Davor Skeledžija

Zaustavite zemlju! Ukida se doplata za posljednji inzulin Tresibu!

13/12/2021

Kao što znate, sve okolne zemlje, uključujući i one najsiromašnije imaju inzulin Tresibu bez doplate, sve osim Hrvatske. Do sada!

U Narodnim novinama broj 2233 (dakle, ne šalimo se) na osnovnoj listi lijekova osvanula je Tresiba s postojećom indikacijom RA08!

Skraćeno i pojednostavljeno:

Sve osobe tip 1 ili tip 2 na intenziviranoj terapiji inzulinom moći će, pored svih drugih, ostvariti pravo i na Tresibu bez doplate!

(OK, postoje u indikaciji RA08 još neki detalji koje potražite na dnu ovog teksta, ali oni su oduvijek tu.)

Preformulirano:

Svi oni koji su do sada doplaćivali ovaj inzulin oko 50 kuna, od 24.12.2021. više ga neće doplaćivati!

Da mi je samo znati koji je marketinški stručnjak odlučio dugodjelujući, dakle spori bazalni inzulin reklamirati formulom 🙂

Što se dogodilo? Tko je „kriv“ za ovaj povijesni uspjeh?

Volio bih da mogu napisati da je HZZO napokon prihvatio ujedinjeno mišljenje cjelokupne endokrinološke struke da se osobama na 4 i više doza inzulina ne smije naplaćivati inzulin. No, to se nije dogodilo.

Dogodilo se nešto drugo, ali isto jako dobro:

Novo Nordisk je snizio cijenu Tresibe za spomenutu kategoriju pacijenata! Tresiba je već prilično dugo na tržištu i došlo je vrijeme da pokušaju i na ovaj način dodatno napasti konkurenciju (Tojueo, Lantus, Semglee, Abasaglar).

Koga zanima više o tome zašto smo do sada doplaćivali Tresibu (da, nekad je nadoplata bila i 150kn):

Zašto doplaćujemo inzulin Tresibu?

Kako ovaj tekst ne bi ispao bezočna reklama za Tresibu, tu je detaljniji opis njena djelovanja. Važno je istaknuti da je potrebno po nekoliko dana da promjena doze Tresibe počne djelovati, što je prepreka dijelu korisnika da ju uspješno upotrebljava. Ponajviše ženama s neredovitim i problematičnim menstrualnim ciklusima te muškarcima kojima se iz nekog drugog razloga prečesto mijenja rezistencija na inzulin. Ipak, bezbrojna svjedočanstva na Internetu neosporno potvrđuju da postoje osobe kojma Tresiba savršeno funkcionira. Savršeno je i to što će skoro svi oni od sada Tresibu imati bez doplate. ? ?

Zaključak

Dosta je zabune bilo zbog toga što mi, osobe na 4 i više doza inzulina, doplaćujemo neka pakiranja inzulina (FIASP jednokratni pen i Lantus uloške).

Ali sada je konačno postala istinita izjava smijenjenog ministra zdravstva Milana Kujundžića da svaki inzulin u Hrvatskoj ima svoje besplatno pakiranje!

Dodatak:

Nemojte se preplašiti službene HZZO-ove indikacije za Tresibu RA08 koja je oduvijek tu. Iako nije bajna, logično je da osiguravatelj koji sve to financira, želi da prvo pokušate i s nečim jeftinijim. To se naravno ne odnosi na one koji su već na Tresibi:

Indikacija RA08: Za bolesnike na intenziviranoj terapiji inzulinom (dnevno 1 ili 2 injekcije bazalnog inzulina +3 injekcije kratkodjelujućeg inzulina uz glavne obroke), koji tijekom posljednjih 6 mjeseci, unatoč promjenama terapijske sheme, ne uspijevaju postići zadovoljavajuću glukoregulaciju (HbA1c <6,5%), koji imaju više od jedne hipoglikemije tjedno, a kod kojih se s ostalim vrstama inzulina ne može postići dobra regulacija glikemije.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: