Davor Skeledžija

Promjena indikacija za Libre – kako ostvariti i zadržati pravo!

25/06/2021

Došlo je do promjena u pravima na Libre osoba s dijabetesom. Kako to često bude ima dobrih, ali i loših vijesti. Pa riješimo prvo najlošiju: indikacija 306 za Libre senzore je do sada bila dugačka i komplicirana, a upravo je postala još duža i kompliciranija.

A sada je vrijeme za onu najbolju:

Ukinuta je diskriminacija dijabetologa! 🙂

S jedne strane je sramota da dijabetolozi u bolnici Sveti Duh nisu mogli pisati preporuku za Libre, a njihovi susjedi u Sestrama Milosrdnicama – jesu. No, svi znamo da je to bio način da HZZO koliko-toliko uspori penetraciju Libre senzora kako kratkoročni troškovi ne bi eksplodirali. Uostalom, sjetite se, jedan od glavnih ciljeva inicijative Za život s manje boli je bio da Libre ne bude dostupan samo šaćici privilegiranih. Što god tko mislio - HZZO nam je ovaj cilj ispunio. Ovaj novi napredak je korak dalje u tom smjeru i sjajno je da će od sada dijabetolozi u Čakovcu i Puli imati jednaka prava kao i oni na Vuku Vrhovcu i u Dubravi.

Šta je još dobro?

  • Slijepim osobama s tip 2 dijabetesom je vraćeno pravo na Libre, ali moraju biti na inzulinu.
  • Osobe koje su dijabetes dobile nakon totalne pankreatektomije i one koji imaju cističnu fibrozu od sada imaju pravo na Libre! Istina, bilo je empatičnih dijabetologa koji su bili spremni na rizike u korist dobrobiti svojih pacijenata i pisali preporuke, ali tek sada je to „legalno“. Za detalje proučite samu indikaciju.

Ovaj potez HZZO-a je vrlo mudar – dijabetes u ovih osoba je skoro identičan nama s tip 1 dijabetesom i nema ih puno – dakle osim što je ispravljena nelogičnost, neće puno koštati. Sjajno je da sada još više osoba ima pravo na život s manje boli!

Ako ste novi dijabetičar i želite Libre

Nakon što dobijete prvu preporuku za Libre, više ne morate trčati dijabetologu nakon dva tjedna i opet nakon mjesec dana. Sada bi dijabetologa trebali posjetiti u roku od tri mjeseca (kada procjeni da je najbolje), te potom nakon 6 i 12 mjeseci. Mislim da je opterećenje na dijabetologe i pacijente ovime smanjeno što je zbilja sjajno, a rizika nema budući niko ne zabranjuje odlazak dijabetologu i jednom tjedno ako je potrebno (Da si ne lažemo, ni prije se obaveza tolikih dolazaka nije poštivala jer većina dijabetologa nema toliko slobodnih termina).

Novost koju ćete teže izbjeći je da ćete za prvu preporuku za Libre sada morati imati 3 hipoglikemije u posljednjih mjesec dana. Ako nemate toliko hipoglikemija, vjerojatno su vam krivo dijagnosticirali dijabetes ili ih se pretjerano bojite te šećere držite previsokim. Oboje je pogrešno i traži promjene.

Kad dijabetolozi ne znaju čitati HZZO indikacije

Kad dijabetolozi ne znaju čitati HZZO indikacije

Gornja anketa je pokazala da je dobar dio naših dijabetologa ionako krivo tumačio staru HZZO Libre 306. indikaciju jer nisu vjerovali da je bila potrebna samo jedna hipoglikemija (ili im je indikacija 306. bila preduga za čitanje). Stoga su 3 hipoglikemije u mjesec dana možda čak bolje rješenje koje će teže krivo tumačiti. Isprintajte novu indikaciju i donesite im u aparatiću za krv zabilježene 3 hipoglikemije u zadnjih mjesec dana i to bi moralo biti dovoljno.

Nadalje, nakon 6 mjeseci od početka korištenja pomagala morat ćete poboljšati TIR (vrijeme u ciljnom rasponu) za 5% i/ili smanjiti hipoglikemije tj. TBR (vrijeme ispod ciljnog raspona) za 1%. Drugim riječima, od sada ćete morati dokazati da ste s Libre-om postigli određeno poboljšanje i da ima smisla da HZZO troši toliki novac na vas. Ponavljam, informacije do sada iznesene se odnose na „nove korisnike“.

Ako ste postojeći korisnik Libre senzora

I ovdje ima novosti, najveća je ona da ćete sada svake godine morati donijeti potvrdu dijabetologa da vam i dalje treba Libre.

Osim toga, na svakoj kontroli kod dijabetologa ćete morati dokazati da radite najmanje 8 skeniranja dnevno ili da senzore koristite više od 80% vremena. To sve piše u Libre čitaču ili na LibreView Internet platformi.

Ovo je Martina - upravo se dokopala Libre-a po staroj indikaciji

Ovo je Martina - "novi postojeći" korisnik Libre-a po staroj indikaciji 🙂

Gdje leže potencijalne opasnosti?

Opasnost 1

Nova konstrukcija u indikaciji 306. glasi: „Za svako nastavno propisivanje pomagala potrebno je priložiti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju…". Moramo biti svjesni da će vas neki liječnici zbog ovoga svaki puta tražiti frišku dokumentaciju od dijabetologa, ali namjera nije ta. Naime, u prethodnoj rečenici indikacije 306. stoji da se evaluacija pomagala radi jednom godišnje, pa se tako i "nastavno propisivanje" odnosi na period od jedne godine. Komplicirano?

U HZZO je otišla zamolba da potvrde da se "nastavno propisivanje" odnosi na godišnje preporuke, kako bi se izbjegla nepotrebna maltretiranja bolesnika svaka tri mjeseca. Ako se ogluše, mnogi će ponovno morati ratovati sa svojim izabranim liječnicima - neka glasniji i uporniji pobijedi. Ostaje vam i email [email protected].

Opasnost 2

Ako koristite MiaoMiao (ili BlueCon) adapter za Libre – mogli bi se naći u ozbiljnim problemima. Naime, ovi adapteri ne zahtjevaju skeniranje, a nije moguće dobiti ni postotak nošenja senzora - što zahtijeva nova indikacija. Dakle, ako je vaš dijabetolog needuciran i ako će se držati novih indikacija kao „pijan plota“ – mogao bi vam nakon godinu dana odbiti izdati potvrdu za nastavno korištenje Libre-a. Možete ga pokušati zatrpati gomilom reporta koje nude xDrip ili NightScout platforme..

Gornja anketa u kojoj je sudjelovalo čak 480 osoba na Libre Facebook grupi -  je pokazala da značajan broj osoba s dijabetesom koristi ove službeno nepodržane adaptere. Ako su vam očitavanje glukoze u realnom vremenu i alarmi uistinu toliko važni, morat ćete nagovoriti dijabetologa da malo zaobiđe ovo novo pravilo ili ćete se morati prebaciti na nove Medtrum ili Medtronic senzore (ili čekati da Abbott doveze Libre 2).

Roditelji i djeco – novi senzori su dostupni preko HZZO-a!

Zaključak

Vjerujem da ni sami niste do kraja sigurni što se sada sve dogodilo i koliko će vas uistinu pogoditi. No, možemo se veseliti činjenici da će nesretnicima koji će tek dobiti dijabetes biti lakše ostvariti pravo na ove senzore, čak i ako ne žive blizu velikih centara.

Osim toga, svatko će se složiti da je za osobu s tip 1 dijabetesom odlazak dijabetologu jednom godišnje – minimum. Dakle, mi neodgovorni i stalno prezaposleni - idemo po uputnice i pomolimo se da su se liste čekanja barem malo smanjile.

Sretno nam bilo

 

Link na službenu objavu u Narodnim Novinama

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: