Sretan Božić! HZZO povisuje broj senzora za pumpere!

Više neovisnih izvora neslužbeno je potvrdilo da je HZZO na jučer održanoj sjednici nadležnog Povjerenstva povećao broj senzora za osobe na inzulinskim pumpama!

Riječ je o izvanrednoj sjednici, posljednjoj u ovoj godini gdje su navodno ispeglani i detalji o dolasku inzulinskih pumpi na listu pomagala!

Da, očekivani dolazak inzulinskih pumpi na HZZO-ovu listu pomagala još je veća vijest od ove koju upravo čitate, ali i povećanje broja senzora također je ogroman uspjeh!

Ova konkretna vijest odnosi se na osobe sa svim Medtronic pumpama (Veo, 640G i 780G) i povezane Guardian i Enlite senzorima!

Do sada su pumperi imali pravo na samo 40 Medtronic senzora godišnje. Budući da senzori za Veo traju 6 dana, bili ste pokriveni samo 240 od ukupno 365 dana u godini (za novije pumpe je malo bolje, 280 od 365 dana u godini).

Odigrao se fantastičan scenarij, Medtronic je spustio cijenu ostalog potrošnog materijala za inzulinske pumpe, a HZZO je zauzvrat podigao broj senzora!

Bravo HZZO! To se zove briga za zdravstveni proračun, ali i pacijente!

Kada odluka stupa na snagu?

U prvom mjesecu 2022. godine Upravno vijeće HZZO-a trebalo bi potvrditi najnoviju odluku Povjerenstva po kojoj će Medtronic pumperi ostvarivati pravo na čak 52 senzora!

To znači da ćete biti pokriveni 364 od 365 dana u godini i više nećete morati ilegalno produljivati senzore, riskirati preciznost mjerenja glukoze i dodatne troškove!

U situaciji gdje imamo 780G inzulinsku pumpu koja ovisno o rezultatima senzora automatski povećava i smanjuje isporuku inzulina – ovaj napredak je iznimno važan za sigurnost osoba s dijabetesom!

Naravno i dalje ćete imati pravo na dovoljan broj trakica za mjerenje glukoze u krvi i neophodne kalibracije. Iduće godine bi i sve te silne kalibracije također mogle postati stvar prošlosti kada dođu novi Medtronic senzori bez kalibracije:

Medtronic – najnoviji senzori i pametni penovi dobili europsko odobrenje za izlazak na tržište!

Za napredne (slobodno preskočite)

To nije samo dobra vijest za Medtronic i korisnike njihovih pumpi, već i za konkurenciju. Zašto?

Medtrum A7+ i Bauerfeind

Ako pratite ovaj portal, dobro znate da Medtrum A7+ pumpa bez katetera također ima mogućnost povezivanja na senzore. Ona za sada “pegla” samo hipoglikemije (kao 640G).

Bauerfeind je već na listu stavio TouchCare SLIM senzore koji su kompatibilni s njihovom Medtrum A7+ inzulinskom bez katetera koju također očekujemo na HZZO-ovoj listi pomagala.

ALI Medtrum je već pripremio novu generaciju Nano-senzora koji su manji, bez kalibracije, ali i nešto skuplji. Ovaj će uspjeh Medtronica i Mediliga tandemu Bauerfeind Medtrum – olakšati dovođenje novijih, skupljih, boljih i modernijih senzora za inzulinsku pumpu! Tu je još i najnovija Medtrum Nano-pumpa bez katetera koja još više sliči na prekrasni OmniPod oblutak 😊

Medtrum Nano pumpa bez katetera i povezani senzor
Medtrum Nano-pumpa bez katetera i povezani senzor

Ypsomed i Salvus

Ova je Ypsomedova pumpa putem svoje aplikacije upravo počela komunicirati s također skupljim Dexcom G6 senzorima čija je visoka cijena prepreka za dolazak na HZZO-ovu listu i u Hrvatsku općenito. O novom napretku koji je za sada izbjegao Hrvatsku u zasebnom tekstu.

Zahvaljujući ovom Medtronicovu uspjehu, i korisnici budućih Ypsomedovih pumpi bi također mogli ostvariti pravo na povezane Dexcom G6 senzore bez doplate! Salvus će vam osigurati pumpu, a MediLab ONE – Dexcom G6 senzore.

Već danas je u nekim zemljama dostupna YpsoPump aplikacija koja prikazuje i razinu glukoze za Dexcom G6
Već danas je u nekim zemljama dostupna YpsoPump aplikacija koja prikazuje i razinu glukoze s Dexcom G6

MediLab ONE i Dexcom ONE

Podsjetimo, u Hrvatskoj od tvrtke MediLab ONE očekujemo da dovedu Dexcom ONE rtCGMS koji neće moći komunicirati ni sa jednom pumpom. No dolazak skupljeg Dexcom G6 senzora u Hrvatsku  također nije isključen – posebno kada se pojave pumpe koje komuniciraju s Dexcom G6 senzorima! (OmniPod 5 i YpsoPump)

Moji rezultati - usporedba Dexcom ONE sa krvlju
Moji rezultati – usporedba Dexcom ONE sa krvlju

Zaključak

Ako niste polovili sve što ovdje piše, nema problema, ponavljat ćemo i pojašnjavati gradivo.

Ipak, „uberite“ ovo:

2022. godina bi trebala biti još jedna velika godina za osobe s tip 1 dijabetesom, a i dio onih s tip 2. Još toga dobroga trebalo bi se dogoditi. Inzulinske pumpe na listi pomagala su važan, ali ne i cijeli dio fantastične priče o dijabetesu koja nas čeka!

Stoga – pratite portal naInzulinu.com, a prijavite se i na mailing listu na dnu ove stranice kako bi prvi dobili vijesti u svoj inbox.


Još iz kategorije Advocacy: