Može li DiaHelp aplikacija ugroziti privatnost i sigurnost korisnika?

Ukratko – odgovor je ne, ali obrazložimo ga malo.

Zašto aplikaciju koja može locirati korisnike ne mogu zloupotrijebiti „zločesti“ korisnici?

Ako ste koristili DiaHelp, onda ste se već uvjerili da, koliko god se trudili, ne postoji način da saznate gdje se tko nalazi. Sve što možete saznati jest koliko je nepoznatih korisnika aplikacije u krugu od 15 km (to je predefinirana vrijednost koja se može promijeniti).

Drugim riječima, ne postoji način da netko zlonamjeran uz pomoć aplikacije sazna gdje ste vi ili vaše dijete.

Kako onda uopće funkcionira DiaHelp?

Aplikacija DiaHelp – kao i mnoge druge mobitelske aplikacije povremeno locira svoje korisnike i tu lokaciju pohranjuje na vrhunski zaštićene servere na svjetski poznatoj i certificiranoj platformi Amazon Web Services (AWS). Više o platformi moguće je pronaći npr. na Wikipediji.

Iako se lokacija vas ili vašeg djeteta povremeno pohranjuje u vrhunski zaštićeni sustav, to nipošto ne znači da je ona dostupna ikome neovlaštenom. Štoviše, sigurnost i privatnost korisnika DiaHelp aplikacije na prvom su mjestu.

Kako da onda itko sazna kamo treba doći i pomoći?

Kada vam neplanirano usfali trakica, igla, lanceta ili kateter; tek kada kliknete na “SOS” -> “lijek ili pomagalo”, samo DiaHelperi u krugu koji vi odredite (npr. 15 km) saznat će da vam je potrebna npr. igla i dobit će Google Maps link gdje se točno nalazite. A tek kada vam netko odluči pomoći – uspostavlja se komunikacija između vas i pomagača i tada po želji razmjenjujete broj mobitela, e-mail ili se u integriranom chatu dogovarate gdje ćete se naći.

Ako pak odaberete opciju „Hitan slučaj“ što podrazumijeva da se loše osjećate i/ili padate u hipoglikemiju, DiaHelperi u krugu od 1 km dobit će vašu točnu lokaciju (Google Maps link) i informaciju da vam je hitno potrebna pomoć. Kod odabira opcije “Hitan slučaj” ista se informacija automatski šalje vašim predefiniranim osobnim kontaktima putem SMS-a.

Ako koristim DiaHelp bazu, hoće li „zli farmaceuti“ saznati što svaki dijabetičar koristi od lijekova?

Lista predefiniranih lijekova služi ponajviše osobi s dijabetesom da lakše u trenutcima hitnosti – zatraži ono što joj je potrebno, ali ne mora se koristiti. Farmaceuti danas već imaju uvid koji liječnici prepisuju koje lijekove i direktan utjecaj na liječnike im je neusporedivo isplativiji. Osobni podaci o lijekovima pojedinih pacijenata ustvari nisu previše zanimljivi, a čak i da jesu – DiaHelp se u „uvjetima korištenja“ obvezao da ih neće nikome prosljeđivati. Osim toga, osobe zabrinute za svoju privatnost uvijek mogu otvoriti alternativnu e-mail adresu i nju koristiti u samoj aplikaciji.

Jesu li moguće zlouporabe?

Ne postoji proizvod ili alat čija je zlouporaba nemoguća. Od čekića, preko televizora, do automobila, aviona, itd. Najveća opasnost koju vidimo za DiaHelpere jest da nekome od srca odlučite pomoći na način da mu posudite npr. skupi senzor za kontinuirano mjerenje glukoze, a da vam ga on ne vrati. Takvih zlouporaba već je bilo na Facebooku, stoga je moguće da bi netko mogao pokušati slično i putem DiaHelp aplikacije. Ukoliko dobijete poziv upomoć od nepoznate osobe jer je neplanirano ostala bez senzora i poželite joj pomoći, ništa vas ne sprečava da zatražite polog do trenutka kada svoj senzor ne dobijete natrag.

Broj presretnih korisnika DiaHelp aplikacije stalno raste, evo nekoliko prekrasnih priča prezadovoljnih osoba s dijabetesom:

Ema je na Krku na kupanju izgubila MiaoMiao
https://www.24sata.hr/news/ekipa-iz-hrvatske-lansirala-je-aplikaciju-dijabeticari-se-mogu-povezati-i-pomoci-ako-treba-778897

Mia je u Dubrovniku ostala bez Senzora:

Hrvatska aplikacija spasila ljetovanje!

Marija je spasila nekog s 5 igala:

Kako je dobro pomoći dijabetičaru!


Još iz kategorije DiaHelp: