080 kn. Ako uzmemo da je u Hrvatskoj 31 % djece koja koriste Libre i 69 % odraslih (službeni podatak iz HZZO-a), usporedba s Libreom izgleda ovako:

Okvirni izračuni

Okvirni izračuni

Zaključak
Dodatnih 9,3 milijuna kuna je puno uloženog novca. Nije neka sreća i što se svih 26,7 milijuna kuna slijeva u blagajnu samo jednog jedinog farmaceuta, ali zaslužio je i neće to trajati zauvijek. Abbott je trenutno na vrhu i neka uživa u tome, zaslužio je kao što smo i mi zaslužili senzore.

HZZO-u će se na žalost ova „investicija“ značajno isplatiti tek u budućnosti, zahvaljujući boljoj samokontroli osoba s dijabetesom tipa 1 i nižim troškovima komplikacija kao što su sljepoća, amputacije i dijalize. Stoga se nemojte iznenaditi, ako požele ostvariti i kratkoročne uštede na nama. Nešto će možda uskoro pokušati jer su trenutno prava osoba s dijabetesom tipa 1 vrlo dobra, što mnogima nije drago. Na nama je da na eventualne pokušaje adekvatno odgovorimo, jer HZZO nije otok. I oni se također često nalaze između čekića i nakovnja, pritisaka različitih interesnih skupina koje nisu nužno njihovi osiguranici. Na nama je da im pomognemo, a ako treba i da budemo čekić – i to najveći.

A i mi odrasli ćemo se „prišlepat“ :)

A ni mi odrasli nismo za bacit' 🙂

Sretna nam godišnjica! 😉

OGRADA: Važno je napomenuti da sam do ovih izračuna došao preko javno dostupnog podatka otkupne cijena čitača i senzora od 420 kn na osnovnoj listi HZZO pomagala

OGRADA 2: U prvoj verziji izračuna bilo je pogrešaka u ukupnom broju senzora i omjeru djeca-odrasli. One su odmah nakon očitovanja iz HZZO-a ispravljene u najboljoj namjeri. Isprika.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: