Davor Skeledžija

PONOVNO predani papire HZZO-u za glukagon bez igle!

04/01/2022

Baqsimi je novi glukagon u spreju koji se daje dijabetičarima kada im je život ugrožen. Bez igle, jednostavno i brzo vraća uneserećene osobe u život.

Proizvela ga je tvrtka Lilly i u kolovozu prošle godine su predali prvi prijedlog HZZO-u da ga uključe na osnovnu listu lijekova. HZZO je napravio ovo:

HZZO-u i Lilly-ju predana peticija sa 6500 potpisa za Baqsimi!

Tada je Lilly isporučio papire, a mi smo predali peticiju portala naInzulinu.com koju je potpisalo 6.500 građana Republike Hrvatske, nije pomoglo.

Sada je skupljeno skoro 32.000 potpisa!

U zadarskoj udruzi Cukrići nisu bili zadovoljni niti odlukom HZZO-a niti brojem skupljenih potpisa, pa su organizirali novu peticiju koja je u ovom trenutku prikupila čak 31.375 online potpisa!

Ali to nije sve, uz skoro 32.000 online potpisa, Cukrići su na Narodnom trgu u Zadru organizirali i potpisivanje peticije na „stari način“ i tako još prikupili oko 4.200 potpisa "na papiru"! Oduševilo ih je pojavljivanje člana Upravnog vijeća HZZO-a, Daria Nakića koji je dao podršku i potpisao peticiju te za DiadoraTV izjavio:

Doc.dr.sc. Dario Nakić uvjeren je da će ovaj puta HZZO prihvatiti uvrštenje Baqsimija te da će proizvođač ponuditi nižu cijenu koja će biti prihvatljiva i proizvođaču i HZZO-u.

Što dalje?

I ovu peticiju ćemo isporučiti ključnim ljudima u HZZO-u, kao i članovima HZZO-ova Povjerenstva za lijekove.

HZZO-ovo Povjerenstvo za lijekove zaprimilo je novi prijedlog za uvrštenje i zasjedat će u 25.1.2022. godine. Ako donesu pozitivno mišljenje za Baqsimi, Upravno vijeće HZZO-a čiji je član i Dario Nakić, cijelu bi priču moglo potvrditi već krajem siječnja ili u veljači 2022.

Zaključak

Udruga Cukrići uz pomoć svih nas skupila je skoro 36.000 potpisa za Baqsimi. Riječ je o zaista nevjerojatnom uspjehu! Osim toga, sudeći po izjavi člana Upravnog vijeća HZZO-a, jasno je da tamo postoji struja koja želi da i u Hrvatskoj ovaj lijek za krizne situacije konačno postane dostupan. Nadajmo se da će optimizam i dobra volja prevladati i da ovaj lijek više neće biti dostupan samo bogatijima s dobrim vezama u inozemstvu.

Mama – više ne mogu - daj mi glukagon!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: