Davor Skeledžija

Tražimo veća prava!

04/05/2017

Smeta li Vam krut nefleksibilan rok od najmanje 3 mjeseca koji mora proteći da biste podigli svoje doznake za trakice? Smeta li Vam što u Hrvatskoj osobe s dijabetesom na inzulinu nakon što navrše 18 godina više nemaju ni približno dovoljno trakica za uspješnu samokontrolu?

Vjerovali ili ne, ovom problematikom se u zadnjih 10-tak godina baš nitko nije bavio. Nitko nije čak ni urudžbirao formalni zahtjev i obrazloženje HZZO-u da se stanje generalno ispravi i poboljša. Drugim riječima, na sve naše prozivke HZZO kakav god bio – može ustvrditi da potreba za povećanjem broja trakica za osobe iznad 18 godina nije uočena niti tražena.

Tko je kriv? Struka, pacijenti ili HZZO? Pravi odgovor je - svi.

Ali s time je gotovo. Danas su u HZZO-u službeno urudžbirana i argumentirana dva formalna prijedloga:

1) optimizacija roka od 3 mjeseca za doznake
Predlažemo da se rigidan i nelogičan uvjet dizanja trakica u razdobljima od 3 mjeseca i više, uskladi s Pravilnikom o lijekovima. Kod lijekova je moguće svoj recept ostvariti do 7 dana prije isteka roka.

2) povećanje broja trakica za osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom iznad 18 godina
Tražimo da se broj trakica koje su nam dnevno na raspolaganju povisi sa sramotnih 4 dnevno na minimalno 6 trakica dnevno, a optimalno 8 trakica dnevno.

Danas urudžbiran kompletan prijedlog pročitajte ovdje:

Svakako preporučamo da pročitate često postavljana pitanja (engleski FAQ):

Imamo li podršku struke?
Formalnu podršku struke smo dobili za dodatne trakice za djecu prije više od godinu dana, te za frišku inicijativu „Za život s manje boli“. Ovo je početak treće inicijative za koju je HZZO praktički obvezan sam konzultirati struku. Sigurni smo da u Hrvatskoj, koliko god u nekim stvarima nazadna bila, ne postoji dijabetolog koji nije svjestan da je mnogim dijabetičarima 4 trakice dnevno – apsolutno nedovoljno za uspješnu samokontrolu, nizak HbA1c i smanjenje po život opasnih hipoglikemija.

Imamo li podršku Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga?
Naravno! Ne samo to, već uz sebe imamo i činjenicu da je aktualni predsjednik HSDU-a, Davor Bučević član nadležnog HZZO povjerenstva. Činjenica da HSDU nije formalan podnositelj zahtjeva mu olakšava argumentaciju i zalaganje za uspjeh ovih prijedloga, jer time nije u famoznom „sukobu interesa“. Povjerenstvo se sastaje krajem svibnja.

Zašto se "gnjavimo" s trakicama kada je CGMS/fGMS pred vratima?
Nekoliko je razloga. Koliko god je Vaš omiljeni portal veliki „fan“ moderne tehnologije, ostaje činjenica da je mjerenje glukoze u krvi – vrlo točna i jeftina tehnologija. Također svjesni smo da postoje dijabetičari kojima CGMS/fGMS ne odgovara, ne žele stalno nositi čip na sebi, a ključne su im dovoljne količine trakica za uspješnu samokontrolu i kvalitetan život.

Je li to sve?
Naravno da nije. Uskoro će nakon dugo vremena biti predstavljen službeni dokument vrha dijabetološke struke pod nazivom „Standardi liječenja“. Ukoliko su naše informacije točne, to je dokument koji sadrži moderne standarde liječenja koji uključuju i dodatne trakice za određene skupine osoba s dijabetesom i potrebu za modernom CGMS/fGMS tehnologijom. To će biti zlata vrijedan novi stručan argument u borbi za naša prava.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: