Izvor: Internet

Pomoćnik medicinske sestre osuđen za ubojstvo pacijenata s dijabetesom

09/11/2021

Zajednička istraga pokazala je da su medicinski stabilni pacijenti umrli nakon što im je ubrizgan nepotrebni inzulin u Medicinskom centru za veterane u Zapadnoj Virdžiniji.

Kada je osam starijih pacijenata umrlo u medicinskom centru za veterane (VA) u Clarksburgu u Zapadnoj Virdžiniji, jednostavno se moglo proglasiti da su umrli prirodnim putem. Ali, nešto nije bilo kako treba.

Unatoč dobi, pacijenti - svi muškarci u 80-ima i 90-ima - bili su stabilni i čekali su otpuštanje. Umrli su od opasnog pada šećera u krvi zvanog hipoglikemija iako mnogi nisu imali povijest dijabetesa ili srodnih bolesti. Misteriozne smrti dogodile su se između srpnja 2017. i lipnja 2018. godine.

“Samo je velik broj ljudi koji su imali hipoglikemiju bio zabrinjavajući. To nije bila česta pojava na ovom odjelu”, rekla je specijalna agentica FBI-a  u Pittsburghu - Ashley Archibald, istražujući slučaj na terenu. “Ovo je bio odjel na kojem su pacijenti čekali da budu pušteni kući ili prebačeni u starački dom.”

Ured glavnog inspektora Centra za Veterane doveo je FBI-jev ured iz Pittsburgha kako bi pomogao u istrazi na terenu.

Istražitelji su saznali da je jedan član osoblja — medicinska sestra Reta Mays — radila na dan smrti svakog od muškaraca. Dok je radila stvari poput mijenjanja plahti i pomaganja pacijentima u kupanju, jednostavno im je pravila društvo pa je često bila sama s pacijentima.

U roku od nekoliko dana od otvaranja istrage Centar za veterane je uklonio Mays iz interakcije s pacijentima potencijalno spasivši mnogo više života.

Mays je isprva zanijekala bilo kakvu umiješanost, ali istražni tim je radio s medicinskim stručnjacima i FBI-jevim laboratorijem i timovima za analizu ponašanja kako bi došli do zaključka što se dogodilo.

Za daljnju istragu, tijela su morala ići na obdukciju. Postupak je zahtijevao pristupanje njihovim posmrtnim ostacima s poštovanjem, te ponovno pokapanje uz vojne počasti.

“Mislim da je tražiti od ovih obitelji da nam dopuste da otkrijemo njihove najmilije i dopuste obdukciju, bio najteži dio ove istrage i za istražitelje i za obitelji”, rekao je Archibald. “Morale su vagati želeći saznati što se dogodilo, s uznemiravanjem njihovih najmilijih. Ali učinili smo to na najpristojniji mogući način.”

I znanstveni i posredni dokazi uključujući podatke vanjskih medicinskih stručnjaka, pokazali su da je injekcija inzulina  koju je Mays ubrizgala dovela do smrti pacijenata.

“Forenzični patolog nije samo pogledao injekciju inzulina i ostatke inzulina kako bi pomogao u određivanju uzroka smrti, već nam je također bilo jednako važno isključiti druge uzroke niskih očitanja šećera, posebno za pacijente bez dijabetesa”, rekao je specijalni agent Centra za veterane - Keith Vereb. “Učinili smo to kako bismo utvrdili da je te veterane, zapravo ubila Reta Mays.”

Kad je Mays bila sama s pacijentima, uzela je inzulin iz bolničkog odjela za lijekove i ubrizgala ga muškarcima bez medicinskog razloga. Čak i da je postojao razlog, asistenti medicinskih sestara nisu ovlašteni davati lijekove. Šećer im je brzo pao, što je dovelo do njihove smrti.

Mays je u srpnju 2020. priznala krivnju za ubojstvo, a u svibnju 2021. osuđena je na doživotni zatvor.

„Bila je to stvarno istraga na stari način – puno intervjua, puno kopanja po zapisima, puno praćenja tragova i pomoć grupe medicinskih stručnjaka i izvora”, objasnio je Archibald.

Istražitelji nikada nisu saznali jasan motiv za tako izopačeni zločin.

“Meni je to nedokučivo, ali činilo mi se kao kontrola. Željela je imati kontrolu nad ovim stvarno ranjivim ljudima”, rekao je Archibald.

Archibald je rekao da se istražni tim nada da će kazna, zajedno s mjerama zaštite koje je Centar za veterane dodao kako bi spriječio slične tragedije pružiti utjehu obiteljima pacijenata.

“Nadam se da će se moći zacijeliti  i usredotočiti na lijepa sjećanja koja imaju s ovim veteranima", rekla je. “Ovo je bio velik i težak slučaj. Ne znam hoću li ikada više u svojoj karijeri imati slučaj od tolikog značaja.“

Izvor:
https://www.fbi.gov/news/stories/nursing-assistant-sentenced-for-murdering-patients-120121


Još iz kategorije Izdvojeno: