Libre 2 – osvrt i usporedba

Možda stvari promatram ograničeno i iz vlastite perspektive, ali pretpostavljam da u Hrvatskoj ne postoji osoba s dijabetesom tip 1 koja ne zna ništa o bezbolnom kontinuiranom mjerenju glukoze. To, naravno, ne znači da odmah automatski treba prijeći na to, jer ne treba, ali ne znati ništa o CGM-u, u 2019. godini, graniči s nebrigom za svoju bolest. Pretpostavljam da takve neznalice ne posjećuju ovaj portal, tako da se osnovama kontinuiranog mjerenja u ovom tekstu nećemo previše baviti, za to možemo eventualno preporučiti portal www.mojLibre.com .

Libre 1 − trenutno aktualni model u Hrvatskoj
Ipak, samo kratki podsjetnik: Libre 1 sastoji se od tanke savitljive niti koja se posebnim aplikatorom umeće pod kožu, a koja je spojena s uređajem veličine kovanice od pet kuna koja je zalijepljena na kožu 14 dana. Svaki put kada Libre čitačem (veličine kao pola mobitela) pređemo preko senzora, očitat  ćemo trenutnu razinu glukoze te sve razine u proteklih osam sati. Libre 1 nema alarme koji bi vas upozorili da dođe do hipo ili hiperglikemije, a na čitaču si možete podesiti jedino klasični alarm koji će vas, npr. svakih sat vremena, podsjetiti na skeniranje.

Skenirati se, naravno, može posebnim Libre čitačem, ali i kompatibilnim mobitelom – ‘di ćeš bolje. S obzirom na veličinu i „prereguliranost“ Abbotta, aplikacija za mobitel službeno još nije dostupna za hrvatsko tržište, no vjerujem da se svi slažemo da je ipak najvažnije što su na naše tržište došli sa samim uređajem koji je na HZZO listi (hvala HZZO). Osim toga, aplikaciju za mobitel moguće je instalirati zahvaljujući posebnim uputama na www.mojLibre.com portalu. Legalnu LibreLink aplikaciju očekujemo tijekom ove godine, a postoje još i konkurentske neautorizirane aplikacije: xDRIP, Glimp, Liapp, Glycemia, Spike, itd. Moja je preporuka testirati navedene opcije dok ne nađete onu koja vam najviše odgovara. U krajnjem slučaju, opcija povratka na trakice za krv također je na raspolaganju.

Libre 2 – što se nije promijenilo?
Vas, koji niste previše zainteresirani za promjene i ponovno učenje, oduševit će informacija da je Libre 2, što se tiče funkcionalnosti, u potpunosti zadržao svu jednostavnost i mogućnosti Librea 1. Želim reći da dodatno vrijeme za adaptaciju i edukaciju za Libre 2 nećete trebati. Libre 2 možete nastaviti koristiti na potpuno isti način kao Libre 1, ali vjerujem da će to činiti mali broj osoba. Dimenzije i izgled Librea 1 i Librea 2 potpuno su isti, što je posebno oduševilo Nadu Turak iz hrvatske tvrtke Esperont koja proizvodi najbolje i najljepše dizajnirane futrole na svijetu. Nada uredno proizvodi Libre 2 futrole za one Nijemce čija su zdravstvena osiguranja već prešla na Libre 2, a opskrbljuje i tvrtku Bontech – jedinog distributera Librea u Hrvatskoj. Hvala Bontechu na distribuciji hrvatskih proizvoda.

Libre2 – zavirimo „ispod haube“ − alarmi
Iako su senzor i čitač kod Librea 1 i 2 istih dimenzija, sada su, osim NFC čipova, u dvojku ugrađeni i Bluetooth čipovi. To u praksi znači da sada određene podatke (alarme) Libre 2 senzor može poslati Libre 2 čitaču čak i bez prislanjanja čitača na senzor. Dakle, na udaljenosti od nekoliko metara.

I tu dolazimo do najvažnijeg dijela − senzor čitaču putem Bluetootha može poslati samo tri informacije:
1) Alarm za visoki šećer − kada vam šećer prijeđe zadanu vrijednost, npr. 7,5 mmol/L, senzor će poslati signal čitaču da vam je šećer visok. Dakle, neće poslati informaciju koliki je šećer, ni bilo što drugo, samo će javiti „da je razina glukoze premašila određenu razinu“.

2) Alarm za niski šećer – kao i u gornjem slučaju, kada vam šećer padne ispod zadane vrijednosti, npr. 4,5 mmol/L, senzor će poslati signal čitaču i poručiti da je šećer nizak. Opet neće poslati razinu šećera, već će javiti „da je razina glukoze ispod određene razine“.

3) Izvan dometa – u slučaju da ste se sa senzorom odmaknuli predaleko od čitača, čitač će se oglasiti da je senzor izvan dometa. Najmanje koristan alarm ako ste npr. na poslu pa se odmaknete od čitača, a kolegama nešto počne „svirati“, ali vjerujem da će i ovaj alarm biti vrlo zanimljiv roditeljima male djece.

Ono što je najvažnije za sva tri alarma je da se jednostavno mogu isključiti, ali i da rade vrlo dobro i pouzdano, barem ova dva koja sam ja koristio (high i low). Kada se alarm za hipo upali, čitač vam zapravo poruči da je šećer pao te da odradite NFC skeniranje kako bi vidjeli trenutno stanje i stanje u proteklih osam sati. Postoji opcija zvuka i vibracije.

U međuvremenu se u praksi iskristaliziralo još par problema:
1) baterija Libre2 čitača se prazni brže nego Libre1, vjerojatno zbog Bluetooth-a
2) Bluetooth domet mu je puno lošiji od npr. Libre1 + MiaoMiao
3) Alarm za npr. visoki šećer se oglasi samo jednom što npr. za noć nije dovoljno

Libre 2 – kompatibilnost
Zaključili smo da sada pred sobom imamo potpuno novi čitač i senzor druge generacije. Važno je napomenuti da ništa ni sa čime nije kompatibilno. Dakle, nećete moći Libre 2 senzor očitati pomoću Libre 1 čitača, niti je moguća bilo koja druga kombinacija.

Libre 2 – kako sam testirao?
Moram se pohvaliti da sam ovaj test, iako proveden na samo jednoj osobi, odradio prilično kvalitetno. U isto vrijeme sam na isto mjesto (lijeva i desna ruka) aplicirao Libre 1 i Libre 2 senzor te ih aktivirao originalnim čitačima (nikakvi xDripovi i slični bakrači). Te sam rezultate uredno bilježio u tablicu i pored njih dodavao razine glukoze izmjerene u krvi. Taj dio naravno nije idealan, jer znamo da je međustanična tekućina tromija od krvi, ali testiranja se na neki način moraju odraditi i mislim da je ovo, uz sve mane, prilično dobro.

Libre senzori u „hospitalnim uvjetima“

Libre 2 – rezultati  testiranja
Ukratko, što se preciznosti tiče, moja iskustva su da su oba Libre senzora jednako precizna, osim što je prvi dan Libre 2 bio mrvicu precizniji. Je li to slučajnost ili ne, teško je reći. Ako ste bili zadovoljni preciznošću Libre 1 senzora, bit ćete zadovoljni i preciznošću Libre 2 senzora. Ako niste, ostaju vam trakice za krv i/ili čekanje nekog drugog rtCGMS-a.

Libre1 i 2 senzori – slični k’o jaje jajetu, ali desni ima Bluetooth!

Još pokoja informacija
Razveselit će vas činjenica da Libre 2, koji je za sada dobavljiv u Njemačkoj samo preko zdravstvenog osiguranja, osim njemačkog jezika, ima ugrađene još i engleski, nizozemski i francuski! Samo sučelje na čitaču, iako je gotovo identično Libreu 1, nešto je potpunije. Da, dobro ste pročitali − ENGLESKI! A tako smo lijepo zahvaljujući Libreu 1 i kupovini po Austriji i Njemačkoj utvrđivali znanje njemačkog. 🙂

Također će vas razveseliti informacija da je svjetska hakerska dijabetička zajednica uspjela probiti Libre 2 NFC komunikaciju, a i probijanje Bluetooth paketa bi se trebalo uskoro objaviti. To znači da ćemo vjeroatno uskoro MiaoMiao i Blucon Ambrosia Bluetooth adaptere moći koristiti i na Libre 2 senzorima, iako će za njima uz spomenute alarme vjerojatno biti manje potrebe. Za neupućene, riječ je o NFC to Bluetooth adapterima koji pretvaraju Libre u punokrvni rtCGMS. Detaljan opis svakog od njih dostupan je pri dnu www.mojLibre.com portala. Službena aplikacija za mobitel za sada uopće nije dostupna za Libre 2.

Zaključak
Ponovimo, razlika između Libre 1 i 2 je dodavanje alarma za visoke i niske šećere za koje mogu sa sigurnošću zaključiti da su – odlično implementirani. Naravno, postoje oni koji će i dalje jako čeznuti za pravim alarmima i kontinuiranim prijenosom podataka kao što to radi npr. Dexcom, Medtrum, POCTech ili Guardian. Tu prije svega mislim na roditelje čija djeca često zaboravljaju ručno skenirati senzor, a naravno da se i pokojem odraslom slična stvar također može dogoditi.

Ipak, ako se obistini najava Abbotta da će Libre 2 biti cjenovno jednako dostupan kao i Libre 1, ako niste jako razmaženi ili ne spadate u gornju kategoriju, očekivani dolazak Libre 2 tehnologije u Hrvatsku i na HZZO listu bi vas trebao učiniti presretnima. Od sada će oni koji ne osjete hipoglikemije imati još efikasniji način da se protiv njih bore. Naime, studijama je dokazano da je već čestim skeniranjem prevencija hipoglikemija prilično povećana, a sada ćete ju moći prevenirati i tako da podesite alarm da se oglasi na npr. 4 mmol/L. Budući da međustanična tekućina malo kasni za krvlju, to bi moglo značiti da vam je u krvi npr. 3,8 mmol/L, a to znači da je vrijeme za dekstrozu.

Moja procjena je da bi Libre 2 mogao doći u Hrvatsku za oko godinu dana. Ako najave o istoj cijeni Libre 1 i 2 opstanu i HZZO ne uhvate neke nove mušice, ne bi trebalo biti problema. 🙂 Hvala generalnom tajniku Saveza udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, Harisu Deliću, bez njega ova recenzija Libre 2 senzora i čitača ne bi bila moguća. Hvala Harise!

Dopuna: na Njemačkom www.freestylibre.de webshopu je krenula slobodna prodaja Libre2 čitaća i senzora.

Za kraj, da vas i sebe razveselimo informacijom da krajem veljače ponovno idemo na konferenciju posvećenu samo tehnologiji i dijabetesu! 🙂 Posjetit ćemo Berlin i Advanced Technologies & Treatments for Diabetes −  ATTD2019. Hvala svima koji su na ikoji način doprinijeli tome! Konferencijom će predsjedati čuveni slovenski pedijatar dijabetolog Tadej Battelino, zahvaljujući kojemu je u Sloveniju među prvima stigla nova Medtronic 670G pumpa, a i nama je puno pomogao oko Librea 1. Kao i prošli put, očekujte brojne zanimljive priče, novosti i trendove iz svijeta tehnologije i dijabetesa. 🙂