Davor Skeledžija

Sve o vozačkoj dozvoli i najnovijim promjenama

18/09/2018

Često se vode rasprave o tome na koliko je vremena najdulje moguće dobiti vozačku dozvolu, ako imamo dijabetes? Nekad se dijabetes mogao jednostavno prešutjeti, mogli smo namjestiti razinu glukoze kao u zdravih ljudi i eto dozvole skoro do kraja života. Danas stvari više nisu tako jednostavne, jer je za pregled kod specijalista medicine rada potrebno donijeti potvrdu o zdravstvenom stanju od izabranog obiteljskog liječnika (LOM-a). Naravno, bez toga nema vozačke dozvole B kategorije, odnosno za osobni automobil. Ovim tekstom želimo vam pružiti argumente za manje potrošenog novca i vremena na zdravstvene preglede za produljenje vozačke dozvole.

Biblija naših prava na vozačku dozvolu je „Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače“ iz 2015. godine.

Za nas je najvažniji Članak 11. stavak 3, koji ukratko kaže da rok na koji možemo dobiti vozačku dozvolu iznosi maksimalnih 5 godina pod određenim uvjetima:

Znamo da liječnika koji se bave medicinom rada ima svakojakih, kao i različitih iskustava s njima. Neki će reći da, prema pravilniku, ne možete dobiti dozvolu na više od 2 ili 3 godine, što očigledno nije točno, a neki će vas ipak poštedjeti troška pregleda i gubitka vremena pa će vam izdati odobrenje na maksimalnih 5 godina. Naravno, ključno je da budete dobro regulirani, da kontrolirate svoje hipoglikemije, a korisno bi bilo dobiti i kakvu potvrdu specijalista dijabetologa o tome. Dakle, ako idete na pregled za vozačku dozvolu, zamolite prvo svog dijabetologa da vam da potvrdu u kojoj eksplicitno piše da imate „dobro regulirane vrijednosti šećera u krvi“. Ako je dobijete, na osnovu spomenutog Pravilnika zatražite od liječnika medicine rada da vam odredi sljedeći redovni pregled za 5 godina. Njegova ustanova će time manje zaraditi na vama, ali neki će vam dragovoljno izići u susret, dok će neke trebati dodatno podsjetiti na vaša prava.

Kada se vozači ocjenjuju nesposobnima za vozit' auto?

Pa kaže:

Ovo je jako važno: bez vozačke ostajete kada imate opetovano tešku hipoglikemiju i/ili niste svjesni hipoglikemije! I to ne zauvijek, nego dok vam se privremeno stanje ne regulira! A još važnije je da o tome odlučuje nadležni liječnik, specijalist dijabetolog!

Drugim riječima, kao što logoped ne može odlučivati o terapiji za rak gušterače, tako ni liječnik, specijalist medicine rada ne može odlučivati o tome hoćete li vi zbog problema s dijabetesom izgubiti vozačku dozvolu. O tome odlučuje nadležni specijalist dijabetolog.

Nadalje, ako naletite na „doktora sadista“, koji bi vam zbog preporuke za Libre koja spominje hipoglikemiju ugrozio pravo na vozačku dozvolu, iz ovog je sasvim jasno da takav liječnik nije u pravu. Jer, za oduzimanje dozvole nisu dovoljne hipoglikemije, nego „opetovane teške hipoglikemije“ ili hipoglikemije kojih uopće niste svjesni. To je u redu i logično jer vam u tom slučaju pod hitno treba oduzeti vozačku dozvolu s obzirom na to da ste opasnost za sebe i druge sudionike u prometu te vam je potrebna promjena dijabetičke terapije i/ili dijabetologa.

Novosti koje su stupile na snagu u 2018. godini

O ovome je bilo puno buke u medijima, ali kao i obično, ništa precizno. Sada pak govorimo o „Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača“ koji je objavljen na samom kraju 2017. godine.  Za nas je ovdje najvažniji članak 13., stavak i) koji se mijenja, a vezan je za oduzimanje i vraćanje vozačke dozvole. Ovdje govorimo o ocjeni kada smo „nesposobni ili privremeno nesposobni“.

Pa kaže:

Kada dva puta pročitamo napisano, shvaćamo da se ništa ključno nije promijenilo. Štoviše, malo je bolje definirano pod kojim uvjetima ćemo si vratiti vozačku dozvolu, ako budemo ocijenjeni kao privremeno nesposobni za upravljanje vozilom. Opet je ključno da ste u dobrim odnosima i u dobroj komunikaciji sa svojim dijabetologom. Dijabetolog će vam napisati preporuku za privremeno neproduljenje vozačke dozvole na tri mjeseca, odnosno dok se stanje s opetovanim (ponavljajućim) teškim hipoglikemija ne regulira. Kada dijabetolog regulira terapiju tako da se teške hipoglikemije prestanu događati, ponovno će utvrditi da nema zapreka za produljenje vozačke dozvole. Ako nemate ponavljajuće teške hipoglikemije, ne postoje zakonske zapreke za produljenje vozačke dozvole, a ako ih imate  – dozvolu vam treba oduzeti što prije jer ste opasnost za sebe i druge sudionike u prometu. Bez obzira na propise, iznimno je važno da vozači s dijabetesom budu savjesni i odgovorni u redovnom mjerenju šećera prije nego sjedaju za volan.

Zaključak

Za nas s klasičnim vozačkim dozvolama život ide dalje, ništa se strašno nije promijenilo, osim što sada imate izvrsne argumente da si maltretiranje i troškove vezane za produljenje vozačke dozvole možete reducirati na jednom u pet godina. Naravno, pod pretpostavkom da ste dobro regulirani.

O profesionalnoj vozačkoj dozvoli i nedorečenom Pravilniku neću pisati, jer bi taj dio bio prepun psovki i uvreda na račun neznalica koje su ga pisale.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: