Doris Kezic

Osvrt na Dexcom ONE iz kuta mlade zaposlene djevojke

08/04/2023

Kad se na hrvatskom tržištu pojavi novi gadget za dijabetes, kod mene nema previše filozofije – probam sve što mi je dostupno, pa i po cijenu razočaranja. Vođena time, nisam dvojila kad mi se pružila prilika da testiram novi Dexcom ONE senzor koji je od prosinca prošle godine dostupan i kod nas, a zastupnik za Hrvatsku je tvrtka Medilab ONE.

Mnogi misle da je upravo Dexcom kralj među senzorima dostupnim na tržištu ponajprije zbog njegove pouzdanosti i kvalitete. Pjevač Nick Jonas, pjevačica Patti LaBelle, profesionalni sportaš Mark Andrews i manekenka Bambi Blythe, samo su neki od zvijezda na čijim sam rukama dosad mogla vidjeti senzor Dexcom. No, po čemu su senzori ovog proizvođača toliko posebni? Po kojim se funkcijama izdvajaju od ostalih? I kakav je osjećaj kad vam je na koži?

Nick Jonas iz grupe "Jonas Brothers"

Nick Jonas iz grupe "Jonas Brothers"

Odgovore na ova pitanja dobila sam noseći na ruci Dexcom ONE, mlađeg brata poznatog Dexcom G6 senzora. Dexcom ONE je u ovom trenutku dostupan preko HZZO-a za osobe s tip 1 dijabetesom.

Fizički je do "početnog kompleta" moguće doći u Dexcom webshopu, Medilab ONE specijaliziranoj prodavaonici u Zagrebu i u dvjema DiabPharm ljekarnama, od kojih je jedna na Vuku Vrhovcu. Poslije je senzore moguće preuzimati i u svim zainteresiranim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Krenimo stoga od početka – postavljanje senzora!

Za apliciranje senzora potrebne su 3 stvari: transmiter, aplikator sa senzorom i mobilna aplikacija Dexcom ONE ili zaseban fizički čitač. Pokretanje je zaista jednostavno i gotovo je u samo nekoliko koraka kroz koje vas vodi mobilna aplikacija, odnosno čitač.

Nakon apliciranja senzora i umetanja malog bijelog transmitera, uslijedio je famozni „warm up“. On kod Dexcom ONE senzora traje 120 minuta koje možete pratiti na svom čitaču koji ih odbrojava ili na mobilnoj aplikaciji. Priznajem da bih bila sretnija kad bi zagrijavanje trajalo kraće jer ne volim dugo biti bez senzora. Nakon dva sata čitač je putem bluetootha od senzora dobio informaciju da mi je trenutna glukoza u krvi 5.4 mmola, potom sam pratila kako brojke lagano same pristižu na ekran mog čitača 🙂 . Dexcom ONE nema kalibracije krvlju što povećava našu kvalitetu života.

Senzor i transmiter sam vrlo jednostavno aplicirala sama, bez ičije pomoći, na desnu ruku. Ubod sam osjetila kao jači pritisak, ali nije boljelo, odgovorno tvrdim😊.

Čitač mi je prilikom pokretanja senzora pošteno javio da iako Dexcom ONE ne zahtijeva kalibraciju, svejedno po potrebi provjerim glukozu pomoću glukometra jer senzor dobiva informacije iz međustanične tekućine, a ne iz krvi, pa samim time može biti manje precizan.

Kako je izgledalo sljedećih 10 dana?

Jako sam se brzo navikla na ovaj senzor.

Na trenutke sam čak zaboravila da ga imam na ruci jer je zbilja malen i kompaktan. Po tom pitanju sam vrlo zadovoljna, iako se naravno ne bih bunila kad bi bio  još tanji 🙂

Ljepilo od senzora nije mi zatezalo kožu. Iznenađujuće je da nešto toliko nježno istodobno može biti dovoljno snažno da samo stoji. Od trenutka apliciranja pa sve do skidanja, senzor je izdržao bez ikakve pomoći dodatnog zaštitnog flastera, kineziološke trake ili drugih ljepljivih pomoćnika.

Prvih 5 dana imala sam bolju preciznost, a u preostalih 5 nešto lošiju. No, u najgorem je razdoblju razlika između krvi i Dexcoma bila samo 0.4 mmol/l, što je zbilja odlično!

Što je s alarmima?

Dexcom ONE dolazi s upozorenjima za niske i visoke vrijednosti šećera, gubitak signala i kratkotrajnu poteškoću sa senzorom. U mom su čitaču bila uključena sva upozorenja osim posljednjeg spomenutog.

Kod Dexcom ONE senzora najviše mi se sviđa što čitač nije gnjavio ako bih ga nakratko udaljila od senzora, niti bi se odspojio. Točnije, čim bi se oba našli u istoj prostoriji, čitač bi samo nastavio svakih pet minuta slati podatke te marljivo popunjavo rupe. Pouzdan i robustan sustav.

Ipak, nekima će sigurno nedostajati prediktivni alarmi za hipoglikemiju. To je ono kada vas CGM npr. 30 minuta ranije upozori da vam slijedi hipoglikemija, a moguće je djelomično nadoknaditi na način da se alarm za hipoglikemiju postavi na npr. 4.2 umjesto na 3.9 mmol/l.

Roditelji koji baš moraju stalno udaljeno pratiti razinu šećera svojem djetetu, morat će posegnuti za neslužbenim aplikacijama. Naime, prediktivni alarmi, praćenje roditelja kao i kalibracija krvlju mogući su putem neslužbene ali vrlo popularne aplikacije xDrip.

Dodatne informacije o Dexcom ONE prikupila sam i sažela u tablici:

Zaljučak

Dexcom je bez sumnje opravdao izvrsnu reputaciju, barem kad je u pitanju moje iskustvo. Jednostavno se pokreće, malen je, precizan, dolazi s klasičnim alarmima i mobilna aplikacija je dostupna na hrvatskom tržištu.

Više sam nego zadovoljna što hrvatsko tržište doživljava pravu renesansu kad je u pitanju izbor tehnologije za jednostavniju brigu o dijabetesu 😊.


Još iz kategorije Blog: