Maja Vukovic

Tips & Tricks iskusnih sportaša dijabetičara

12/07/2017

Sigurno vam se puno puno puta dogodilo da krenete na trening ili bilo koju drugu fizičku aktivnost i šećer vam već nakon samo 15 minuta krene strelovito prema dolje ili pak skroz suprotno – strelovito prema gore. Vjerujem da je biloJ i onih trenutaka kada je on bio i lijepo poslušan. Zašto šećer nekada prilikom bavljenja sportskim aktivnostima pada, a nekada raste te na koji način se uopće izboriti s izazovom koji se zove „Dobra kontrola dijabetesa za vrijeme treninga“, podijelila je s nama na ADA konferenciji u San Diegu dr. Sheri R. Colberg. Cijeli tekst posvećen njezinom predavanju, možete pronaći na http://www.3ludruga.hr/ada-2017-smjernice-za-tjelovjezbu/, dok ću u slijedećih nekoliko redaka s vama podijeliti meni najzanimljivije dijelove.

Što trebaju činiti oni koji većinu svoga dana provedu sjedeći na poslu?

Budući da nas je takav popriličan broj, svima nama se preporuča nakon svakih 30 minuta prekinuti naše sjedenje i jednostavno se prošetati bilo od jednog do drugog zida prostorije ili najobičnije istezanje koje ne zahtjeva nikakvu posebnu fizičku spremu. Takav način prekidanja cjelodnevnog boravka u uredu, odnosno sjedenja, dokazano pozitivno djeluje na razinu šećera u krvi posebice kod dijabetesa tipa 2, no ne zanemaruju se niti osobe s tipom 1. Pri tome se ovakav način prekidanja ne predlaže kao zamjena svakodnevnom vježbanju, već samo kao prekid dugotrajnog sjedenja koje negativno djeluje na razinu glukoze u krvi.

Što je ono što se posebice preporuča osobama s tipom 1 šećerne bolesti?
Fizička aktivnost je nešto čiju dobrobit nikada ne trebamo i ne smijemo zanemariti, no same sportske aktivnosti kod osoba s tipom 1 šećerne bolesti mogu itekako različito utjecati na razinu glukoze u krvi. Sve to ovisi o vremenu kada pristupamo fizičkoj aktivnosti te o njezinom intenzitetu. Pri tome se preporuča konzumacija ugljikohidrata prije i za vrijeme same fizičke aktivnosti kao i učestalije mjerenje vrijednosti GUK-a zajedno s prilagođenim dozama inzulina. Neovisno o tome jesmo li korisnici klasičnih PEN-ova ili inzulinske pumpe, niti jedno, niti drugo nas ne bi trebalo spriječiti u kvalitetnom bavljenju bilo kojom vrstom sporta. Preporuka svima je, naravno tko može, i korištenje najmodernije tehnologije za praćenje stanja razine šećera poput CGMS-a ili FGMS-a. Preporuka je minimalno 2-3 puta tjedno posvetiti se intenzivnijoj fizičkoj aktivnosti dok se kraći, ali intenzivniji treninzi preporučuju svima onima kojima to fizička sprema dozvoljava.

Smjernice za djecu
Za djecu se posebno naglašava važnost bavljenja fizičkom aktivnosti i to u trajanju od 60 min/dan. Pri tome je važno korištenje kako vježbi snage, tako i vježbi izdržljivosti, odnosno aerobnih vježbi.

Smjernice za gestacijski dijabetes
Smjernice o važnosti fizičke aktivnosti se upućuju i trudnicama s gestacijskim dijabetesom jer važnost dobre regulacije glikemije za vrijeme trudnoće, kada naši šećeri ne utječu samo na naš organizam, već u još većoj mjeri na organizam našeg nerođenog djeteta, je samo po sebi jedna od najvažnijih tema za svaku buduću majku oboljelu od dijabetesa. Trudnicama se pri tome preporučuju vježbe manjeg intenziteta u trajanju od 20 do 30 minuta dnevno.

Kako se izboriti s opasnostima hipoglikemije koja su noćna mora svakog sportaša s dijabetesom?
Promjena doziranja inzulina te neposrednim unosom ugljikohidrata prije samog početka bavljenja sportom i naglim promjenama intenziteta i usklađivanjem termina sportskih aktivnosti. Preporuka je prije samog početka sportske aktivnosti izvesti par kratkih sprinteva koji će polučiti djelovanje adrenalina time će lagano povećati našu razinu glukoze u krvi. Izbjegavanje opasnosti od noćnih hipoglikemija pod utjecajem pojačane dnevne fizičke aktivnosti, postići ćemo smanjenjem noćne doze dugodjelujućeg inzulina, odnosno smanjenjem količine bazala na inzulinskoj pumpi ili pak uvođenjem manjih ugljikohidratnih obroka. Korištenje CGMS-a i FGMS-a je nešto što se i ovaj put spominje kao nezaobilazni alat (sada još samo čekamo da ga odobri i HZZO).

Osim hipoglikemije, jednako je moguća i pojava hiperglikemije prilikom konzumacije vježbi kratkog trajanja, ali većeg intenziteta. Da bi se takvo stanje izbjeglo, sportsku aktivnost važno je započinjati s dobrim razinama šećera u krvi. Pri tome je potrebno pažljivo odrediti potrebnu dozu korekcije, a samo treniranje u slučaju visoke razine GUK-a i uz prisustvo ketona se ne preporuča.

Smjernice za osobe s razvijenim komplikacijama dijabetesa
U slučaju da smo već razvili neke od komplikacija dijabetesa, fizička aktivnost nam se i dalje preporuča uz povećani oprez i slušanje granica vlastitog tijela. Ne smijemo raditi ono što nam izaziva bol, no još manje si ne smijemo dozvoliti da nas takvo stanje dovede u stanje apsolutnog nekretanja i izbacivanja fizičke aktivnosti iz našeg svakodnevnog života.

I kako je na kraju sama dr. Sheri R. Colberg rekla: “Haj’mo! Dignite se i pokrenite se!

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Fitness: