Davor Skeledžija

Film ili stvarnost: udaja radi inzulina u Americi

05/10/2022

Na Netflixu je i Hrvatskoj dostupan megapopularan američki ljubavni film Purple Hearts snimljen ove godine. Glavna je protagonistkinja glazbenica Cassie, glumi ju Sofia Carson koja je i u stvarnom životu glazbenica.  Nicholas Galitzine glumi marinca Lukea.

Posebnost ovog filma je u tome što prekrasna Cassie ima dijabetes tip 1 uz koji se svaki dan bori kako bi preživjela surovu američku stvarnost – i nabavila inzulin.

Iako je film snimljen prema knjizi, iz aviona se vidi da kretatori filma dubinski preziru američku svakodnevicu u kojoj dio osoba s dijabetesom ne može ostvariti temeljno ljudsko pravo – ono na život.

Ali to nije sve, autori su u samo nekoliko scena ovog kratkog ljubavnog filma uspjeli ugraditi i ogroman prezir prema ratnoimperijalističkoj politici Sjedinjenih Američkih Država. Prokazuje se neopisivo velika ratna industrija u čijem se interesu oružje gotovo slobodno prodaje unutar SAD-a te se istovremeno mladići u najboljim godinama šalju u besmislene osvajačke ratove. Ratovi se odvijaju na drugim stranama svijeta, u za njih nepoznatim zemljama kao što je Irak, a mnogi se od ratnika vraćaju u crnim vrećama ili bez nogu, ruku...

Gdje je tu dijabetes?

Spoiler alert: ako još planirate pogledati film, možda ne želite čitati nastavak ovog teksta.

Cassie radi kao pjevačica u baru, dostavljačica, šankerica, instruktorica klavira itd; sve kako bi platila najam stana i preskupi inzulin koji joj zdravstveno osiguranje ne pokriva u dovoljnim količinama.

Scene u kojima mlada djevojka odlazi u automobil po injekciju inzulina, zaključuje da je potrošila zadnju rezervnu ampulu te ju potom odbiju u ljekarni – nešto je što se ne događa samo na filmu!

Službene brojke govore da su u SAD-u zbog visoke cijene inzulina 2017. g. umrle 4 osobe, 4 u 2018. i 5 osoba u 2019. I to sigurno nisu potpuni podaci. Svaka smrt koja se dogodi 100 godina nakon što je inzulin umjetno proizveden, suvišna je.  Također, nikada nećemo saznati koliko danas osoba robuje samo kako bi imali novaca da (do)plate inzulin.

Naša Cassie dolazi u, za nju, bezizlaznu situaciju koju mora riješiti po bilo koju cijenu. Saznaje da žene američkih vojnika imaju pravo na odlično zdravstveno osiguranje te sklapa ugovor/brak s Lukeom koji će ubrzo biti poslan u besmislen američki rat u Iraku te tamo ostati bez noge.

Luke je s druge strane bivši ovisnik, dužan je ogroman novac svom dileru i dobro bi mu došli dodatni prihodi koje država isplaćuje bračnim parovima za odvojeni život u američkoj vojsci.

Radnja ima još puno zanimljivih detalja i obrata, stoga ako imate pretplatu na Netflix ili znate nekoga tko ju ima, pogledajte ovaj film i sigurno će vas potaknuti na razmišljanje.

Zaključak

Da završimo s nečim pozitivnim, umiranje građana Sjedinjenih Američkih Država na vlastitim ulicama zbog previsoke cijene inzulina negativno je utjecalo na reputaciju proizvođača inzulina, ljekarni, ali i američke administracije.

U divljem kapitalizmu je, vjerovali ili ne, efikasno udaranje po nečijoj reputaciji najučinkovitije oružje protiv nepravde. Stoga su američki aktivisti ishodovali uspješno donošenje cijelog niza zakona zahvaljujući kojima je maksimalni mjesečni trošak za inzulin sveden na 760 kn (100 USD), a sada se donose novi koji bi taj trošak mogli ograničiti na 266 kn (35 USD) mjesečno. I dalje je to previše novca, ali i veliki napredak za „siromašnu i zaostalu Ameriku“.

Za nove napredne zakone dio zastupnika američkog kongresa upravo odbija glasati, pa se nadamo da će megapopularni Purple Hearts doprijeti i do njihovih ograničenih mozgova. Jer, ne zaboravimo, nitko ne voli „lošu reputaciju“ 😉.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: