Godina dana Librea u Hrvatskoj – koliko smo koštali HZZO?

Na današnji dan (!) 16. 8. 2018. u Hrvatskoj je započela isporuka Librea na trošak zdravstvenog osiguranja. Jedan od najpopularnijih članaka tog vremena, koji je pošteno opteretio server, bio je Krenula je isporuka Librea u Hrvatskoj!  Stvarno je! 🙂

Ova je slika nastala prije točno godinu dana:


Moje omiljene plavuše u Bontechu više nema, dala je otkaz… Ona je jedna od žrtava konstantnih nestašica senzora i lista čekanja koje su manje, ali nisu riješene, iako je prošla godina dana.

Vjerovali ili ne, osim gornjeg teksta da je krenula isporuka u HR, jedna od najpopularnijih objava bila je ona gdje predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, prihvaća pokroviteljstvo nad inicijativom „Za život s manje boli“. Kakav Plenković ili ministar financija, Kolinda je bila ta koja vas je raspametila. 🙂

Plenkovića nema jer je dizajner odbio raditi za 0kn
Plenkovića nema jer je dizajner odbio dalje dodavati političare za plaću 0 kn. Hvala svima!

U tih godinu dana je s djecom do 18 godina Libre doslovce „počistio“ tržište trakica za krv u Hrvatskoj. S odraslima koji imaju tip 1 je malo drugačije, „hipoglikemija u hospitalnim uvjetima“ otežala je penetraciju Librea među odrasle i ipak osigurala koliko-toliko posla tradicionalnim prodavačima trakica za krv. Drago mi je zbog toga, ne može baš cijelo tip 1 tržište pripasti Abbottu. 😉 Ako još niste i ako vam je do dobrog humora, pogledajte fenomenalni video s vrhunskim Željkom Königsknechtom i prezgodnom Andreom Štern na temu „hospitalni uvjeti“.

Koliko sve to košta?
Za početak, nemojte bit’ ljubomorni – kad ćete vi imat’ ovakav proizvod i vi ćete ga puno prodavat’. HZZO je vrlo ljubazno i detaljno odgovorio na upit portala naInzulinu.com o tome koliko je do sada isporučeno Libre senzora i čitača. Štoviše, raspodijelili su to na 2018. i 2019. godinu, tako da je moguće izvesti još i dodatne zaključke. Jedan od njih je da smo na senzore navalili k’o gladni na kruh praktički čim su se pojavili, a kad je prevalilo u novu godinu – malo smo se primirili. Ako je netko u HZZO-u kontinuirano pratio brojke, mislim da je razvio čir na želucu i završio na bolovanju o trošku HZZO-a pod šifrom: „ozljeda na radu“. 🙂

Sveukupno je u godini dana isporučeno 3 524 Libre čitača. Ta brojka nam je jako zanimljiva zato što zapravo pokazuje koliko je ukupno jedinstvenih korisnika Librea preko HZZO-a. Je li 3 524 korisnika u godini dana puno ili malo? Procjena je da u Hrvatskoj ima oko 23 000 osoba s dijabetesom tipa 1 na 4 i više doza inzulina.

Također je isporučeno i 60 098 senzora. Ta nam je brojka zanimljiva zato što, uz podatak o isporučenim čitačima, sada lako možemo izračunati koliko smo koštali, tj. koliko se novaca u proteklih godinu dana prelilo iz HZZO-ove blagajne u blagajnu Abbotta.

Ovo je sve vrlo okivrno
Okvirni izračuni

Je l’ 26,7 milijuna kuna puno ili malo?
Već vas čujem kako vičete da HZZO nema trošak trakica i lanceta za one koji koriste Libre i da je to neophodno uzeti u obzir. U pravu ste, ali ne zaboravite i činjenicu da je HZZO sustavno rušio otkupne cijene trakica i lanceta dugi niz godina.

Ako sam dobro izračunao, jedno dijete na 2 500 trakica i lanceta godišnje HZZO košta oko 6 800 kn, a odrasla osoba koja ima pravo na 1 500 trakica godišnje HZZO košta 4 080 kn. Ako uzmemo da je u Hrvatskoj 31 % djece koja koriste Libre i 69 % odraslih (službeni podatak iz HZZO-a), usporedba s Libreom izgleda ovako:

Okvirni izračuni
Okvirni izračuni

Zaključak
Dodatnih 9,3 milijuna kuna je puno uloženog novca. Nije neka sreća i što se svih 26,7 milijuna kuna slijeva u blagajnu samo jednog jedinog farmaceuta, ali zaslužio je i neće to trajati zauvijek. Abbott je trenutno na vrhu i neka uživa u tome, zaslužio je kao što smo i mi zaslužili senzore.

HZZO-u će se na žalost ova „investicija“ značajno isplatiti tek u budućnosti, zahvaljujući boljoj samokontroli osoba s dijabetesom tipa 1 i nižim troškovima komplikacija kao što su sljepoća, amputacije i dijalize. Stoga se nemojte iznenaditi, ako požele ostvariti i kratkoročne uštede na nama. Nešto će možda uskoro pokušati jer su trenutno prava osoba s dijabetesom tipa 1 vrlo dobra, što mnogima nije drago. Na nama je da na eventualne pokušaje adekvatno odgovorimo, jer HZZO nije otok. I oni se također često nalaze između čekića i nakovnja, pritisaka različitih interesnih skupina koje nisu nužno njihovi osiguranici. Na nama je da im pomognemo, a ako treba i da budemo čekić – i to najveći.

A i mi odrasli ćemo se „prišlepat“ :)
A ni mi odrasli nismo za bacit’ 🙂

Sretna nam godišnjica! 😉

OGRADA: Važno je napomenuti da sam do ovih izračuna došao preko javno dostupnog podatka otkupne cijena čitača i senzora od 420 kn na osnovnoj listi HZZO pomagala

OGRADA 2: U prvoj verziji izračuna bilo je pogrešaka u ukupnom broju senzora i omjeru djeca-odrasli. One su odmah nakon očitovanja iz HZZO-a ispravljene u najboljoj namjeri. Isprika.


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com