Sofija Turjak

Javnozdravstvena akcija „Utorak za dijabetes“

14/11/2023

Održana je konferencija za novinare povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa 14. studeni 2023. na kojoj je predstavljena javnozdravstvena akcija „Utorak za dijabetes“, čiji je cilj dodatno senzibilizirati liječnike, primarno obiteljske medicine, za osobe s dijabetesom tipa 2, kako bi se, osim boljih ishoda liječenja, utjecalo i na smanjenje troškova liječenja zdravstvenih komplikacija koje nastaju kao posljedica nedovoljno regulirane glikemije.

Naime, troškovi neliječenog dijabetesa iznose gotovo 20 % cjelokupnog budžeta za zdravstvo. Osim toga, zbog brojnih objektivnih okolnosti događa se da osobe s dijabetesom predugo ne dolaze u posjet specijalistu obiteljske medicine te predugo žive s previsokim razinama šećera u krvi. Rezultat su neminovne teške i skupe dijabetičke komplikacije, upozoravaju iz inicijative „Utorak za dijabetes“ koju je podržao i KoHOM – koordinacija hrvatske obiteljske medicine te Ministarstvo zdravstva.

Inicijatori navode kako su svjesni administrativne preopterećenosti liječnika obiteljske medicine, a odgovornost mora biti veća i kod samih pacijenata.

„Protekla tri utorka liječnicima smo pristupili putem mailinga kojim smo ih željeli potaknuti da što češće koriste mogućnost provjere HbA1c te u slučaju povišenih rezultata mijenjaju pristup liječenju dijabetesa. Od savjeta za promjenu životnih navika, preko promjena terapije, pa do upućivanja dijabetologu. Također, željeli smo podignuti razinu svijesti o mogućnostima informatičkih rješenja izabranih liječnika i važnosti njihovog korištenja.

Konkretno, korištenje mogućnosti provjere kada je posljednji puta osoba s dijabetesom bila u ambulanti. Ako se pokaže da osoba dugo nije bila na pregledu, cilj je da je se kod ponavljajućih recepata i sličnih prilika, potakne da osobno dođe. Tu se najčešće radi o visokorizičnim pacijentima s izrazito loše kontroliranom glikemijom te mnogi od njih pate od niza zdravstvenih tegoba.

Moram istaknuti pomoć koju smo imali u akciji od internista i endokrinologa KBC-a Zagreb i KBC-a Split, primarno dr. sc. Ivane Kraljević i doc. dr.sc. Anele Novak. Svi u sustavu zdravstva imaju zajednički cilj, a to je spriječiti ili otkriti bolesti što je moguće ranije kako bismo bili uspješniji u njihovom liječenju. Nadamo se da je ova akcija početak povezivanja i koordinacije svih uključenih strana”, izjavio je Mladen Kovaček, jedan od inicijatora javnozdravstvene akcije „Utorak za dijabetes”.

"Svaki sljedeći mail smo slali samo onima koji su pogledali prethodni mail. Zadnji mail je otvorilo 70 posto liječnika. Ovaj postotak nam govori da je akcija uspjela te ćemo je svakako sljedeće godine ponoviti", kazao je za medije Davor Skeledžija, urednik portala NaInzulinu.com, isto tako inicijator ove Akcije.

„Dijabetes jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Prema podacima CroDiab Registra, prošle godine je u Hrvatskoj bilo 388.213 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je i četvrti vodeći uzrok smrti, a dijabetes se opravdano naziva „tihim ubojicom“ jer nema vidljivih simptoma i svaka druga oboljela osoba ni ne zna da ga ima“, izjavio je.

Sofija Turjak
Zaljubljenica u nove tehnologije i putovanja. S osmijehom na licu stoji na raspolaganju svima

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: