Davor Skeledžija

Imamo tumačenje „hospitalnih uvjeta“ za Libre!!

02/05/2018

Ključna poruka pjesme iz prošlog teksta je:
…Čuuvaj taj osmjeh na licu,
od dva neba što ti se nude,
biraj nebo vedrije…

Biramo vedrije nebo! 🙂

Pogledajte najbolje tumačenje bisera pod nazivom „dokazana hipoglikemija u hospitalnim uvjetima“ kojeg smo se za sada uspjeli dokopati 🙂


Šalu na stranu, u iščekivanju dijabetološke struke da napišu kvalitetnu i logičnu definiciju „dokazane hipoglikemije u hospitalnim uvjetima“, mi smo napravili nešto originalno, smiješno i uvjereni smo - nešto što nikada neće zaživjeti u praksi. Razlog je očigledan: ovakvo tumačenje HZZO bisera je - komplicirano, nelogično, nepotrebno i skupo; te ne postoji nigdje u svijetu. Otprije je jasno da HZZO odraslima želi ograničiti pristup modernoj tehnologiji kako bi osigurali kratkoročne uštede. To što dugoročne nitko ne gleda - je sasvim drugo pitanje, a evo još nekih pitanja:

Jesu li “hospitalni uvjeti” isto što i “hospitalizacija”?  Naravno da nisu, da su mislili „hospitalizacija“ – tako bi i napisali.
Da bi se nešto dokazalo u „hospitalnim uvjetima“, mora li se i dogoditi u „hospitalnim uvjetima“?  Naravno da ne.

Budući da danas gledamo "vedrije nebo", moramo podsjetiti da je inicijalni plan bio - nema Libre-a za odrasle, što se ipak nije ostvarilo. Koliko god nelogične ove prepreke bile, još uvijek su napredak.

Kao što u prošlom tekstu piše, čim se pojavila ova nevjerojatna konstrukcija na hrvatskom nebu, HSDU i Zagrebačko dijabetičko društvo su sukladno uputama predsjednika HZZO Povjerenstva, zamolili njeno tumačenje od:
1) Referentnog centra za Dijabetes, sveučilišnu kliniku Vuk Vrhovac (ravnateljica Prof. dr.sc Lea Smirčić-Duvnjak, prim.dr med),
2) Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma u KB Dubrava (predsjednik doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.),
3) te dodatno Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju (predsjednik prof. dr. sc. Darko Kaštelan, dr. med.).

Za sada još odgovora nema, ali pomaka ima. Uvjereni smo da svi oni znaju koliko je sve ovo važno, jer oni su tu zbog nas i zato smo optimisti.

Hvala čuvenom Željku Königsknechtu, te neotkrivenom glumačkom talentu Andrei Štern, kao i ostalim akterima gornjeg spota što su pomogli u ovom aktivističkom mini-projektu.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: