Davor Skeledžija

Dijabetičar, osoba s dijabetesom ili šećerko?

10/01/2021

Oduvijek su me zabavljale osobe s dijabetesom alergične na riječ „dijabetičar“.

„Davore, dijabetičar nije dobar izbor riječi, mi smo osobe s dijabetesom" sam redovno slušao i osjećao se nekako "nadmoćno“. Stvarno me ne smeta kad netko koristi riječ „dijabetičar“. Doživljavam se zrelijim i otpornijim na takve sitnice, štoviše u pisanju tekstova nekad je stvarno puno prikladnija kratka riječ „dijabetičar“, posebno za naslove.

I onda se dogodio „šećerko“!!

Jednog sasvim običnog dana sam u firmi kuhao čaj. Meditativni posao grijanja vode, stavljanja vrećice Franck čaja od marelice i dvije tabletice Natrena se pretvorio u noćnu moru. Novi kolega je shvatio da imam dijabetes i uzviknuo: „Šta ima šećerko?!“. Kao da me sto gromova pogodilo. Ugodna meditativna rutina pravljenja omiljenog čaja je bila potpuno uništena… Sijevnuo sam očima, opsovao ispod glasa i ugodno odgovorio: „Evo malo se kuva“.

Svi oni podsmjesi ekipi koja poludi kada netko kaže „dijabetičar“ su mi se vratili kao bumerang. Sada sam ja naletio na izraz od kojeg poludim, a da „stvar bude bolja“, lik kojem je pojam „šećerko“ bio tako fora je bio uistinu dobronamjeran. Kao i većina kada se zalijepi za nešto, njemu je to „šećerko“ bilo simpatično i svaki puta iznova originalno. Aaarghhh.

Anketa od 576 sudionika  i rezultati
Ako želite ras***diti nekoga iz naše zajednice, anketa pokazuje da su vam najveće šanse za uspjeh ako ga nazovete "šećerašem" (355 glasova). Moj "šećerko" je dobio samo 20 glasova, a vrlo značajan broj glasova je dobio odgovor "Svejedno mi je". Hvala svima na glasanju! 😉

Poanta
Svako od nas ima nešto što nas nepotrebno „izbaci iz cipela“, neki zlatni metak, Ahilovu petu koja nas smeta i ne možemo si pomoći. Ili možda možemo? Možda možemo biti dovoljno zreli i mudri da odmjerimo osobu s druge strane i pomislimo: „Da sam nezreo, ova riječ bi me jako zasmetala, ali nisam.“.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Blog: