Dijabetičar, osoba s dijabetesom ili šećerko?

Oduvijek su me zabavljale osobe s dijabetesom alergične na riječ „dijabetičar“.

„Davore, dijabetičar nije dobar izbor riječi, mi smo osobe s dijabetesom” sam redovno slušao i osjećao se nekako “nadmoćno“. Stvarno me ne smeta kad netko koristi riječ „dijabetičar“. Doživljavam se zrelijim i otpornijim na takve sitnice, štoviše u pisanju tekstova nekad je stvarno puno prikladnija kratka riječ „dijabetičar“, posebno za naslove.

I onda se dogodio „šećerko“!!

Jednog sasvim običnog dana sam u firmi kuhao čaj. Meditativni posao grijanja vode, stavljanja vrećice Franck čaja od marelice i dvije tabletice Natrena se pretvorio u noćnu moru. Novi kolega je shvatio da imam dijabetes i uzviknuo: „Šta ima šećerko?!“. Kao da me sto gromova pogodilo. Ugodna meditativna rutina pravljenja omiljenog čaja je bila potpuno uništena… Sijevnuo sam očima, opsovao ispod glasa i ugodno odgovorio: „Evo malo se kuva“.

Svi oni podsmjesi ekipi koja poludi kada netko kaže „dijabetičar“ su mi se vratili kao bumerang. Sada sam ja naletio na izraz od kojeg poludim, a da „stvar bude bolja“, lik kojem je pojam „šećerko“ bio tako fora je bio uistinu dobronamjeran. Kao i većina kada se zalijepi za nešto, njemu je to „šećerko“ bilo simpatično i svaki puta iznova originalno. Aaarghhh.

Anketa od 576 sudionika  i rezultati
Ako želite ras***diti nekoga iz naše zajednice, anketa pokazuje da su vam najveće šanse za uspjeh ako ga nazovete “šećerašem” (355 glasova). Moj “šećerko” je dobio samo 20 glasova, a vrlo značajan broj glasova je dobio odgovor “Svejedno mi je“. Hvala svima na glasanju! 😉

Poanta
Svako od nas ima nešto što nas nepotrebno „izbaci iz cipela“, neki zlatni metak, Ahilovu petu koja nas smeta i ne možemo si pomoći. Ili možda možemo? Možda možemo biti dovoljno zreli i mudri da odmjerimo osobu s druge strane i pomislimo: „Da sam nezreo, ova riječ bi me jako zasmetala, ali nisam.“.


Još iz kategorije Blog: