Davor Skeledžija

Vrhunski plesač i plesački sudac ima tip 1 dijabetes! Intervju

28/01/2024

Ako imalo gledate zabavni program i išta znate o plesu, čuli ste za Marka Cibocija (Instagram) profesionalnog plesača, koreografa, učitelja i modela. Trenutno je predsjednik Europskog plesačkog vijeća!

U Hrvatskoj i regiji definitivno je najpoznatiji kao glavni sudac u TV spektaklu Ples sa zvijezdama. No, vrlo je aktivan i u inozemstvu gdje je domaćin brojnim događanjima usko vezanim uz muziku, ples i kazalište.

Nama je naravno posebno zanimljiv zato što uz sve svoje aktivnosti i uspjehe još sa sobom „vuče“ dijabetes tip 1 😊

Prije nego što krenemo na pitanja, otkrit ćemo još da nije pretjerani ljubitelj tehnologije, ali kada mu je dijabetolog eksplicitno rekao da je odlična regulacija dijabetesa preduvjet i za kvalitetno održavanje mišićne mase – senzore je prisvojio kao i mi ostali te se ne odvaja se od njih.

Marko je iznimno jednostavan, pristupačan i ugodan. Dogovor za „fotosešn“ na fontanama odradili smo u 2 minute iako je prepun obaveza i stalno je negdje na putu. Kako mi volimo reći – dijabetes nije i ne smije biti prepreka poslovnom uspjehu i aktivnom životu😊

1. Možeš li nam reći kada si dobio dijagnozu dijabetesa i kako je to utjecalo na tvoj život, kako osobno tako i profesionalno?

Dijagnozu dijabetesa tip 1 dobio sam sa svojih 18 godina, a otkrio sam sasvim slučajno, nasumičnim vađenjem krvi. Moram priznati da se nisam baš previše obazirao na samu dijagnozu, više na to kako moram „odraditi“ sve nužno u danu vezano za dijabetes. Što se profesionalnog života tiče, moja dijagnoza uopće nije utjecala. Od početka sam znao što želim a što ne, privatno je bilo malog prilagođavanja no ništa strašno.

2. Ispričaj nam ukratko svoju dosadašnju karijeru i kako je dijabetes utjecao?

Magistrirao sam na Agronomskom fakultetu - Uređenje krajobraza, što se tiče osnovne edukacije, a plesom sam se profesionalno bavio od svoje 8 godine pa sve do danas, nikada nisam smatrao da je dijabetes nešto što bi me moglo sprečavati ili u najmanju ruku onemogućavati da se bavim onime što želim. Zapravo nikada nisam niti pomišljao da bi tu mogla biti neka poveznica. Dijabetes nije bolest već stanje organizma s kojim se može potpuno normalno i aktivno živjeti.

3. Kako održavaš ravnotežu između nastupa i rada u Hrvatskoj i inozemstvu? To bi bio izazov svakome, ne samo dijabetičaru.

Najviše problema imam s jet-legom, i to je uglavnom sve. Dijabetesa nije nikakav problem, kao uvijek treba se regulirati razina glukoze u krvi i prehrana.

4. Ako nije tajna, koju tehnologiju koristiš za dijabetes? Na onoj fenomenalnoj instagramskoj fotki nalaze se pametni pen i Medtronic Standalone Guardian 4?

Pen je Echo, a senzor je Guardian 3.

5. U kojim si situacijama osjetio da je dijabetes prepreka za tvoju karijeru, a u kojim te motivirao da pronađeš nove načine suočavanja s izazovima?

Apsolutno niti u jednom trenutku nisam to osjetio. Znao sam da pilot i profesionalni vozač ne želim biti i to je riješilo sve moje probleme. I nakon 24 godine staža s dijabetesom tip 1 ne mislim da imam neka ograničenja, pa čak niti ne mislim da imam problem, jer ga realno nemam. Zapravo, to se može nazvati i jednom vrstom „blagoslova“ jer stalno moramo kontrolirati stanje organizma i samim time imamo manje prilika da se zapustimo.

6. Koje konkretne strategije koristiš kako bi održao stabilnost šećera u krvi tijekom intenzivnih proba i nastupa? Diže li ti ili ruši šećere stres zbog nastupa?

Prije fizičke aktivnosti treba podignuti razinu glukoze u krvi i nakon smanjiti, te naravno uz kontroliranu prehranu (ne prerigoroznu) konstantno kontrolirati razinu glukoze.

Stres nema nikakve veze s povišenim šećerom kod mene, jer stresa nema. 😊

7. Kako ti sportska disciplina i redovito vježbanje pomažu s disciplinom koju zahtijeva i dijabetes?

Idu ruku pod ruku, definitivno. Jedno nadopunjava drugo. Reklo bi se u savršenoj simbiozi.

Oduvijek sam volio fizičku aktivnost tako da s time nemam nikakvih problema.

8. Utječe li dijabetes na tvoj umjetnički izraz i interpretaciju plesa?

Ha ha ha... apsolutno ne!

9. Kako tvoj tim i suradnici podržavaju tvoje specifične potrebe vezane uz dijabetes tijekom profesionalnih angažmana?

Iskreno, nemam nikakvih specifičnih potreba, jedemo kada smo gladni ili kada je to prijeko potrebno, a injektirati inzulin mogu bilo kada u današnje vrijeme. Velika većina mojih suradnika niti ne zna da imam diabetes jer nisu primijetili. Ne smatram da je to nešto što ne mogu kontrolirati u svakom trenu pa nemam potrebu niti naglašavati.

10. Jesi li ikada naišao na nesigurnosti ili predrasude u karijeri i kako si se nosio s njima? Možeš li podijeliti neko iskustvo ili anegdotu iz svoje karijere plesača s dijabetesom?

Jedina predrasuda na koju sam naišao u svome životu bila je pri pregledu za vozačku dozvolu jer je psiholog imao većih problema s time što ja imam diabetes negoli ja sam 😊

11. Kako educiraš svoju publiku i kolege o dijabetesu? 

Iskreno, nikako posebno, osim da u životu ne postoje problemi već samo specifični načini kako premostiti određene prepreke.

Zaključak

U svijetu plesa, gdje svaki korak odražava strast i predanost, ovaj vrhunski plesač i sudac s dijabetesom tip 1 dokazuje da granice postoje samo u našim glavama. Njegova neustrašivost i izdržljivost su inspiracija, a on je na svom primjeru dokazao da snažna volja i ljubav prema umjetnosti plesa mogu nadvladati svaku prepreku.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: