Besplatno povećajte preciznost Librea!

Ono o čemu se pisalo u izvještaju s berlinske ATTD konferencije UISTINU se ostvaruje! Danas i ovdje u Hrvatskoj! 🙂

1) Imate fizički Libre 1 čitač koji ste „dobili“ od HZZO-a i željeli biste da bude precizniji?
Nema problema!

2) Koristite LibreLink aplikaciju za mobitel i htjeli biste da bude preciznija?!
Nema problema!

Da, moguće je, sada i u Hrvatskoj! Doduše, malo ćete koristiti servere u Irskoj i UK-u,  ali nećemo biti „picajzle“, zar ne? 🙂

1) Nadogradnja preciznosti fizičkih Libre1 čitača
Ova vijest dolazi, ni manje ni više, nego iz Abbotta Irska. 🙂 Tamo je sada moguće preko interneta nadograditi postojeće Libre 1 čitače pomoću USB kabla koji ste dobili uz uređaj. Budući da su hrvatski Libre čitači zapravo „rođeni“ u Irskoj – i vi možete besplatno nadograditi svoje Libriće. 🙂 Kompletne upute dostupne su na adresi: https://www.freestyle.abbott/ie/en/reader-update/index.html.

Upute ukratko:
1) Ne smijete imati aktivan Libre senzor!
2) Ovdje možete preuzeti najobičniju datoteku pod nazivom UpdateFreeStyleLibre_248_159.exe na vaše računalo
3) Spojite Libre 1 čitač USB kablom na računalo, pokrenete spomenutu datoteku i pratite jednostavne upute!

Važno:
1) U trenutku nadogradnje ne smijete imati aktivan Libre senzor (znam da ponavljam).
2) Moja ekipa već je odradila nekoliko testnih i uspješnih nadogradnji, ali i dalje to radite na vlastitu odgovornost. Portal ne snosi nikakvu odgovorsnost, ako zbog nadogradnje Libre prestane raditi. Ako ćete zvati Abbott za reklamaciju, nemojte slučajno spomenuti nadogradnju, portal ili bilo što. Radije recite da vam ona crna tipka „ne hvata“ ili da je cijeli uređaj jednostavno prestao raditi.
3) Ako ćete koristiti staru Libre aplikaciju na mobitelu i nadograđeni Libre 1 čitač – rezultati očitanja bi mogli biti različiti.
4) Nadogradnja starih njemačkih Libre 1 čitača odnedavno je također moguća! Spustite se na dno ovog teksta po upute. Za ostale zemlje ćete vjerojatno dobiti ovakvu poruku o grešci:

Greška u slučaju nekompatibilnosti

2) Koristite staru Libre aplikaciju za mobitel i željeli biste da bude preciznija?
Vjerojatno znate da svoje Libre senzore, osim fizičkim Libre čitačima, možete skenirati i mobitelima s LibreLink aplikacijom. Razlog zbog kojeg mobitel do sada možda niste koristili je činjenica da Abbott još uvijek u Hrvatskoj nije omogućio korištenje aplikacije.

Aplikaciju za mobitel i dalje nije moguće „legalno“ koristiti u Hrvatskoj, ali nakon ove vijesti, možda ćete je ipak poželjeti instalirati ili nadograditi na mobitelu. Detaljne upute kako to učiniti slijede u nastavku.

Povećanje preciznosti LibreLink službene aplikacije za mobitel
Kao što je u CGM izvještaju s berlinske ATTD konferencije pisalo, Abbott je zahvaljujući milijunima mjerenja uspio unaprijediti svoj algoritam za preciznost. Dakle, razina glukoze koju očitavate pomoću senzora trebala bi biti još sličnija razini glukoze iz krvi.

Ponavljam tablicu iz berlinskog članka, ona se odnosi i na preciznost koju možete ostvariti pomoću aplikacije za mobitel koja službeno nije prisutna u Hrvatskoj.

MARD – mjera za preciznost CGM uređaja – manje je bolje

Pojašnjenje
Ako na svoj mobitel instalirate najnoviju inačicu LibreLink aplikacije (inačica 2.3.0 od 22.4.2019.), ona će raditi s najnovijim algoritmom i trebala bi biti preciznija od vašeg fizičkog čitača (gornja tablica). Naravno, to se ne odnosi na slučaj da ste i fizički čitač nadogradili prema gornjim uputama. Ne zaboravite da je preciznost CGM-a vrlo individualna, ona kombinacija koja je vama precizna, drugome možda nije.

„Kako da instaliram mobitel aplikaciju kad ne mogu?“
Carmen Ezgeta je napisala: „Granice ne postoje. Izmislio ih je čovjek.”

Drugim riječima, na portalu www.mojLibre.com, u članku „Izvucite najviše iz Vašeg Librea“ imate ažurirane i detaljne upute kako na mobitel instalirati legalnu LibreLink aplikaciju u ilegalnoj zemlji Hrvatskoj. Ako ste vizualni tip, sada postoje i videoupute (ne zaboravite isključiti GPS i Wi-Fi). Nakon instalacije, preciznost Libre 1 senzora bi, posebno prvog dana, sukladno gornjoj tablici trebala biti veća, a MARD niži. U slučaju da imate instaliranu staru inačicu aplikacije, preporučujem da nadogradnju ne vršite dok imate aktivni senzor, za svaki slučaj.

Ali ni to nije sve – kompatibilnost aplikacije za mobitel s Libre 2 senzorima
Nova verzija LibreLink aplikacije za mobitel sada donosi i kompatibilnost s Libre 2 senzorima! Dakle, ako ste na listama čekanja u Bontechu pa se negdje dokopate Libre 2 senzora – s novom verzijom aplikacije ćete i Libre 2 senzore moći očitavati. U slučaju da Libre 2 senzor koristite samo s novom aplikacijom na mobitelu, imat ćete i alarme.

Ali, ni to nije sve – u aplikaciji su ukinuli period od 1 sata
Nova inačica aplikacije za mobitel više ne inzistira da se prvo očitavanje odradi u roku od 1 sata nakon što je senzor pokrenut Libre čitačem! Sada prvo očitavanje pomoću aplikacije za mobitel možete odraditi bilo kada nakon što ste senzor pokrenuli fizičkim Libre čitačem. Nije puno, ali čovjeka veseli.

Rezime – što nas sve očekuje u Hrvatskoj vezano za Libre – naravno, neslužbeno:
1) Nakon što smo saznali da su Bauerfeind i Medtrum svoju rtCGMS aplikaciju u Hrvatsku pustili prije dolaska njhove rtCGM tehnologije, (članak je ovdje) vjerujem da se i Abbott malo trgnuo. Za očekivati je da ćete na „pošten“ način u Hrvatskoj moći instalirati službeno podržanu aplikaciju i to na hrvatskom jeziku. Dotad, ako želite, iskoristite spomenute instalacijske upute (na vlastitu odgovornost).

2) Na irskoj Abbottovoj internetskoj stranici svojedobno je osvanula obavijest da su finalizirali nove high volume proizvodne linije Libre senzora. Stoga je za očekivati dodatni rast proizvodnje te smanjenje lista čekanja u Bontechu.

Nadopuna za Njemačke Libre 1 čitače:
Odnedavno je moguće nadograditi i Libre 1 fizičke čitače koje ste kupili u Njemačkoj ili nabavili putem one „akcije“. Službeni link za nadogradnju je https://www.freestyle.abbott/de/de/reader-update/index.html.
Postupak nadogradnje je mrvicu drugačiji. Sada više ne skidate .exe aplikaciju na svoje računalo, već sve radite preko same stranice. Kada sve završite imat ćete iznornik za primjenu jezika i opciju engleskog.

 


Još iz kategorije Advocacy: