HRT1 video – „hospitalni uvjeti“ u emisiji Imam problem!

U emisiji su bile spomenute brojne teme, ali i ono najvažnije – zajedno s dijabetološkom strukom odmaknuli smo se od ideje da se „hospitalni uvjeti“ poistovjećuju s hospitalizacijom! Predstojnica Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac prof. dr. Lea Smirčić-Duvnjak vrlo je politički korektno prema HZZO-u izjavila da je indikacija „hospitalni uvjeti“ –  „nemušta formulacija“ te je potom još dodala: „…sigurno se ne radi o činjenici da netko treba biti hospitaliziran u bolnici da bi mu se dokazala hipoglikemija“.

Treba li zbog Librea ležati u bolnici pojašnjeno je i u ovom članku, a koliko je ležanje u bolnici zbog Librea nelogično i nepotrebno vidljivo je iz ovog izvrsnog aktivističkog video uratka. Da je osiguravatelj smatrao da nas treba sve strpati u bolnicu, napisao bi da je potrebna hospitalizacija, a ne „dokazana hipoglikemija u hospitalnim uvjetima“. Koliko je hospitalizacija skupa i nepotrebna vidljivo je i iz činjenice da hospitalizacija nije potrebna ni kod puno kompliciranije inzulinske pumpe, a znamo da se na hospitalizaciji ne inzistira ni drugdje u svijetu.

Uvjerite se sami:

HZZO se u „svojim najboljim manirama“ suzdržao od sudjelovanja u emisiji.  Kada je inicijativa krenula, onda su se ispričavali da ne mogu komentirati jer ni jedan farmaceut nije aplicirao na HZZO-ovu listu sa svojim CGM-om. Kada se aplikacija dvaju farmaceuta dogodila tvrdili da ne mogu komentirati nešto u procesu. A sada kada je sve konačno gotovo, tj. objavljeno u Narodnim novinama – opet ne mogu komentirati dok ne krene isporuka pomagala.

Ove post festum zavrzlame nikako ne mogu umanjiti uspjeh inicijative „Za život s manje boli“. Senzori za kontinuirano mjerenje glukoze su tehnologija konačno službeno prihvaćena od strane dijabetologa i financirana od HZZO-a. Objektivno, to je zaista velik uspjeh svih nas koji se za to borimo sada već skoro dvije godine. Sljedeći korak je da se „hospitalni uvjeti“ definiraju pravilno i da ih svaki bolnički dijabetolog jednako i na dobrobit pacijenata primjenjuje. To je važno kako uspjeh uvrštavanja senzora na listu ne bi bio umanjen pogrešnom provedbom na terenu. Na tome se intenzivno radi, a ova je emisija još jedan korak u pravom smjeru. Zato razmišljajmo i djelujmo gdje god možemo za dobrobit osoba s dijabetesom, da i ovu prepreku riješimo najbolje moguće.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?Zatvori