Vrhunski plesač i plesački sudac ima tip 1 dijabetes! Intervju

Ako imalo gledate zabavni program i išta znate o plesu, čuli ste za Marka Cibocija (Instagram) profesionalnog plesača, koreografa, učitelja i modela. Trenutno je predsjednik Europskog plesačkog vijeća!

U Hrvatskoj i regiji definitivno je najpoznatiji kao glavni sudac u TV spektaklu Ples sa zvijezdama. No, vrlo je aktivan i u inozemstvu gdje je domaćin brojnim događanjima usko vezanim uz muziku, ples i kazalište.

Nama je naravno posebno zanimljiv zato što uz sve svoje aktivnosti i uspjehe još sa sobom „vuče“ dijabetes tip 1 😊

Prije nego što krenemo na pitanja, otkrit ćemo još da nije pretjerani ljubitelj tehnologije, ali kada mu je dijabetolog eksplicitno rekao da je odlična regulacija dijabetesa preduvjet i za kvalitetno održavanje mišićne mase – senzore je prisvojio kao i mi ostali te se ne odvaja se od njih.

Marko je iznimno jednostavan, pristupačan i ugodan. Dogovor za „fotosešn“ na fontanama odradili smo u 2 minute iako je prepun obaveza i stalno je negdje na putu. Kako mi volimo reći – dijabetes nije i ne smije biti prepreka poslovnom uspjehu i aktivnom životu😊

1. Možeš li nam reći kada si dobio dijagnozu dijabetesa i kako je to utjecalo na tvoj život, kako osobno tako i profesionalno?

Dijagnozu dijabetesa tip 1 dobio sam sa svojih 18 godina, a otkrio sam sasvim slučajno, nasumičnim vađenjem krvi. Moram priznati da se nisam baš previše obazirao na samu dijagnozu, više na to kako moram „odraditi“ sve nužno u danu vezano za dijabetes. Što se profesionalnog života tiče, moja dijagnoza uopće nije utjecala. Od početka sam znao što želim a što ne, privatno je bilo malog prilagođavanja no ništa strašno.

2. Ispričaj nam ukratko svoju dosadašnju karijeru i kako je dijabetes utjecao?

Magistrirao sam na Agronomskom fakultetu – Uređenje krajobraza, što se tiče osnovne edukacije, a plesom sam se profesionalno bavio od svoje 8 godine pa sve do danas, nikada nisam smatrao da je dijabetes nešto što bi me moglo sprečavati ili u najmanju ruku onemogućavati da se bavim onime što želim. Zapravo nikada nisam niti pomišljao da bi tu mogla biti neka poveznica. Dijabetes nije bolest već stanje organizma s kojim se može potpuno normalno i aktivno živjeti.

3. Kako održavaš ravnotežu između nastupa i rada u Hrvatskoj i inozemstvu? To bi bio izazov svakome, ne samo dijabetičaru.

Najviše problema imam s jet-legom, i to je uglavnom sve. Dijabetesa nije nikakav problem, kao uvijek treba se regulirati razina glukoze u krvi i prehrana.

4. Ako nije tajna, koju tehnologiju koristiš za dijabetes? Na onoj fenomenalnoj instagramskoj fotki nalaze se pametni pen i Medtronic Standalone Guardian 4?

Pen je Echo, a senzor je Guardian 3.

5. U kojim si situacijama osjetio da je dijabetes prepreka za tvoju karijeru, a u kojim te motivirao da pronađeš nove načine suočavanja s izazovima?

Apsolutno niti u jednom trenutku nisam to osjetio. Znao sam da pilot i profesionalni vozač ne želim biti i to je riješilo sve moje probleme. I nakon 24 godine staža s dijabetesom tip 1 ne mislim da imam neka ograničenja, pa čak niti ne mislim da imam problem, jer ga realno nemam. Zapravo, to se može nazvati i jednom vrstom „blagoslova“ jer stalno moramo kontrolirati stanje organizma i samim time imamo manje prilika da se zapustimo.

6. Koje konkretne strategije koristiš kako bi održao stabilnost šećera u krvi tijekom intenzivnih proba i nastupa? Diže li ti ili ruši šećere stres zbog nastupa?

Prije fizičke aktivnosti treba podignuti razinu glukoze u krvi i nakon smanjiti, te naravno uz kontroliranu prehranu (ne prerigoroznu) konstantno kontrolirati razinu glukoze.

Stres nema nikakve veze s povišenim šećerom kod mene, jer stresa nema. 😊

7. Kako ti sportska disciplina i redovito vježbanje pomažu s disciplinom koju zahtijeva i dijabetes?

Idu ruku pod ruku, definitivno. Jedno nadopunjava drugo. Reklo bi se u savršenoj simbiozi.

Oduvijek sam volio fizičku aktivnost tako da s time nemam nikakvih problema.

8. Utječe li dijabetes na tvoj umjetnički izraz i interpretaciju plesa?

Ha ha ha… apsolutno ne!

9. Kako tvoj tim i suradnici podržavaju tvoje specifične potrebe vezane uz dijabetes tijekom profesionalnih angažmana?

Iskreno, nemam nikakvih specifičnih potreba, jedemo kada smo gladni ili kada je to prijeko potrebno, a injektirati inzulin mogu bilo kada u današnje vrijeme. Velika većina mojih suradnika niti ne zna da imam diabetes jer nisu primijetili. Ne smatram da je to nešto što ne mogu kontrolirati u svakom trenu pa nemam potrebu niti naglašavati.

10. Jesi li ikada naišao na nesigurnosti ili predrasude u karijeri i kako si se nosio s njima? Možeš li podijeliti neko iskustvo ili anegdotu iz svoje karijere plesača s dijabetesom?

Jedina predrasuda na koju sam naišao u svome životu bila je pri pregledu za vozačku dozvolu jer je psiholog imao većih problema s time što ja imam diabetes negoli ja sam 😊

11. Kako educiraš svoju publiku i kolege o dijabetesu? 

Iskreno, nikako posebno, osim da u životu ne postoje problemi već samo specifični načini kako premostiti određene prepreke.

Zaključak

U svijetu plesa, gdje svaki korak odražava strast i predanost, ovaj vrhunski plesač i sudac s dijabetesom tip 1 dokazuje da granice postoje samo u našim glavama. Njegova neustrašivost i izdržljivost su inspiracija, a on je na svom primjeru dokazao da snažna volja i ljubav prema umjetnosti plesa mogu nadvladati svaku prepreku.


Još iz kategorije Izdvojeno: