Mijenjam Iglu

Odabir igle

01/06/2021

Igle za brizgalice i jednokratne šprice dolaze u različitim dužinama i širinama.

Vaš dijabetolog ili medicinska sestra trebali bi Vam savjetovati koja je veličina igle najbolja za Vas, odabir ovisi najviše o vašoj tjelesnoj masi. Kako biste smanjili bilo kakvu bol kod injiciranja najvažnije je nabaviti odgovarajući pribor i usvojiti pravu tehniku ubrizgavanja. To je postupak koji ćete raditi potencijalno puno godina i potencijalno više puta dnevno, pa svakom čovjeku dođe do zamora. Također je važno pripaziti da ne uđete u lošu rutinu jer to može dovesti do infekcije ili nepravilne apsorpcije inzulina. Dakle, koristite nove igle za svako injiciranje i nemojte ubrizgavati kroz odjeću. Posebno žene vole ubrizgavati kroz najlonke što djeluje vrlo benigno, a zapravo prije ili kasnije dovede do problema.

Neke od najboljih igala na svjetskom tržištu dostupne su dijabetičarima u Hrvatskoj i odgovaraju svim inzulinskim penovima, što je izuzetno praktično.

BD (Becton Dickinson) je vodeća marka u znanosti tehnologije igala, lansirali su najmanju iglu od samo 4 mm koja u Hrvatsku dolazi u 10tom mjesecu! 🙂 Njena kratkoća osigurava da su injekcije inzulina supkutane (odmah pod kožom), a ne intramuskularne (u mišić), pogotovo kod djece i mršavih osoba. Isto tako, kraća igla uklanja potrebu da uštipnete nabor kože pri injektiranju. Ove igle imaju i tehnologiju ekstra tankih stjenki  i nagib na vrhu igle što omogućava manji otpor dok prolaze kroz kožu, pa su u najvećem broju injektiranja potpuno bezbolne. Optimalna duljina igle za pojedinog dijabetičara omogućava umetanje pod kutom od 90° zbog čega je injektiranje jednostavnije i udobnije.

Većina osoba koja se nije susrela s dijabetičkim iglama za penove, pod pojmom igle zamišljaju 4 prsta dugačke i vidljivo debele igle koje su se davno susreli za vrijeme cijepljenja ili antibiotika. Ove današnje iglice za penove se uopće ne mogu usporediti s nekadašnjim "pletaćim iglama" ili današnjim iglama za vađenje krvi iz vene. Ta potpuno pogrešna zamišljanja o uzimanju inzulina putem igle je i najčešća prepreka osobama koje bi trebale prijeći s tableta na inzulin.

Nema nikakve potrebe da dijabetičke igle budu široke i dugačke, kao recimo igle za vađenje krvi iz vene. Kod vađenja krvi iz vene, laborant "natoči" par epruveta, a inzulina najčešće uzimamo količinu veličine kapljice kiše. Osim toga inzulin ne treba biti injektiran u duboko tkivo, nego odmah pod kožu. Nekadašnja tehnologija nije mogla kreirati puno finiji proizvod od "čavla" i zato je to bila jedina opcija. Današnje su dijabetičke iglice vrhunac tehnologije, dizajna i kvalitete. Praktične, sterilne, najtanje moguće, najkraće moguće, najzašiljenije i najbezbolnije.

Dužina igle označava se u milimetrima i tipična veličina je 6 mm. Promjer treba malo objasniti. Kad se kaže, na primjer 31G, onda se G odnosi na promjer igle – debljinu ili kapacitet. Unutarnji promjer je vrlo širok kako bi inzulin mogao nesmetano teći.

Što je G veći - potrebno je manje pritiska za uštrcavanje, jer može proći više volumena, što poboljšava udobnost uštrcavanja.

Dakle, uporaba 32G 4mm će biti udobnija u usporedbi s iglom 31G 4mm. Dakle, zahvaljujući tehnologiji, današnje su igle s tankom stjenkom što omogućava bolju protočnost inzulina i istovremeno jako tanku iglu.

Baš zato što su ultra tanke, ako više puta koristite istu iglu, postoji mogućnost začepljenja igle. Već i minimalna količina inzulina može smanjiti protočnost igle. Ako svaki puta koristite novu iglu, začepljenja sigurno nema, ali još uvijek se može dogoditi pomak u mehanizmu pena koji gura inzulin van iz pena. Iz ovih je razloga obavezno prije uzimanja inzulina, uvijek okrenuti mehanizam pena na dvije jedinice inzulina i štrcnuti u zrak kako biste bili sigurni da je sa protočnošću sve u redu. Na isti je način obavezno uvijek se riješiti potencijalnih mjehurića zraka u ampuli jer ne želite u sebe uštrcati zrak umjesto inzulina.

Inzulin se ne može popiti, ne može se namazati na kožu, može se samo injicirati pod kožu. Zato nemojmo imati loše emocije prema ovom sitnom i oštrom komadiću vrhunskog čelika, bez njega bismo životno važan hormon inzulin mogli samo gledati.

Mijenjam Iglu
Kampanjom #mijenjamiglu vas želimo potaknuti na redovitije mijenjanje igle na vašim inzulinskim pen-ovima. Redovno mijenjanje igle osim što smanjuje bol i neugodu koju donose injekcije, minimalizira šanse za različite infekcije. Kampanju donosimo u suradnji s tvrtkom BD, jednom od najuglednijih proizvođača igala za inzulinske penove, a možete ju pratiti i putem stranice mijenjamIglu.com.

Još iz kategorije Izdvojeno: