Davor Skeledžija

Baqsimi: dječja pravobraniteljica stala u obranu djece iznad 15 godina!

19/07/2023

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, uputila je hitne dopise u HZZO i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske!

U skladu sa svojom nadležnošću donijela je zaključak da je najnovija odluka HZZO-a da djeci iznad 15 godina uvede ogromnu doplatu za lijek Baqsimi – diskriminatorna odluka!

Usred ljeta HZZO uveo OGROMNU doplatu za Baqsimi – djeci iznad 15 godina i odraslima!

Stoga je uputila hitnu preporuku HZZO-u da se lijek Baqsimi (glukagon bez igle) bez doplate žurno osigura za svu djecu kod koje je indicirana njegova upotreba! O preporuci je obaviješteno i Ministarstvo zdravstva.

Kratak i jasan dopis, onakav kakav najviše volimo:

 

Zahvaljujemo svim televizijama s nacionalnom pokrivenošću što su popratile naš angažman kojim smo apelirali na smanjenje diskriminacije djece iznad 15 godina i odraslih:

I brojnim drugim medijima.

Mišljenje Pravobraniteljice ima ogromnu težinu i značajno nam je veća šansa da se diskriminacija djece iznad 15 godina ukine. Hvala na velikom i važnom doprinosu!

Još nam preostaje da uvjerimo HZZO da se i odraslim osobama s dijabetesom osigura veća dostupnost lijeka Baqsimi.

Pročitajte prvu priču na ovim prostorima o ovom revolucionarnom lijeku, objavljena je na ovom portalu još 2019. godine:

Novi glukagon u spreju - Baqsimi

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: