PONOVNO predani papire HZZO-u za glukagon bez igle!

Baqsimi je novi glukagon u spreju koji se daje dijabetičarima kada im je život ugrožen. Bez igle, jednostavno i brzo vraća uneserećene osobe u život.

Proizvela ga je tvrtka Lilly i u kolovozu prošle godine su predali prvi prijedlog HZZO-u da ga uključe na osnovnu listu lijekova. HZZO je napravio ovo:

HZZO je odbio Baqsimi – glukagon bez igle!

Tada je Lilly isporučio papire, a mi smo predali peticiju portala naInzulinu.com koju je potpisalo 6.500 građana Republike Hrvatske, nije pomoglo.

Sada je skupljeno skoro 32.000 potpisa!

U zadarskoj udruzi Cukrići nisu bili zadovoljni niti odlukom HZZO-a niti brojem skupljenih potpisa, pa su organizirali novu peticiju koja je u ovom trenutku prikupila čak 31.375 online potpisa!

Ali to nije sve, uz skoro 32.000 online potpisa, Cukrići su na Narodnom trgu u Zadru organizirali i potpisivanje peticije na „stari način“ i tako još prikupili oko 4.200 potpisa “na papiru”! Oduševilo ih je pojavljivanje člana Upravnog vijeća HZZO-a, Daria Nakića koji je dao podršku i potpisao peticiju te za DiadoraTV izjavio:

Doc.dr.sc. Dario Nakić uvjeren je da će ovaj puta HZZO prihvatiti uvrštenje Baqsimija te da će proizvođač ponuditi nižu cijenu koja će biti prihvatljiva i proizvođaču i HZZO-u.

Što dalje?

I ovu peticiju ćemo isporučiti ključnim ljudima u HZZO-u, kao i članovima HZZO-ova Povjerenstva za lijekove.

HZZO-ovo Povjerenstvo za lijekove zaprimilo je novi prijedlog za uvrštenje i zasjedat će u 25.1.2022. godine. Ako donesu pozitivno mišljenje za Baqsimi, Upravno vijeće HZZO-a čiji je član i Dario Nakić, cijelu bi priču moglo potvrditi već krajem siječnja ili u veljači 2022.

Zaključak

Udruga Cukrići uz pomoć svih nas skupila je skoro 36.000 potpisa za Baqsimi. Riječ je o zaista nevjerojatnom uspjehu! Osim toga, sudeći po izjavi člana Upravnog vijeća HZZO-a, jasno je da tamo postoji struja koja želi da i u Hrvatskoj ovaj lijek za krizne situacije konačno postane dostupan. Nadajmo se da će optimizam i dobra volja prevladati i da ovaj lijek više neće biti dostupan samo bogatijima s dobrim vezama u inozemstvu.

Mama – više ne mogu – daj mi glukagon!


Još iz kategorije Advocacy: