Davor Skeledžija

Upomoć – ne daju mi inzulin!

16/06/2021

Na e-adresu jedne udruge u Hrvatskoj stigla je alarmantna i zapanjujuća poruka.

Stanoviti gospodin ima 59 godina i pije nekoliko tableta za šećer koje mu ne pomažu! Šećer mu se penje i do 24 mmol/l i ne silazi ispod 13 mmol/l. Želi prijeći na inzulin, ali mu u Vinkovcima doktori govore da nema pravo na inzulin iako, prema njegovim riječima, ima zdravstveno osiguranje i uredno plaća participaciju!

Očajnički se javlja u udrugu osoba s dijabetesom s molbom za pomoć jer ga je liječnik izdao svojim neznanjem. Što biste mu vi savjetovali?

Zanemarimo na trenutak činjenicu da je ovaj siroti gospodin vjerojatno naletio na liječnika koji je svoju medicinsku diplomu kupio na vinkovačkom placu, a moral izgubio tko zna kad:

Što mislite ima li još nesretnika s dijabetesom u Hrvatskoj kojima ovog trenutka neki liječnik svojim neznanjem i nezainteresiranošću oduzima pravo na život? Koliko je potrebno dobrih liječnika da popravi štetu koju načini samo jedan loš?

Što mislite jesu li možda troškovi liječenja komplikacija dijabetesa eksplodirali ne samo zbog "nezainteresiranih" dijabetičara, već i zbog toga što je medicinska struka na nekim mjestima - ispod svih kriterija?

Je li i liječnička komora kriva zbog toga što, prema Indexu, liječnicima oduzima licence samo kada želi zataškati veće korupcijske afere?

Predstojnik Vuka Vrhovca, doktor Dario Rahelić za časopis Dijabetes nedavno je izjavio:

„S ponosom mogu reći da su u Republici Hrvatskoj dostupni svi lijekovi i pomagala kao bilo gdje u Europi i svijetu. Hrvatska po mogućnostima liječenja i primjeni moderne tehnologije, pri tome mislim na kontinuirano mjerenje glukoze u međustaničnoj tekućini i inzulinske pumpe, nimalo ne zaostaje.“

Pri tome je izazvao val nezadovoljstva liječnika i osoba s dijabetesom koji traže da inzulinske pumpe uistinu postanu dostupne, koji potpisuju i traže od prijatelja da potpišu peticiju kako bi Baqisimi uopće došao u Hrvatsku, itd.

Rahelić je pritom dodao:

"Međutim, treba napomenuti da usprkos modernoj terapiji i modernoj tehnologiji većina oboljelih ne postiže ciljeve liječenja i na tome treba poraditi."

Potpuno se slažem s cijenjenim doktorom Rahelićem. Za početak treba poraditi na tome da svi doktori u Hrvatskoj saznaju da sve osobe koje imaju zdravstveno osiguranje - imaju pravo na inzulin. Već to će za neke rezultirati boljom regulacijom šećerne bolesti i manjim troškovima za liječenje komplikacija za zdravstveni sustav.

Molbu za komentar poslali smo u Opću bolnicu Vinkovci: oni su donijeli uobičajeni zaključak da je bolje pokušati stvari pomesti pod tepih i ne komentirati ništa.

Sretno nam bilo.

P. S. Što se tiče sirotog gospodina dobio je vrlo kvalitetan i iscrpan odgovor kome se sve može obratiti i inzistirati na svojim pravima. Naravno, nismo mu odgovorili da su osobama na jednoj dozi inzulina upravo prepolovljena prava na trakice za krv, a i da nisu svi inzulini "besplatni"...

P. P. S. Naravno da ne možemo sa stopostotnom sigurnošću znati  je li primljena poruka apsolutno autentična. Ipak, ništa se ne žica niti konkretno optužuje neku osobu ili instituciju, riječ je o molbi  za savjet koju je uputila osoba s dijabetesom u jako teškoj situaciji.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: