Profesionalni vozači s dijabetesom – PROKLETA kategorija

Davno smo pisali o vozačkoj dozvoli za nas „obične“ vozače:

Sve o vozačkoj dozvoli i najnovijim promjenama

Mi obični možemo biti zadovoljni, razloga za prigovore eventualno imaju dobro regulirane osobe kojima pretjerano revni liječnici izdaju odobrenja samo na godinu dana.

Profesionalni vozači s dijabetesom – i Bogu suvišni…

Postoji katastrofalni Pravilnik star 7 godina koji osim što je prokleto nepravedan, još je i teško razumljiv. Ako ne vjerujete:

Članak 22.
Vozači i kandidati za vozače druge skupine neovisno o vrsti pregleda, ocjenjuju se nesposobnima ili privremeno nesposobnima za upravljanje vozilom ako uz uvjete iz članka 13. ovoga Pravilnika boluju i od sljedećih bolesti ili stanja:

h) bolesti i stanja endokrinog sustava
1) diabetes mellitus – osim medicinski kontroliranih slučajeva bez komplikacija, koji su regulirani dijetom ili oralnim antidijabeticima isključujući one koji izazivaju hipoglikemički učinak

Nakon što ga tri puta pročitate i dva puta vam se zavrti u glavi, ipak ćete shvatiti da je neartikulirani autor htio reći da je dovoljno da uzimate inzulin i automatski ostajete bez profesionalne vozačke dozvole! Regulacija vašeg dijabetesa je nebitna, mišljenje specijalista također – ako ste profesionalan vozač, ostajete bez kruha, a neki i bez krova nad glavom.

Malo u obranu zakonodavca

Davne 2015. godine senzori za kontinuirano mjerenje glukoze bili su loši ili nisu postojali. Nitko nije mogao predvidjeti da će HZZO biti toliko korektan i da će osobama s tip 1 dijabetesom omogućiti pristup senzorima.

Dakle, ako je vozač izmjerio idealan šećer u krvi od npr. 5.1 mmol/l, on nije znao hoće li za 15 minuta završiti u opasnoj hipoglikemiji ili hoće li mu šećer možda skočiti.

Danas imamo senzore! Hej!

Danas imamo senzor na koji u vožnji možemo prisloniti čitač i vidjeti koliki je šećer te kamo ide (Libre). Danas imamo i senzore koji mogu alarmirati vozača prije nego što padne u opasnu hipoglikemiju (Medtrum i Medtronic).

Danas je dostupna tehnologija uz pomoć koje dobro regulirani dijabetičari mogu postati još sigurniji sudionici u prometu! Moderna tehnologija može omogućiti da ljudi koji su školovani za vožnju velikih vozila – ne ostanu bez osnovne životne egzistencije.

Ne zaboravimo da dijabetičari u nekim zemljama mogu ostvariti pravo i na komercijalnu pilotsku dozvolu, a mi smo ostali u kamenom dobu.

CELEBRATING THE FIRST COMMERCIAL PILOT WITH TYPE 1 DIABETES
CELEBRATING THE FIRST COMMERCIAL PILOT WITH TYPE 1 DIABETES

Ima li svjetla na kraju tunela?

Pozitivno je to što smo diskriminirani po Pravilniku, a ne po Zakonu. Naime, loše pravilnike je lakše mijenjati nego loše zakone, ali ni to nije lako.

Ukoliko stručno dijabetološko društvo uz podršku dijabetičkih društava RH pošalje prijedlog poboljšanja i argumente Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske – velike su šanse da se loš i nazadan Pravilnik popravi.

Zaključak

Svi znamo da je nedovoljno vozača kamiona, stoga nitko pametan ne bi smio dopustiti da oni koji su na inzulinu budu automatski odbačeni. O ružnim i nepravednim ljudskim sudbinama da i ne govorimo.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com