Sabor RH – dijabetičari i kršenje Pravilnika o infektivnom medicinskom otpadu

Jako je daleko u dijabetičkim krugovima odjeknuo tekst Goranke Jureško i Jutarnjeg lista o tome kako velik broj institucija svjesno i sustavno krši Pravilnik o medicinskom otpadu vezan za oštre i infektivne predmete.

Goranka Jureško
Goranka Jureško

U mnogim gradovima neprovođenje Zakona i Pravilnika rezultira time da osobe s dijabetesom, a i mnoge druge, nemaju gdje odložiti oštre i infektivne predmete (lancete, igle, katetere…). O ovom problemu Zagrebačko dijabetičko društvo, a i portal naInzulinu.com – redovno dobivaju upite osoba s dijabetesom.

Nakon što je Marija Selak Raspudić tražila i dobila odgovor vezan za inzulinske pumpe od Ministra zdravstva Republike Hrvatske:

MINISTAR zdravstva RH potvrdio – inzulinske pumpe idu na HZZO-ovu listu pomagala!

Sada je zatražila i da se u rebalansu proračuna osigura pola milijuna kuna kako bi se osigurala sredstva kojima će institucije Republike Hrvatske početi  provoditi  „pozitivne propise Republike Hrvatske“:

Kako stvari stoje, pola milijuna kuna za sada nije osigurano, a oštre infektivne predmete ste i dalje pozvani bacati u klasičan komunalni otpad. Što o tome misle smetlari i sirotinja koja kopa po kontejnerima te riskira ozljede i zaraze – za sada nije bitno, a ekološke posljedice takve prakse – još manje.

Idemo dalje i sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: