Davor Skeledžija

HRT1 video – „hospitalni uvjeti“ u emisiji Imam problem!

22/05/2018

U emisiji su bile spomenute brojne teme, ali i ono najvažnije – zajedno s dijabetološkom strukom odmaknuli smo se od ideje da se „hospitalni uvjeti“ poistovjećuju s hospitalizacijom! Predstojnica Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac prof. dr. Lea Smirčić-Duvnjak vrlo je politički korektno prema HZZO-u izjavila da je indikacija „hospitalni uvjeti“ –  „nemušta formulacija“ te je potom još dodala: „…sigurno se ne radi o činjenici da netko treba biti hospitaliziran u bolnici da bi mu se dokazala hipoglikemija“.

Treba li zbog Librea ležati u bolnici pojašnjeno je i u ovom članku, a koliko je ležanje u bolnici zbog Librea nelogično i nepotrebno vidljivo je iz ovog izvrsnog aktivističkog video uratka. Da je osiguravatelj smatrao da nas treba sve strpati u bolnicu, napisao bi da je potrebna hospitalizacija, a ne „dokazana hipoglikemija u hospitalnim uvjetima“. Koliko je hospitalizacija skupa i nepotrebna vidljivo je i iz činjenice da hospitalizacija nije potrebna ni kod puno kompliciranije inzulinske pumpe, a znamo da se na hospitalizaciji ne inzistira ni drugdje u svijetu.

Uvjerite se sami:

HZZO se u „svojim najboljim manirama“ suzdržao od sudjelovanja u emisiji.  Kada je inicijativa krenula, onda su se ispričavali da ne mogu komentirati jer ni jedan farmaceut nije aplicirao na HZZO-ovu listu sa svojim CGM-om. Kada se aplikacija dvaju farmaceuta dogodila tvrdili da ne mogu komentirati nešto u procesu. A sada kada je sve konačno gotovo, tj. objavljeno u Narodnim novinama – opet ne mogu komentirati dok ne krene isporuka pomagala.

Ove post festum zavrzlame nikako ne mogu umanjiti uspjeh inicijative „Za život s manje boli“. Senzori za kontinuirano mjerenje glukoze su tehnologija konačno službeno prihvaćena od strane dijabetologa i financirana od HZZO-a. Objektivno, to je zaista velik uspjeh svih nas koji se za to borimo sada već skoro dvije godine. Sljedeći korak je da se „hospitalni uvjeti“ definiraju pravilno i da ih svaki bolnički dijabetolog jednako i na dobrobit pacijenata primjenjuje. To je važno kako uspjeh uvrštavanja senzora na listu ne bi bio umanjen pogrešnom provedbom na terenu. Na tome se intenzivno radi, a ova je emisija još jedan korak u pravom smjeru. Zato razmišljajmo i djelujmo gdje god možemo za dobrobit osoba s dijabetesom, da i ovu prepreku riješimo najbolje moguće.

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: