Davor Skeledžija

Stupile su na snagu izmjene indikacije za Libre!

12/07/2021

Sve o najnovijim promjenama prava na Libre kod postojećih i novih korisnika ste već mogli pročitati u prošlom tekstu, ako niste evo ga:

Promjena indikacija za Libre – kako ostvariti i zadržati pravo!

Ono što je zbilja sjajno je činjenica da su HZZO i nadležno Povjerenstvo (POMTP) u svom naputku ispravili neke stare slabosti ove indikacije. U jednoj od njenih inkarnacija su mnogi, uključujući i autora ovog teksta, imali problema u dobivanju redovnih doznaka.

Neka institucije rade svoj posao

je preminuli gradonačelnik volio govoriti za institucije progona kada ga nisu progonile, ali nisu to jedine institucije ?. I HZZO je institucija, ali ona koja je odradila svoj posao i pojasnila neke stvari.

Konkretno, osigurali su da ponovno ne uletimo u probleme sa doznakama za Libre senzore, opisanim pod  „Opasnost 1“ u prošlom članku. Naime, u novoj verziji indikacije 306. sada stoji nova konstrukcija:

„Za svako nastavno propisivanje pomagala potrebno je priložiti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju…”

Dio izabranih liječnika bi zbog ovoga svaki puta kod izdavanja doznake za nove senzore inzistirao na friškoj medicinskoj dokumentaciji od dijabetologa i potencijalno vas bacio u velike probleme. Štoviše, ova nebuloza se i sada događa, ali u puno manjem obimu.

Kako postići da vas izabrani liječnik ne maltretira svaka tri mjeseca sa friškom dokumentacijom od dijabetologa?

Savjet je isti kao i prošli put, pravite se iznenađeni što izabrani liječnik pažljivo ne čita naputke od HZZO-a, a posebno što nije zamijetio ovaj detalj u novom Naputku osnovnoj listi pomagala:

„Prilikom nastavnih propisivanja pomagala izabrani doktor mora imati priložene nalaze nadležnog bolničkog doktora sa preporukom za nastavkom primjene pomagala, po obavljenim kontrolama: prvi put unutar prva tri mjeseca nakon početka korištenja pomagala, zatim nakon 6 mjeseci, pa nakon 12 mjeseci te u daljnjem praćenju jedanput godišnje.

Dakle, nakon prve godine, nema više maltretiranja sa neiscrpnom medicinskom dokumentacijom za svaku doznaku za senzore. Potom značajno namignite izabranom liječniku usmjeravajući pogled na ono što je svima njima jako važno – žig i potpis. Ovaj puta riječ je o pomoćnici ravnatelja HZZO-a, dr. Strbad:

Ponovimo ukratko što je novog donijela nova indikacija 306:

* ukinuta je diskriminacija dijabetologa. Sada dijabetolozi iz svih bolnica mogu pisati preporuke za Libre
* slijepim osobama s tip 2 dijabetesom je vraćeno pravo na Libre, ali moraju biti na inzulinu
* osobe koje su dijabetes dobile nakon totalne pankreatektomije i one koji imaju cističnu fibrozu od sada imaju pravo na Libre
* novi korisnici će da bi dobili inicijalnu preporuku za Libre morati donijeti 3 hipoglikemije evidentirane u aparatiću za krv u posljednja 3 mjeseca
* stari korisnici će od sada morati svake godine donijeti preporuku od dijabetologa za nastavno korištenje Libre-a
* na svakoj kontroli kod dijabetologa ćete morati dokazati da radite najmanje 8 skeniranja dnevno ili da senzore koristite više od 80% vremena (ako koristite MiaoMiao - zamolite da napiše 100% vremena)

Zaključak

ako ste imalo "pristojan" dijabetičar koji uistinu koristi Libre i na kontrolu dijabetologu ide minimalno jednom godišnje - ne bi smjeli imati problema s promjenom indikacije 306. Ukoliko ste dijabetes dobili nedavno, a ne živite u velikim gradovima - i Vama bi put do Libre-a trebao biti jednostavniji s najnovijim promjenama.

Sretno nam bilo

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: