Davor Skeledžija

Kriju li mafija ili farmaceuti lijek za dijabetes?

23/05/2024

Nakon kovida porastao je broj teoretičara zavjere, a i onih u čijim se očima znanost prilično srozala.

Naime slušali smo znanstvenike koji su tvrdili da su cjepiva 99% učinkovita, da su sigurna kao popiti čašu vode, da će odjeli za intenzivnu njegu biti krcati necijepljenom djecom, da 100% štite od umiranja i još koješta. Potom je kao bomba eksplodirala vijest da je jedan od proizvođača priznao ozbiljne nuspojave cjepiva te ga povukao i sada neki strepe što će biti sutra.

Cijeli taj cirkus rezultirao je padom povjerenja u znanost, padom procijepljenosti ne samo novim već i starim cjepivima; a ruku pod ruku su oživjele i druge teorije zavjere.

U našem slučaju, jedna od relevantnijih teorija zavjera kaže da netko ili cijela farmaceutska industrija ima lijek za dijabetes, ali da ga radi zarade kriju od javnosti.

Kriju li farmaceuti lijek za dijabetes?

U Hrvatskoj danas ima preko 400.000 osoba s dijabetesom, a prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u cijelom svijetu nas je 537 milijuna!

U kojem bi svemiru nekom farmaceutu željnom novca bilo u interesu kriti lijek za dijabetes?!

Ako je farmaceutima primarni cilj profit – zašto bi netko svoj izvor neslućene zarade držao u ladici?

Ne zaboravimo da prema procjenama - svake godine otkrijemo 1.5 milijuna novih dijabetičara u svijetu! Govorimo o enormnoj i uz to kontinuiranoj zaradi koju netko jednim potezom može osloboditi poput duha u boci?! Teško...

S druge strane, možemo zamisliti da neki mali igrač otkrije nešto što ozbiljno „miriše“ na lijek za dijabetes, pa to potom „nanjuši“ neki veliki igrač te ponudi iznos koji se ne odbija.

Najmanje su dva problema s tom teorijom:

  • Postoji više tipova dijabetesa, iako imaju zajedničko ime, riječ je o različitim poremećajima. Šanse da netko nađe jedan lijek za sve – stvarno su male.
  • Ako veliki igrač istrese ozbiljan novac malom igraču – zašto bi tu svoju investiciju s potencijalom za beskrajnu zaradu – držao u ladici? Da bi njegovi konkurenti i dalje „masno“ zarađivali na nekom postojećem lijeku ili pomagalu za dijabetes?
Veliki i mali igrač

Veliki i mali igrač

Urotili se farmaceuti zajedno protiv nas?

Jedna od teorija glasi i da su se farmaceuti zajedno urotili kako bi sakrili lijek za dijabetes, sačuvali svoje profite i nas držali bolesnima.

Možemo li zamisliti američke farmaceute kako ruku pod ruku s ruskim kriju naš lijek dok istovremeno šalju oružje Ukrajincima da pobiju što više Rusa? Nadalje, zamislite Amerikance kako s Kinezima usred trgovinskog i hladnog rata brižno čuvaju tajnu o lijeku za dijabetes. Cilj nam je uništiti tuđu ekonomiju, a možda i zaratiti se oko Tajvana, ali samo nemoj da netko propjeva o onom lijeku za dijabetes što čuvamo u ladici..

Svi oni zajedno bi trebali imati pismeni ili usmeni (?) dogovor da nitko neće "propjevati". A što sa novim igračima? Progutat će ih mrak ako propjevaju?

Trebali bi imati grad veličine Zagreba sa "dijabetičkim tajnim agentima" koji bi samo brinuli da negdje u Svijetu ne procuri informacija da postoji lijek za dijabetes i "sankcioniraju" onoga tko bi eventualno ipak "propjevao".

Zaključak

Postoje brojne teorije zavjere. Neke od njih postanu opća istina i svi zaboravimo da smo ih nekad ismijavali. No, teorija zavjere u kojoj je glavni lik gramzivi pohlepnik koji usprkos svom pohlepnom karakteru ne poseže za onim što mu je nadohvat, a što bi mu osiguralo basnoslovan nepresušan profit – po meni će zauvijek ostati samo teorija.

Slobodno se suprotstavite konstruktivnim komentarima na Fejsu 😊

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Blog: