Davor Skeledžija

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio inicijativu „Za život s manje boli"!

10/09/2019

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine upravo je prihvaćena inicijativa „Za život s manje boli"!

Ovo federativno tijelo upravo je usvojilo jednu od najvažnijih inicijativa osoba vezanih za dijabetes u Bosni i Hercegovini ikad:

Što sve sa sobom nosi ovaj nevjerojatan uspjeh osoba s dijabetesom i njihovih obitelji u BiH, još nam ostaje za utvrditi i raspisati se o tome. Za sada znamo da ova priča još ide na Vladu FBiH, ali da već ima razloga za optimizam jer je Parlament inicijativu jednoglasno usvojio! Kompletan originalni tekst inicijative koja je skupila preko 12 000 potpisa i koja je upravo usvojena u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine potražite ovdje, a evo ključnih dijelova:

KLJUČNI DIJELOVI INICIJATIVE „ZA ŽIVOT S MANJE BOLI BiH“

Tražimo da se građanima Bosne i Hercegovine, koji boluju od dijabetesa, generalno osigura pristup CGMS i fGMS tehnologiji kontinuiranog mjerenja glukoze!

Želimo ukazati na to da korištenje ovakve tehnologije neće donijeti zdravstvu finansijske gubitke, već naprotiv finansijsku korist zahvaljujući enormnim uštedama na izbjegavanju liječenja komplikacija loše regulisanog dijabetesa. Kako su finansijske uštede i konsolidacija finansija i u zdravstvenom sektoru, jedan od planova predstavnika vlasti, očekujemo kako će podržati inicijativu koja u konačnici donosi finansijske uštede.

Iza ove inicijative ne stoje tvrtka Abbott, Medtronic, Roche ili neka treća. Njihove korporativne politike strogo zabranjuju ovakve aktivnosti. Iza inicijative stoji Grupa građana oboljelih i roditelji oboljele djece i udruženja u težnji za pozitivnim promjenama.

Abbott Libre nije jedini, na svjetskom tržištu postoji Dexcom koji takođe ima sjajan proizvod. Trenutno je nezainteresiran za tržište Bosne i Hercegovine, vjerojatno zbog toga što su cijene nabavke i korištenja te tehnologije uistinu visoke, a BiH se percipira kao siromašno tržište. Tu je još Medtronic koji ozbiljno priprema novu generaciju Enlite senzora koja bi trebala biti vrhunske preciznosti, u bitku za svjetsko CGMS tržište se sprema ući i veliki Roche sa svojim „Accu-Chek Insight CGM“ proizvodom.

Sigurno je da još neka tehnološko-medicinska kompanija priprema svoj proizvod u CGMS ili fGMS kategoriji, jer su oduševljenje i potražnja za tehnologijom kontinuiranog mjerenja iznimni. To će dovesti do povećanja kvaliteta i neminovnog pada cijena, a nadamo se i dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Prisjetimo se činjenice da su vlasti prošli put izjavile da se neki takav uređaj mora prvo registrirati u Bosni i Hercegovini. Ako znamo da je Medtrum rtCGMS upravo registriran – jasno je da su usvajanjem ove inicijative vlasti BiH održale svoju riječ. Bravo! Osim toga, ovo je više nego jasna poruka Bauerfeindu, nositelju registracije, da zajedno s osobama s dijabetesom dovede bezbolno mjerenje glukoze onima kojima je ono potrebno (tekst o Medtrum rtCGMS-u potražite ovdje).

Naravno, isti ovaj uspjeh u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine trebaju iskoristiti i ostale navedene tvrtke: Medtronic, Abbott, Roche te mnoge druge! Sve koje nam mogu priuštiti „Život s manje boli“ i što bolju samokontrolu dijabetesa!

Pokušat ćemo uskoro točno napisati što je postignuto, koga ovo usvajanje na što obvezuje i što je još potrebno napraviti. Možda će još trebati negdje raditi pritiske s obzirom na to da CGM još nije na listi osiguranja, ali u svakom slučaju – OGROMAN KORAK JE ODRAĐEN!

Jelena Škrbić Radić i Adnan Beganović vjerojatno su najzaslužniji za pokretanje ove priče u Bosni i Hercegovini. Hvala svim udruženjima (njih 25) koji su podržali inicijativu, a naročito udruženjima Insula Mostar i Novi Horizont Tuzla koji su tu bili od samog početka. Veliko hvala i svim parlamentarcima koji su prepoznali značaj inicijative i usvojili je. 🙂

Ovo je veliki dan za vašu zemlju i nemojte stati sve dok svaka osoba u BiH kojoj je to potrebno ne ostvari pravo na Život s manje boli!

Sretno vam bilo! 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: