Davor Skeledžija

Blogerska konferencija za osobe s dijabetesom u Lisabonu!

07/07/2019

Pripala mi je nevjerojatna čast i zadovoljstvo biti pozvanim na petu godišnju blogersku konferenciju #DXLisbon2019; DX je skraćenica od Diabetes eXchange. Sudjelovale su osobe iz 16 zemalja Europe i svijeta, a prva sam osoba iz Hrvatske i regije ikada pozvana na ovaj godišnji skup.

Kao što sam naslov govori, uzvanici su osobe koje se bave pisanjem blogova i imaju određen utjecaj na društvo u kojemu žive, odnosno takozvani „influenseri“ (engl. to influence – utjecati). Koliko se zanimljivih osoba ovdje našlo dokazuje i dolazak legendarnog Tima Streeta, vlasnika britanskog portala diabettech.com. Čovjek je „hodajuća enciklopedija“: ima u malom prstu sve što se tiče inzulinskih pumpi, CGM-a, closed loopa te bilo kakve tehnologije i analitike. Njegov blog pratim već dugo i oduševljen sam prilikom provesti skoro tri puna dana s njime. Nije savršen, umjesto Cole Zero pije pivo, ali zato je na hybrid closed loopu, kao i ja, pa mu njegova „Jenny“ (umjetni algoritam) uredno „pegla“ šećere dugo u noć nakon piva i druženja.

Tim Street ispred Appeltonova grafita „Bočica inzulina“

Slogan ovogodišnje konferencije je Technology & Arts. S time na umu za prvi su dan organizirana predavanja u dijelu grada pod nazivom Village Undergound (hrv. seosko podzemlje 🙂 ), a drugi dan u tehnološkom parku Lisabona. Prvo predavanje, o tajnama i mogućnostima Twittera, održala je Joana Rita, a potom smo imali priliku gnjaviti Alexandera Seibolda, direktora Abbotta za europsku regiju koji je predstavio novosti u Abbottovom svijetu. Nismo saznali ništa što već niste mogli pročitati na ovom portalu, ali na moje eksplicitno pitanje o „nestašicama Libre senzora“ vrlo je uvjerljivo odgovorio da one postaju „stvar prošlosti“ 🙂 . Saznali smo i da je Libre 2 upravo krenuo u prodaju u Norveškoj.

Predavanje o umjetnosti i advocacyju održao je njujorški umjetnik crtanja grafita Appelton. Pokazao je kako se originalnim i zanimljivim umjetničkim izražavanjem može doprijeti do velikog broja ljudi. Posebno je zanimljiv njegov plan za sljedeću godinu kada će pokušati organizirati marš u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država za veću transparentnost i veću dostupnost inzulina. Plan je u Washingtonu okupiti više od milijun sudionika protesta za povećanje svjesnosti oko ovog problema. Mi možemo biti sretni što cijela Europa, uključujući i Hrvatsku, prilično uspješno osigurava dobru dostupnost inzulina bez rasta njihovih cijena.

Graffiti umjetnik s dijabetesom iz New Yorka - Appelton i njegovi učenici

Sudionici – prilično neobična i nezgodna ekipa
Jedan od predavača, Berci Mesko iz Budimpešte, iskreno je priznao da ima ogromnu tremu, iako predavanja o tehnologiji redovno drži brojnim liječnicima i ostalim dionicima zdravstvenog sustava. Liječnicima je puno lakše predavati o tehnologiji jer većina njih neusporedivo manje zna i puno im je lakše „prodati neku priču“. Ovdje se okupila ekipa koja tehnologiju živi svaki dan i redovno piše o njoj, stoga bilo kakva „prodaja magle“ ne dolazi u obzir. Nije ni pokušavao, što iznimno cijenimo, ali nas je oduševio svojim pristupom tehnologiji i znanstvenoj fantastici. Smatra da je znanstvena fantastika inspirirala znatan broj znanstvenih dostignuća koja su poboljšala kvalitetu života. Kako bih vam dočarao koliko je čovjek „velika faca“, samo ću napisati da je neko vrijeme bio jedan od top 100 autora na Amazonu sa svojom knjigom The Guide to the Future of Medicine: Technology AND The Human Touch. Tko zna, Budimpešta je blizu, možda ga uspijemo dovući u Hrvatsku na naš sljedeći Tehnološki panel ili nešto slično 🙂 .

Poljska blogerica s pariškom adresom
Ako na trenutak zanemarimo Tima Streeta s portala diabettech.com, na mene je najveći dojam ostavila poljska blogerica koja živi u Parizu. Odlično govori engleski, francuski i, naravno, poljski te održava čak dvije Facebook stranice – za francusku i poljsku populaciju. Ako pogledate ovaj video, uvjerit ćete se da bi i hrvatski brzo naučila:

Vrlo dobro poznaje prilike u Poljskoj i Francuskoj te se ne može načuditi koliko je Francuzima tehnologija dostupnija, a koliko su sami nezainteresirani. Zato njezina poljska Facebook stranica ima neusporedivo više pratitelja i diskutanata, nego francuska. Slobodno ju zapratite na Instagramu.

Osim što je zgodna, razlog zbog kojega ostavlja bez daha je i činjenica da si je složila Hybrid Closed Loop uz pomoć iPhonea i RileyLinka. Naravno, kao CGM koristi Libre i MiaoMiao, a inzulinska pumpa joj je prastari, nezaštićeni Medtronic Veo:

Što se sve „nosilo“ na blogerskoj konferenciji
Ljeto je tu, kratki rukavi i haljinice su svuda oko nas, što znači da je opremu za dijabetes gotovo nemoguće sakriti, naročito u toplom Lisabonu, a bilo je zaista svega: Dexcoma svih generacija, od G4 do G6, a konačno se i Medtronic probudio. Naime, ekipa na Medtronic 640G inzulinskoj pumpi nosila je Enlite senzore, dok su stariji Veo korisnici uglavnom imali Libre. U globalu, većina je očekivano nosila lijepe bijele, okrugle i tanke, svima nama poznate senzore, Libre.

Što se tiče inzulinskih pumpi, očekivano, Medtronica je bilo „na bacanje“, no pojavila se i jedna prekrasna djevojka s CelliNovo inzulinskom pumpom koju je koristila vrlo kratko vrijeme. Nažalost, iza sebe je već imala jedan ozbiljan osip na mjestu nošenja i pitanje je hoće li ju još dugo nositi. Malobrojne Hrvatske OmniPodovce oduševit će informacija da se moglo naletjeti na vrlo lijepi broj OmniPod Eros inzulinskih pumpi bez katetera.

S lijeva na desno: CelliNovo, OmniPod i Medtronic 640G prisutna u Hrvatskoj

Zaključak
Ako uzmemo u obzir da je ovdje riječ o prilično probranoj ekipi koja zna što želi i što može dobiti, iz gornjeg izvještaja lako je zaključiti koje farmaceutske tvrtke trenutno vladaju europskom tehnološkom dijabetičkom industrijom.

Rast utjecaja blogera/„influensera“ prisutan je u gotovo svim aspektima života, stoga se ne moramo čuditi što se slične stvari događaju i u svijetu dijabetesa. Osim onog „medicinskog aspekta“, sve se više pažnje obraća na dizajn i povezivost medicinskih pomagala te „opći dojam“. Osim osnovnih funkcija, automatsko prikupljanje i naknadna analiza podataka postaju nezaobilazan element za procjenu ukupne vrijednosti nekog koncepta ili konkretne tehnologije. Ne zaboravimo i na važnost međusobne komunikacije različitih pomagala; tako moderni inzulinski penovi moraju komunicirati s uređajima za kontinuirano mjerenje glukoze, a jednako tako CGM-ovi moraju i budu sve više komunicirali s inzulinskim pumpama. Ranije spomenute tvrtke: Abbott, Dexcom, Medtronic pa čak i Novo Nordisk intenzivno rade na različitim partnerstvima i definiranju novih oblika suradnje u razmjeni podataka između pomagala za dijabetes. Pa tako Abbott konkretno surađuje s Novo Nordiskom i njihovim novim NFC digitalnim penom, s TidePoolom vezano za budući hybrid closed loop i njihovim inzulinskim pumpama te mnogim drugima.

Svi već znamo da ona stara, izlizana fraza: „Naći će se lijek za dijabetes u sljedećih 5 godina“ nije istinita, ali je istina da će u sljedećih 5 godina život s dijabetesom postati lakši i bezbolniji. Uostalom, mnogima već jest, zar ne? 🙂

Ograda
Svim sudionicima, uključujući i mene, tvrtka Abbott pokrila je troškove smještaja i putovanja na #DXLisbon2019 blogersku konferenciju. Tvrtka Abbott ni na koji način nije uvjetovala sudjelovanje ni izvještavanje s konferencije te smo svi, sukladno najvišim etičkim i pravnim standardima, potpisali ugovore u kojima je jasno navedeno da nismo primili nikakvu ponudu, očekivanja, kao ni financijski poticaj.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: