Davor Skeledžija

Naša Sandra Bršec je otišla u Novo Nordisk Danska!

21/12/2022

Sandru Bršec Rolih upoznao sam prije petnaestak godina u suludom pothvatu odlaska u Dubrovnik na konferenciju Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Prešli smo autobusom sveukupno 1.200 kilometara kako bi jedan dan sudjelovali na konferenciji...

Bila je iznimno zgodna i šarmantna predsjednica malog dijabetičkog društva iz Zaprešića, a pred njom je bila blistava i besprijekorna karijera u što ćete se uskoro i sami uvjeriti.

Sandrina „davna prošlost“ u maloj lokalnoj udruzi

Sandrina „davna prošlost“ u maloj lokalnoj udruzi

Spomenimo i Sandrino vrhunsko formalno obrazovanje koje uključuje ugledni Webster University u Beču gdje je završila menadžment, te dodatno psihologiju i umjetnost.

Ubrzo nakon Dubrovnika, Sandra ulazi u Izvršni odbor Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, ali ne, to je daleko od vrhunca njezine „dijabetičke karijere“.


Jedan od „vrhunaca“ bio je i kada je Sandra sa svojom obitelji osvojila glavnu nagradu u Chia puding kuharskom natjecanju – 3 kutije Libre senzora 😊. Naravno da je sudjelovala u legendarnoj inicijativi „Za život s manje boli“ nakon koje su Libre, a djelomično i Medtronic senzori postali dostupni osobama s tip 1 dijabetesom u RH.

Sandra 2013. godine postaje član Izvršnog odbora europskog ogranka Internacionalne dijabetičke federacije! Riječ je o iznimno prestižnoj volonterskoj poziciji koju su htjeli, ali nisu uspjeli zauzeti mnogi članovi naše dijabetičke zajednice. Navedimo još da je ovu poziciju nakon Sandre obnašao i predstojnik referentnog centra Vuk Vrhovac i predsjednik stručnog dijabetološkog društva, Dario Rahelić.

Sandra se uspinje još više! Nakon silnih godina volonterizma, u IDF-u se ne žele pomiriti s istekom njenih mandata i Sandra postaje „IDF Treasurer“. Ne morate guglati, treasurer je osoba zadužena za globalni pregled i brigu o financijama neke organizacije, u ovom slučaju ugledne Internacionalne dijabetičke federacije!

Bršec 2019. g postaje Novo Nordisk „Market Access and Public Affairs Director“!

Sve upoznate s „dijabetičkim ekosistemom“ u Hrvatskoj ovaj Sandrin uspjeh baca s nogu. Jedna od nas, osoba s dijabetesom, postaje zadužena za definiranje otkupnih cijena inzulina prema HZZO-u (Market Access), ali i odnose s javnošću što uključuje i neprofitne udruge (Public Affairs Director).

Brisel, 2018. - Bršec još pojma nema da će vrlo brzo postati važna direktorica u Novo Nordisku!

Brisel, 2018. - Bršec još pojma nema da će vrlo brzo postati važna direktorica u Novo Nordisku!

Zbog potencijalnog sukoba interesa i visokih etičkih standarda tvrtke Novo Nordisk, Sandra zbog novog imenovanja nažalost mora odstupiti sa svih pozicija u nevladinom sektoru, uključujući i formalni izlazak iz Internacionalne dijabetičke federacije.

Ali i dalje niže uspjehe za dijabetičku zajednicu!

Sandra i svi inzulini bez doplate u Republici Hrvatskoj!

U 2021. godini baš sve zemlje u okruženju dugi niz godina ispunjavaju minimalne etičke standarde i osobama na 4 i više doza inzulina osiguravaju sve inzuline bez doplate. Ne i Hrvatska 😔.

Jedan od najpopularnijih članaka 2021. na portalu naInzulinu bio je:

Zašto doplaćujemo inzulin Tresibu?

Vjerojatno ne znate što je bilo potrebno da se ukidanje doplate na Tresibu uistinu dogodi. Sandra Bršec koja svaki dan na poslu u sebe uštrcava ovu prevrijednu tekućinu i Novo Nordisk Hrvastska su morali uvjeriti centralu Novo Nordiska da će sniženje cijene Tresibe donijeti korist mnogim osobama u RH, ali i ispuniti financijske ciljeve korporacije. Izgleda kao nemoguća misija, očigledno nije.

Je li to mogao učiniti itko drugi, netko tko pod svojom kožom nije bio svjestan važnosti široke dostupnosti svih inzulina – nikada nećemo saznati. Ono što sigurno znamo jest da je posljednja doplata na inzulin u Hrvatskoj ukinuta u vrijeme dok je Sandra Bršec, osoba s dijabetesom bila šef „Market access“ odjela tvrtke Novo Nordisk!

Otišla Bršecka u Dansku – u centralu tvrtke Novo Nordisk

Nakon što ste sve ovo pročitali ne znam jeste li i dalje tako sretni što je jedna od nas ostvarila tako veliki uspjeh. Je li za nas dobro što je Hrvatska izgubila Sandru koja je otišla na poziciju „Global Pricing Associate Director at Novo Nordisk“?...

Tko će doći na Sandrino mjesto Market Access and Public Affairs direktora na Bundek u Zagrebu? Hoće li nova osoba i dalje biti svjesna važnosti dostupnosti inzulina preko HZZO-a ili će se njen fokus previše usmjeriti na neke nove Novo Nordisk uspješnice kao što su GLP lijekovi, ostaje za vidjeti.

Nadamo se da će u Novo Nordisku Sandri naći dostojnu zamjenu, po mogućnosti "na igli" 😀. 

A Sandri poželimo svu sreću, ovaj puta u Kopenhagenu na globalnim izazovima definiranja cjenovnih politika tvrtke Novo Nordisk.

Sretno i nama bez Sandre.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: