Smanjili smo diskriminaciju djece pri upisu u srednju školu!

Ovaj tekst i uspjeh prvenstveno se odnose na smanjenje diskriminacije djece s dijabetesom pri upisu u srednju medicinsku školu, ali i puno šire.

Do ove godine pri upisu djece s dijabetesom u medicinsku školu vladao je popriličan kaos. Za upis je potrebna „liječnička svjedodžba medicine rada“ čija je praksa blago rečeno – neujednačena.

Neke medicine rada procjeni djeteta s dijabetesom pristupaju profesionalno i etički, te rade individualnu procjenu svakog ponaosob, pri tome uvažavajući mišljenje pedijatra dijabetologa. Nažalost, postoje i medicine rada koje će dijete odmah odbiti s obrazloženjem da ima dijabetes tip 1.

Dakle, mišljenje stručnjaka, napredak tehnologije i kvaliteta regulacije dijabetesa naše djece njih se nimalo ne tiču, jedino što su spremni je provoditi apsolutnu diskriminaciju djece s dijabetesom.

Odakle im izgovor za diskriminaciju naše djece?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s HZJZ-om i drugim institucijama izdalo je „Popis zdravstvenih kontraindikacija za upis u srednje škole“ u kojima za upis u srednju medicinsku školu stoji među ostalim da dijete mora imati „stabilno stanje svijesti“. Suludi zaključak pojedinih medicina rada jest da djeca s dijabetesom ne mogu imati „stabilno stanje svijesti“!

Djeca s dijabetesom NE mogu imati „stabilno stanje svijesti“?!

Pri diskriminiranju naše djece njima čak ne smeta ni činjenica da u istom dokumentu stoji da se bilo koji „medicinski preduvjet“ može ignorirati ako je „kandidatu s teškoćama dostupna odgovarajuća prilagodba“:

Kako se boriti protiv ovakve diskriminacije?

Možete podviti rep i reći svom djetetu da se umjesto medicinom bavi agronomijom, no to nije ono što je misija portala naInzulinu.com. NE želite naučiti svoje dijete da se povlači i nepotrebno bude žrtva diskriminacije.

Službeni stav medicine rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 🙂

Stručnjaci iz HZJZ-a sudjelovali su u izradi spomenutog popisa kontraindikacija te su se službeno izjasnili da: „diabetes tip 1 ne predstavlja apsolutnu medicinsku  kontraindikaciju za osposobljavanje za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar“!

Službenu korespondenciju s HZJZ-om možete preuzeti ovdje i ispisati ju, a službeni stav HZJZ medicine rada protiv diskriminacije djece je dostupan i na njihovim službenim stranicama:
http://www.hzzzsr.hr/index.php/2023/05/upisi-u-srednje-skole/

Hvala HZJZ Medicina rada! 🙂

Službeni stav dijabetološke struke

U Hrvatskoj srećom postoji „Referentni centar za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Ministarstva zdravstva“ te njegova predstojnica doc.dr.sc. Nevena Krnić. Ona zajedno sa svojim timom liječi ogroman broj djece s dijabetesom i ima neprocjenjivo iskustvo te ogroman utjecaj.

Nevena Krnić ide korak dalje, ona u svom službenom dopisu navodi:
„Kao pedijatrijski dijabetolozi želimo istaknuti činjenicu da su djeca s dijabetesom tipa 1 pametna, ambiciozna, sposobna i uspješna kao i njihovi vršnjaci, a zbog svoje bolesti i boravka u bolnici često imaju izraženiju empatiju i razumijevanje za bolesnike te nerijetko biraju zanimanja koja su usmjerena na pomaganje drugim ljudima.“

Te u zaključku doc.dr.sc. Krnić još dodaje:
„Uz suvremene načine liječenja, dobru edukaciju i postojeću tehnologiju, ne postoje zapreke zbog kojih osoba s dijabetesom ne bi mogla obavljati odgovoran i nesebičan posao medicinske sestre/tehničara, uključujući i rad u smjenama.“

Njen pozitivan stav protiv diskriminacije naše djece preuzmite ovdje.

Što kažu srednje medicinske škole?

Zadnji argument u borbi protiv diskriminacije naše djece ponudila je srednja škola u Vinkovcima koja među ostalim, školuje medicinske sestre i tehničare. Oni su u svom službenom odgovoru eksplicitno napisali: „potvrđujemo da smo u zadnjih pet godina upisali najmanje jednu osobu s dijabetesom!

Takav upis ne bi bio moguć bez kvalitetnih i odgovornih medicina rada koje svoj posao rade etički, odgovorno i kvalitetno te našu djecu procjenjuju sukladno 21. stoljeću i vremenu u kojem živimo. Jedna takva izdala je najmanje jedno pozitivno mišljenje na osnovi koje je dijete s dijabetesom legalno upisano u vinkovačku srednju školu.

Zaključak

Misija portala naInzulinu je osnaživanje zajednice osoba s dijabetesom te borba za naša prava, a protiv diskriminacije!

Ako ste osoba s dijabetesom ili imate dijete s dobro reguliranom bolešću čiji je san upisati se u srednju medicinsku školu – nemojte odustati! Naoružajte se strpljenjem i priloženim argumentima te krenite!

Lijekovi i tehnologija omogućili su nam da budemo ravnopravni članovi društva u kojem živimo!

Ako mislite da bi ovaj članak mogao pomoći nekom djetetu s dijabetesom da ispuni svoje snove – podijelite ga.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: