Davor Skeledžija

U Hrvatsku stigli novi, precizniji Libre 1 čitači!

08/05/2019

Važna obavijest za sve korisnike Librea u Hrvatskoj, a posebno za one koji će to tek postati. Bontech je počeo isporučivati novu inačicu Libre 1 čitača! O tome smo okvirno već pisali u izvještajima s ATTD konferencije u Berlinu i još ponegdje, ali:

Što je još novo u Libre 1 svijetu?!

1) Povećanje preciznosti fizičkih Libre 1 sustava! (Out of the box)
Kao što piše u izvještaju iz Berlina, a pisalo je i u prošlom članku o aplikacijama, zahvaljujući analizama milijuna mjerenja pomoću Libre sustava, Abbott je unaprijedio algoritam za prikaz razine glukoze. Sada bi ona trebala biti još sličnija razini glukoze u krvi. Novi Libre 1 čitači koje Bontech odnedavno isporučuje sada imaju poboljšani MARD, koji je mjera za preciznost CGM uređaja (manje je bolje).

Ovako je MARD izgledao s prvom generacijom Libre 1 čitača koje većina vas ima doma, a ovako izgleda s novom inačicom dostupnom u Bontechu preko doznake:

MARD oznaka za preciznost CGM uređaja. Manje je bolje.

Vidi se rast preciznosti prvog dana postavljanja senzora, u vrijeme kada se tkivo oporavlja od minišoka uzrokovanog umetanjem stranog tijela (senzora). Prosječan rast preciznosti također će osnažiti tvrdnju da je Libre sposoban za tzv. Insulin dosing decisions. To znači da na osnovu očitanja s Librea donosite odluku o doziranju inzulina (što ionako skoro svi radite).

2) Kompatibilnost s Libre 2 senzorima!
Ovo je i mene iznenadilo − svi koji ste na listama čekanja za Libre čitač (prva doznaka), dobit ćete ovu novu inačicu uređaja koji, osim što je precizniji, može očitavati i Libre 2 senzore. Naravno, bez alarma. Za alarme je ipak potrebno nabaviti Libre 2 čitač. Znam da nije Bog zna što, ali ako na Ebayu ili negdje naletite na jeftini Libre 2 senzor dok čekate doznaku, mirno ga možete kupiti i koristiti sa svojim Libre 1 čitačem (ovom novom inačicom).

A gdje smo mi – stari korisnici Librea 1?
Već vidim horde ljutitih „librera“ i hashtag #aDiSmoMi? Ne možemo kupiti drugu generaciju Libre 1 čitača u slobodnoj prodaji u Hrvatskoj, a moramo čekati 5 godina da podignemo novi čitač (HZZO-ov rok uporabe).

Ponovimo − besplatna softverska nadogradnja fizičkog Libre 1 čitača
Na službenim Abbottovim serverima iz Irske dostupna je besplatna službena softverska nadogradnja prve inačice Libre 1 čitača! Dakle, s priloženim USB kablom (onim žutim) možete spojiti svoj stari Libre 1 čitač na računalo i odraditi besplatnu softversku nadogradnju.

Zaključak
S velikom sigurnošću zaključujem da je Hrvatska jedna od prvih, ako ne i prva zemlja u kojoj je prisutna nova generacija Libre 1 čitača! Znam da biste svi željeli da smo mi Njemačka i da imamo Libre 2 s kakvim-takvim alarmima, Dexcom i svašta nešto. Sve to želim i ja, ali ovo povećanje preciznosti tu u Hrvatskoj je vrlo, vrlo lijep korak unaprijed. I to za nula kuna.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: