Davor Skeledžija

Pandemija i isporuka Libre senzora u Hrvatskoj

16/03/2020

Na adresu Portala nainzulinu.com su stigli brojni zabrinuti upiti na temu isporuke Libre senzora - nama HZZO osiguranicima. Kao što znamo, ukoliko želimo ranije podići svoju doznaku, u problemu smo i neki od nas se moraju ozbiljno postaviti prema svojim izabranim liječnicima (Članak: Kako do doznaka za točno tri mjeseca ili manje?). Ukoliko doznaku dignemo kasnije, gotovo nam je nemoguće ostvariti prava na količine koje nam omogućuje HZZO Pravilnik o pomagalima.

Kontaktirali smo Bontech s upitom postoje li planovi za ograničivanje dostupnosti njihovih usluga osobama s dijabetesom?

Čak i u slučaju da nacionalni stožer uvede drastična ograničenja na cijelu Hrvatsku, osobe s dijabetesom mogu računati da će i dalje moći doći do Libre senzora!

Ako ne sve, onda većina od 30 poslovnica Bontecha će nastaviti s radom za osobe s dijabetesom, istovremeno će primjenjivati postupke koji će minimalizirati šanse za zarazu korona virusom. Naravno, za očekivati je da će određenih problema biti, ali će zaposlenici Bontecha učiniti sve da se oni što prije riješe. Što se ljekarni i inzulina tiče, znamo da se zabrane rada ne odnose na ljekarne čak i u najugroženijim dijelovima svijeta, stoga se tako nešto ni u Hrvatskoj ne može dogoditi. Isto tako znamo da je donesena odluka o mobilizaciji zdravstvenih radnika, pa je za očekivati i da ćemo do doznaka za pomagala moći doći.

Ima li dovoljno Libre senzora u Hrvatskoj?

Trenutne količine senzora su zadovoljavajuće zahvaljujući Abbott-ovim velikim pošiljkama koje su nedavno isporučene u Hrvatsku. To naravno ne znači da baš svaka poslovnica lokalno gomila zalihe, dakle moguća su određena čekanja i preporuča se provjera telefonom. Adrese, radno vrijeme i telefon poslovnica potražite na linku https://bontech.hr/kontakt/

Ako niste, pročitajte članak naše vrhunske dijabetologinje Ivane Kraljević sa KBC Zagreb: Korona virus (COVID-19) i dijabetes.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: