Davor Skeledžija

O korupciji u zdravstvenom sustavu - dijabetes

25/03/2021

U prošlom tekstu bilo je riječi o djetetu kojemu je izabrana liječnica svojim elementarnim neznanjem ugrozila život. Sada malo mijenjamo fokus.

Nešto iskusniji među vama nebrojeno su se puta susreli s blagim oblikom korupcije: kada vam netko iz zdravstvenog sustava - dijabetolog, medicinska sestra ili izabrani liječnik, „diskretno“ nameću jednoga jedinog proizvođača trakica za mjerenje glukoze u krvi.

Otkada je HZZO znatno snizio cijene trakica, pritisak je jednako tako znatno popustio. Osim toga, ako ste novootkriveni, ovakvo ponašanje ima i svojih pozitivnih strana. Većini osoba koje su upravo oboljele od ove odvratne bolesti nisu potrebne bezbrojne opcije, potrebno im je kvalitetno i uvjerljivo vodstvo kroz životni kaos koji trenutačno proživljavaju.

Rečenica kao što je: „Evo vam ovaj aparatić, dignite takav preko HZZO-a i onda nam ga vratite“ im je u toj stresnoj životnoj fazi najčešće vrlo korisna. Ipak, zbog šoka i nove životne situacije ne mogu biti svjesni kako bi etičnije bilo da su im liječnik ili sestra ponudili, recimo, tri konkurentna aparatića i mogućnost odabira.

Dolaze novi senzori: što je prihvatljivo, a što neprihvatljivo ponašanje?

Obradit ćemo tri situacije od kojih je samo posljednja prihvatljiva, a zbog jednostavnosti, subjekt će biti dijabetolozi. Naravno da bi se priča mogla proširiti i na izabrane liječnike, pa čak i ljekarnike.

Kategorija 1 – neobrazovani dijabetolog
Riječ je o dijabetologu koji je jedva i nevoljko naučio nešto o kontinuiranom mjerenju i jedinom predstavniku u Hrvatskoj – FreeStyle Libreu. Takav će dijabetolog iz neznanja ili nekih "drugih razloga" potpuno ignorirati činjenicu da su se u Lijepoj Našoj pojavile neke nove opcije koje bi možda nekom pojedincu mogle popraviti kvalitetu života i/ili regulaciju dijabetesa.

Kategorija 2 – dijabetolog „prebacujem sve lopatom“
Jedna vrlo iskusna dijabetologinja neslužbeno mi je rekla da je ovakva praksa često prisutna i s lijekovima za dijabetes te da je smatra vrlo nekorektnom.

„Dijabetolog s lopatom“ svakog će pacijenta, neovisno o dobi, životnom stilu i rezultatima, pokušati što prije prebaciti na neki drugi proizvod. Na ovaj ili onaj način sugerirat će vam kako je njegov „miljenik“ bolji, a možda i kako je isključivo na dijabetologu da odluči što je za vas najbolje. Naravno da nismo svi jednako sposobni ni educirani za donošenje bitnih odluka jer bi liječnici u tom slučaju bili nepotrebni. Ipak, ovakav isključivi pristup jednako je neprihvatljiv kao i pristup liječnika iz kategorije 1.

Kategorija 3 – etični dijabetolog koji uvažava pacijenta, njegovo stanje i mišljenje
Ovo je ideal koji je uspješno dosegnuo veliki dio dijabetologa i vrijedi inzistirati na tako visokim standardima. Riječ je o dijabetologu koji će korektno i transparentno informirati pacijenta o novostima u dijabetičkom svijetu. Riječ je o dijabetologu koji će u dijalogu sa svojim pacijentom (ili njegovim roditeljem) kroz individualizirani pristup pronaći najbolje rješenje za postizanje najbolje samokontrole dijabetesa.


Za nekoga će to biti Libre jer je vrlo jednostavan za korištenje, za drugoga pak Medtrum ili Medtronic jer je pacijent nakon puno godina možda izgubio osjećaj za hipoglikemiju i alarmi u realnom vremenu od iznimne su mu važnosti i sl. Tehnologija je sve naprednija, ali i specifičnija, a nismo svi isti.

Darko Kaštelan, predsjednik Hrvatskog stručnog društva za endokrinologiju i dijabetologiju, šef mnogim dijabetolozima i najnoviji član HZZO-ova povjerenstva za pomagala slaže se s gornjim stavovima te objašnjava:

Nikako ne podržavam narativ da pacijent može o nekom pomagalu ili lijeku samo pročitati na internetu ili u novinama te automatski očekivati specijalističku preporuku. Ipak, uvijek ću saslušati argumente pacijenta i maksimalno ga uključiti u donošenje konačne preporuke. Štoviše, njegova informiranost i želja da preuzme inicijativu znatno će mi olakšati obavljanje liječničkog posla i povećati šanse za uspjeh.

Liječnici Ana Marija Liberati i Darko Kaštelan

Liječnici Ana Marija Liberati i Darko Kaštelan

Da nije svako neznanje i postupak dijabetologa nužno korupcija, pojašnjava liječnica Ana Marija Liberati Pršo:
Velik broj endokrinologa istovremeno se bavi i dijabetesom tip 1 i 2, trudnicama s endokrinološkim poremećajima, neplodnošću, bolestima štitnjače, hipertenzijom i mnogim drugim poremećajima.

Uz takvu “rastrganost”, gotovo je nemoguće detaljno se posvetiti toliko kompleksnoj i zahtjevnoj tehnologiji poput senzora i inzulinskih pumpi. Naime, ako želimo biti vrhunski stručnjaci u takvoj domeni, trebali bismo se baviti samo time čitavo vrijeme ili barem 60 - 70 % vremena. “Svaštarenje” nije dobro rješenje ni za koga - niti za pacijente, niti za liječnike.

HZZO i prijava korupcije

Prije nekoliko godina pokušao sam HZZO-u prijaviti jednog iznimno korumpiranog i neetičnog dijabetologa. Na molbu roditelja HZZO-u sam priložio njihova brojna pisana, ali anonimna svjedočanstva. Riječ je bila o manjoj sredini zbog čega im je zaštita identiteta bila prioritet. Tadašnji (usmeni) odgovor glasio je: dok žrtve ne skupe hrabrost i istupe pod punim imenom i prezimenom, ništa se ne može učiniti. Očekivano, naša je mala antikorupcijska inicijativa zamrla i  – koliko znam – nikada se nije ponovila.

Novi i moderni HZZO
Prilikom pripreme ovoga teksta, poslao sam novi pisani upit HZZO-u. Zanimalo me je li došlo do željenog napretka u njihovoj borbi protiv korupcije. Zanimalo me može li se danas anonimno žaliti HZZO-u na ponašanje nekog liječnika i, na primjer, uporno nametanje pomagala (ili inzulina) isključivo jednog proizvođača.

HZZO-ov odgovor potražite u nastavku, a ako sa svojim liječnikom imate sličnih problema, trebali biste postupiti onako kako nam savjetuju. Na taj ćete način pomoći ne samo u borbi protiv korupcije, već ćete učiniti uslugu i drugim osobama s dijabetesom i njihovim obiteljima koje nemaju hrabrosti kao vi.

Prijavom korumpiranog i/ili neetičnog liječnika, učinit ćete uslugu i pravim liječnicima, 😍 koji svoj posao obavljaju časno i u skladu s Hipokratovom zakletvom te žive od plodova svoga rada. Pomoći ćete dobrim liječnicima koji pacijente ne doživljavaju kao nužno zlo te kao izvor ekstraprihoda i/ili povlastica. Ukratko, pridonijet ćete izvrsnosti i uspješnijem društvu u kojem živimo.

Pošiljatelj: Glasnogovornik Zavoda <[email protected]>
Poslano: 5. ožujka 2021. 16:12
Primatelj: Portal naInzulinu.com <[email protected]>
Predmet: Odgovor - Nainzulinu.com - Korupcija u zdravstvenom sustavu - dijabetes

Poštovani,
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) reagira na sve prijave te se kontrola uvijek provodi kada za to postoji osnova, bez obzira je li prijava anonimna ili nije. Svi  predmeti u kojima se HZZO-u prijavljuju nepravilnosti, uvijek se ustupaju sektoru kontrole koji potom samostalno obavlja svoj posao.

U slučaju utvrđivanja nepravilnosti, postupa se sukladno ugovorom preuzetim obvezama.  

Moram napomenuti kako je sasvim izgledno da će vaša eventualna prijava biti uvjerljivija ako iza nje stoji vaše ime, prezime i mobilni telefon. Ipak, ako iz bilo kojeg razloga želite zaštiti svoj identitet, imate potpuno pravo na to pa možete nakratko postati Hrvoje Horvat ili Ivana Horvatinski. 🙂 Evo službenih uputa kako izraditi novu Gmail adresu, a HZZO-ovi kontakti glase [email protected] i [email protected].

Zaključak
Ako ste na Libreu, zadovoljni ste i želite nastaviti, vrlo je vjerojatno da je vaša odluka ispravna! Ako želite isprobati nešto novo kao što su Medtrum ili Medtronic – ponovno ste vrlo vjerojatno u pravu. Stoga saslušajte liječničke argumente, ali i zauzmite se za sebe! Za početak, o Libreu se educirajte ovdje, o Medtrumu ovdje, a o Medtronicu ovdje.

Usprkos svemu napisanom, moja je procjena da veliki broj dijabetologa u Republici Hrvatskoj radi svoj posao najbolje što zna i umije te časno živi od svoga rada. Svima njima treba biti beskrajno zahvalan na trudu koji ulažu u naše zdravlje.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: