Davor Skeledžija

Smanjili smo diskriminaciju djece pri upisu u srednju školu!

24/05/2023

Ovaj tekst i uspjeh prvenstveno se odnose na smanjenje diskriminacije djece s dijabetesom pri upisu u srednju medicinsku školu, ali i puno šire.

Do ove godine pri upisu djece s dijabetesom u medicinsku školu vladao je popriličan kaos. Za upis je potrebna „liječnička svjedodžba medicine rada“ čija je praksa blago rečeno – neujednačena.

Neke medicine rada procjeni djeteta s dijabetesom pristupaju profesionalno i etički, te rade individualnu procjenu svakog ponaosob, pri tome uvažavajući mišljenje pedijatra dijabetologa. Nažalost, postoje i medicine rada koje će dijete odmah odbiti s obrazloženjem da ima dijabetes tip 1.

Dakle, mišljenje stručnjaka, napredak tehnologije i kvaliteta regulacije dijabetesa naše djece njih se nimalo ne tiču, jedino što su spremni je provoditi apsolutnu diskriminaciju djece s dijabetesom.

Odakle im izgovor za diskriminaciju naše djece?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s HZJZ-om i drugim institucijama izdalo je „Popis zdravstvenih kontraindikacija za upis u srednje škole“ u kojima za upis u srednju medicinsku školu stoji među ostalim da dijete mora imati „stabilno stanje svijesti“. Suludi zaključak pojedinih medicina rada jest da djeca s dijabetesom ne mogu imati „stabilno stanje svijesti“!

Djeca s dijabetesom NE mogu imati „stabilno stanje svijesti“?!

Pri diskriminiranju naše djece njima čak ne smeta ni činjenica da u istom dokumentu stoji da se bilo koji „medicinski preduvjet“ može ignorirati ako je „kandidatu s teškoćama dostupna odgovarajuća prilagodba“:

Kako se boriti protiv ovakve diskriminacije?

Možete podviti rep i reći svom djetetu da se umjesto medicinom bavi agronomijom, no to nije ono što je misija portala naInzulinu.com. NE želite naučiti svoje dijete da se povlači i nepotrebno bude žrtva diskriminacije.

Službeni stav medicine rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 🙂

Stručnjaci iz HZJZ-a sudjelovali su u izradi spomenutog popisa kontraindikacija te su se službeno izjasnili da: „diabetes tip 1 ne predstavlja apsolutnu medicinsku  kontraindikaciju za osposobljavanje za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar“!

Službenu korespondenciju s HZJZ-om možete preuzeti ovdje i ispisati ju, a službeni stav HZJZ medicine rada protiv diskriminacije djece je dostupan i na njihovim službenim stranicama:
http://www.hzzzsr.hr/index.php/2023/05/upisi-u-srednje-skole/

Hvala HZJZ Medicina rada! 🙂

Službeni stav dijabetološke struke

U Hrvatskoj srećom postoji „Referentni centar za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Ministarstva zdravstva“ te njegova predstojnica doc.dr.sc. Nevena Krnić. Ona zajedno sa svojim timom liječi ogroman broj djece s dijabetesom i ima neprocjenjivo iskustvo te ogroman utjecaj.

Nevena Krnić ide korak dalje, ona u svom službenom dopisu navodi:
„Kao pedijatrijski dijabetolozi želimo istaknuti činjenicu da su djeca s dijabetesom tipa 1 pametna, ambiciozna, sposobna i uspješna kao i njihovi vršnjaci, a zbog svoje bolesti i boravka u bolnici često imaju izraženiju empatiju i razumijevanje za bolesnike te nerijetko biraju zanimanja koja su usmjerena na pomaganje drugim ljudima.“

Te u zaključku doc.dr.sc. Krnić još dodaje:
„Uz suvremene načine liječenja, dobru edukaciju i postojeću tehnologiju, ne postoje zapreke zbog kojih osoba s dijabetesom ne bi mogla obavljati odgovoran i nesebičan posao medicinske sestre/tehničara, uključujući i rad u smjenama.“

Njen pozitivan stav protiv diskriminacije naše djece preuzmite ovdje.

Što kažu srednje medicinske škole?

Zadnji argument u borbi protiv diskriminacije naše djece ponudila je srednja škola u Vinkovcima koja među ostalim, školuje medicinske sestre i tehničare. Oni su u svom službenom odgovoru eksplicitno napisali: „potvrđujemo da smo u zadnjih pet godina upisali najmanje jednu osobu s dijabetesom!

Takav upis ne bi bio moguć bez kvalitetnih i odgovornih medicina rada koje svoj posao rade etički, odgovorno i kvalitetno te našu djecu procjenjuju sukladno 21. stoljeću i vremenu u kojem živimo. Jedna takva izdala je najmanje jedno pozitivno mišljenje na osnovi koje je dijete s dijabetesom legalno upisano u vinkovačku srednju školu.

Zaključak

Misija portala naInzulinu je osnaživanje zajednice osoba s dijabetesom te borba za naša prava, a protiv diskriminacije!

Ako ste osoba s dijabetesom ili imate dijete s dobro reguliranom bolešću čiji je san upisati se u srednju medicinsku školu – nemojte odustati! Naoružajte se strpljenjem i priloženim argumentima te krenite!

Lijekovi i tehnologija omogućili su nam da budemo ravnopravni članovi društva u kojem živimo!

Ako mislite da bi ovaj članak mogao pomoći nekom djetetu s dijabetesom da ispuni svoje snove – podijelite ga.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: