Davor Skeledžija

Libre dolazi u Sloveniju preko zdravstvenog osiguranja!

27/01/2020

Kao što znate, u Republici Sloveniji, osim što gotovo svako može dobiti inzulinsku pumpu, na njihovoj listi pomagala se već dugi niz godina nalaze Dexcom i Medtronic senzori. Da bi Slovenac s dijabetesom ostvario pravo na Dexcom ili Metronic rtCGM senzore, liječnik mu je morao napisati da ne osjeća hipoglikemije. I tu ima napretka, ali ostavimo to za drugi tekst.

Tko će imati pravo na Libre u Sloveniji!?
U Republici Sloveniji će sve osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom (tip 1 i tip 2) imati pravo na Libre senzore. Jedino je još potrebno da im specijalist to preporuči i u povijest bolesti napiše da imaju velike fluktuacije glukoze u krvi. 🙂 Ne'š ti problema.


Na koliko Libre senzora Slovenci imaju pravo i kada ova priča stupa na snagu?
U jednoj godini Slovenci mogu ostvariti pravo na maksimalno 26 senzora, isto kao i Hrvati. Ako znamo da jedan Libre senzor traje 14 dana, bit će im pokriveno 364 od 365 dana u godini. Nije loše. Dovoljno je da jedan prestane raditi tijekom korištenja te da Abbott izda garancijsku zamjenu (oko čega ne stvaraju probleme) i premošten je taj jedan dan.

Cijela ova priča trebala bi stupiti na snagu 1. 6. 2020. Doduše, ako se ponovi hrvatski scenarij, u zadnji tren bi Abbott mogao sve odgoditi za koji mjesec. 🙂

Koliko slovensko osiguranje koštaju Libre senzori?
Jedan Libre senzor će slovensko osiguranje platiti 55 €, što po današnjem srednjem tečaju Zagrebačke banke (7,44) iznosi 407 kn, dok u Hrvatskoj HZZO jedan senzor plaća 420 kn. Važno je napomenuti da u Hrvatskoj pravo na Libre imaju samo osobe s dijabetesom tip 1 na intenziviranoj terapiji inzulinom, dok će se Slovenci moći „skenirati“ čak i ako imaju dijabetes tip 2 (ako su na intenziviranoj terapiji inzulinom)!

Što je sa slobodnom prodajom i gdje će senzori biti dostupni?
To je pitanje za milijun dolara. U Hrvatskoj se već uvelike priča o tome da je slobodna prodaja Librea već trebala krenuti ili „samo što nije“. U Sloveniji se o tome za sada uopće ne govori, ali bude jednog dana. Kada govorimo o isporuci putem osiguranja, u kuloarima je moguće saznati da je slovenski osiguravatelj vrlo odlučno naglasio Abbottu da će im stvoriti ogromne probleme, ako se nestašice senzora za osiguranike koje je Hrvatska imala (Ili još uvijek ima?) preliju i na Deželu.

Libre senzori će se distribuirati kod "ugovornih isporučitelja", dakle kod onih koji imaju ugovor sa zdravstvenim osiguranjem za isporuku „medicinsko-tehničkih pomagala“ (MTP) i s Abbottovim slovenskim partnerom. Vjerojatno su našli pandan hrvatskom Bontechu. Osim toga, osiguravatelj je odredio da će od 1. 6. 2020. spomenute ljekarne morati isporučiti sva pomagala u roku od 24 sata od zaprimanja doznake. 🙂

Zaključak
U Srbiji se također upravo dogodio donekle pozitivan napredak vezan za senzore, a evo sad je Slovenija obznanila da je odradila novi korak dalje! Spremni su potvrditi, pa i povećati, svoju superiornost i nadmoć u pravima osoba s dijabetesom u regiji (još o tome u idućem tekstu). To ne znači da mi ostali trebamo očajavati, nego pažljivo pratiti razvoj situacije u regiji te o svemu informirati našu medicinsku struku, osiguranja i zdravstveni sustav. Skupljati i servirati svima uvjerljive argumente koji će dovesti do bolje skrbi za osobe s dijabetesom.

S obzirom na tako široku indikaciju (dijabetes tip 1 i tip 2 na intenziviranoj terapiji), ako se nešto ne promijeni, Abbott će u Sloveniji napraviti još veći pomor konkurencije koja prodaje trakice za šećer u krvi. To će pak nastaviti domino-efekt i generirati dodatan pritisak na tu istu konkurenciju da ubrza korak.

U svakom slučaju, Slovenci su bili i ostali majstori. Osim Francuske i Slovenije, nisam siguran da postoji još koja zemlja u kojoj je neki senzor dostupan i osobama s dijabetesom tip 2. Iskrene čestitke svima uključenima.

Ograda
Ovi su podaci prikupljeni i objavljeni u najboljoj namjeri, ali zbog „jezične barijere“ i složenosti tematike, uvijek su moguće greške koje će biti promptno ispravljene. Detalji o svemu napisanom dostupni su na ovom linku slovenskog zdravstvenog osiguranja, a sigurno je da su mnogi detalji još uvijek u fazi pregovora.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: