Davor Skeledžija

Nesvakidašnji uspjesi male zadarske udruge Cukrići!

09/02/2022

Ako ne živite ispod kamena, morali ste se u posljednje vrijeme susresti sa zadarskom udrugom Cukrići. Riječ je o humanitarnoj organizaciji koja je pokrenula peticiju za glukagon bez igle - Baqsimi i skupila 36.000 potpisa. Iako finalnih rezultata još nema jer još čekamo odluku HZZO-a, ovako veliki broj potpisnika je uspjeh sam po sebi.

No, Baqsimi nije povod ovom tekstu.

Dva velika uspjeha Cukrića – Medtronic 780G i novac iz EU fondova!

1) Cukrići pokupovali Medtronic 780G pumpe!

Zahvaljujući odličnoj suradnji s Gradom Zadrom i nogometnim klubom Zadar – udruga Cukrići svim je svojim zainteresiranim članovima osigurala najmoderniju inzulinsku pumpu Medtronic 780G!! ? Riječ je o sveukupno 6 pumpi koje uz pomoć povezanih senzora znaju peglati visoke i niske šećere. Sredstva su osigurana, a polagano kreće i edukacija. Više o ovoj pumpi na www.medtronic780g.com

Edukacija u Zagrebu

Edukacija u Zagrebu

2) EU projekt – Cukrići pribavili 467.000 kuna!

Naši su Zadrani aplicirali za sredstva iz europskih strukturnih fondova za jačanje lokalne zajednice  i rezultat nije izostao! U partnerstvu s Gradom Zadrom i Veterinarskom školom dobili su stvarno pozamašan iznos od pola milijuna kuna.

Gornja dva uspjeha primarni su povod malenom slavlju koji su organizirali (naslovna fotografija) - jer uspjehe treba znati proslaviti. Iako su svi očigledno veseli, u mislima im je bio i sljedeći izazov – Baqsimi – za odrasle i djecu s tip 1 dijabetesom...


Poruka predsjednice Cukrića – Doris Sandalić

Dijabetičke udruge nisu tamo neke nepoznate prostorije i institucije, udruge su samo grupa osoba s dijabetesom i njihovih obitelji. Kada se sljedeći puta zapitate što je neka udruga učinila za vas, odmah se potom upitajte što ste vi učinili za udrugu. Jer udruge - to smo mi.

Doris Sandalić, predsjednica Cukrića

Doris Sandalić, predsjednica Cukrića


Zaključak

Nisam siguran je li ijedna dijabetička udruga iz Republike Hrvatske uspjela probiti nevjerojatne birokratske i ostale barijere koje nameću Europska unija i Hrvatske institucije. No, očigledno je moguće odraditi taj posao i dobiti novac, Cukrići su dokaz. Iskrene čestitke.

Ako ste u Zadru ili okolici; ili vas jednostavno zanima rad jedne male ali iznimno uspješne udruge osoba s dijabetesom, posjetite njihovu web stranicu i zapratite ih na Facebooku.

Poželimo im da se uskoro ponovno okupe na još jednoj proslavi ?

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: