Davor Skeledžija

Prije točno 3 godine "krenuo" je Libre u Hrvatskoj! Što se sve događalo i koji je rezultat?

16/08/2021

Niti jedan veliki napredak ne događa se sam od sebe, najviše je onih koji se bore za njega, ali da bi univerzum bio potpun - mora biti i negativaca. To je normalno.

Krenula je isporuka Librea u Hrvatskoj! Stvarno je! 🙂

Neki dijabetolozi smišljali su najkreativnije načine kako da nam ograniče dostupnost senzora, a pomagali su im strašljivi birokrati i pokoji farmaceut koji se bojao propasti svog biznisa. Neki su pak sanjali da će uz pomoć senzora pokazati vlastitu važnost kontrolom naših života. Razmišljalo se o povjerenstvima koja će određivati tko će imati pravo na Život s manje boli, a tko ne. Iz današnje perspektive riječ je o ŽIVOM UŽASU - zar ne?

Sjetimo se pokušaja osnivanja centralnog registra Libre dijabetičara koji je srećom srušen, ponajviše zahvaljujući Jutarnjem listu i novinarki Goranki Jureško. Centralni registar je načelno dobra ideja, ali je nažalost pogrešno krenula i srećom smo ju uspješno pokopali i hvala dijabetolozima koji su tome pridonijeli (prepoznat će se).

Bila je tu i "nespretna" formulacija "hospitalni uvjeti" što je također riješeno na dobrobit osoba s tip 1 dijabetesom.

Bio je tu i Abbott, koji je prvo opako zakasnio i prekršio potpisane sporazume s HZZO-om, a i kada su došli, nisu nam bili u stanju isporučiti dovoljne količine senzora. Koju godinu poslije neslužbeno sam doznao da su postojale samo dvije opcije: frustrirati skoro sve dijabetičare u Hrvatskoj premalim količinama senzora ili jednostavno ne doći još podosta vremena. Na primjeru Slovenije gdje je Libre došao tek koju godinu poslije, potvrdila se istinitost ovih tvrdnji.

Kakvo je stanje danas? Točno 3 godine poslije!

Ako pročitate tvrdnje koje slijede - pomislit ćete da Hrvatska što se senzora i tip 1 dijabetesa tiče, doživljava renesansu i idilu. No idila je kao i sloboda, treba ju njegovati i štititi:

⦁ Svi dijabetolozi u RH mogu pisati inicijalnu preporuku za Libre!
⦁ Libre možete preuzeti u Bontech specijaliziranoj prodavaonici ili ga bez ikakve doplate dobiti na kućnu adresu! (ok, ljekarne bi dobro došle)
⦁ Da biste došli do doznake za Libre od izabranog liječnika - ne morate napuštati vlastiti naslonjač. Mobitel, e-mail, aplikacija - sve opcije su dozvoljene
⦁ Konkurencija je tu! Medtrum i Medtronic grabe naprijed, a i Dexcom bi se mogao pojaviti uskoro (kao i još neki)

I sada ono najvažnije:

Pogledajte što su danas, točno 3 godine poslije, HZZO-ovi osiguranici koji koriste Libre poručili nacionalnom osiguravatelju i cijeloj Hrvatskoj!

Do trenutka pisanja ovog teksta 304 od sveukupno 323 osobe izjavilo je da im je Libre značajno povećao kvalitetu života i samokontrolu dijabetesa! 13 ih je izjavilo da im je život umjereno poboljšan, a samo 6 da je sve isto. Nitko nije napisao da mu se život pokvario zbog senzora! Dakle, štete nema.

Postoji li medcinski proizvod ili lijek koji bi mogao ostvariti takav rezultat?

Ali, je li baš sve tako sjajno?

Ajmo biti iskreni, nas zanima razina glukoze u krvi, a Libre i ostali senzori glukozu mjere u međustaničnoj tekućini - to nije isto. Upravo to je razlog zašto ipak postoje i problemi s ovim konceptom kod nekih korisnika.

No točan je zaključak da očigledno postoji iznimno velik broj osoba s dijabetesom i dijabetologa koji smatraju da prednosti ove tehnologije daleko nadmašuju nedostatke!

Stoga, baš svim poklonicima senzora, bili to Abbottovci, Medtrumovci ili Medtronicovci - sretan 16.8.! Dan kada je u Hrvatskoj postao ozbiljno dostupan prvi senzor za kontinuirano mjerenje glukoze.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: