Izvor: Internet

ATTD 2024: Pregled najnovijih informacija o AID sustavima, kontinuiranim glukoznim monitorima (CGM) i lijekovima za dijabetes

07/03/2024

Od 6. do 9. ožujka, ATTD 2024 jedna je od najvećih međunarodnih konferencija o dijabetesu koja se bavi najnovijim tehnologijama i terapijama dijabetesa.

NA tapeti su novosti iz usta industrijskih lidera i stručnjaka o inovacijama u isporuci inzulina, kontinuiranom praćenju glukoze (CGM) i lijekovima, kao i uvidima u prevenciju dijabetesa. Evo pregleda nekih tema o kojima možete očekivati više informacija u izvještavanju s konferencije.

Događaji uživo: rješivi problemi u dijabetesu

U petak navečer na rasporedu je bio godišnji panel The diaTribe Foundation. Ove godine stručnjaci su raspravljali o potencijalnim prednostima vremena provedenog u uskom rasponu, novoj mjernoj jedinici koja opisuje vrijeme koje osoba provodi s normalnim razinama glukoze u krvi (3,9-7,7 mg/dL).

Na ovogodišnjem događaju sudjelovale su renomirane žene u skrbi o dijabetesu iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, a moderirao ih je dr. Tadej Battelino, voditelj endokrinologije na Sveučilišnom medicinskom centru u Ljubljani i supredsjedavajući ATTD-a. Panelisti su istražili kako vrijeme provedeno u uskom rasponu može poboljšati svakodnevni život i dugoročne rezultate za ljude s dijabetesom, kao i kako koristiti tehnologiju dijabetesa za postizanje bolje glikemijske kontrole.

Napredak u automatiziranoj isporuci inzulina

Dok se AID sustavi nastavljaju razvijati, sve više znanstvenika istražuje tu tehnologiju kod osoba s dijabetesom tip 2. U četvrtak se održalo nekoliko prezentacija o AID-u za dijabetes tip 2, usredotočujući se na izazove i potencijalne koristi različitih sustava.

Istog se dana moglo prisustvovati predavanju koje je vodila dr. Helen Murphy. Razgovaralo se o tome trebaju li svi s dijabetesom tip 1 dobiti ponudu za AID tijekom trudnoće.

Također smo u petak navečer pokrili predavanje o korištenju AID-a kod djece, gdje smo saznali više o globalnim postignućima u liječenju djece s dijabetesom tip 1 o čemu je govorio dr. Thomas Danne.

Inovacije u kontinuiranom praćenju glukoze

U četvrtak navečer, sudionici konferencije mogli su slušati predavanje o ulozi CGM-ova u gestacijskom dijabetesu, kao i prezentaciju u petak ujutro o savjetima kako ostati u rasponu pomoću CGM-a. O tome će još biti riječi na ovom portalu.

Također u petak stručnjaci su raspravljali o tome kako CGM-ovi mogu voditi upravljanje dijabetesom pružanjem korisnicima stvarnih podataka o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i razinama glukoze u krvi.

U subotu je bilo riječi o tome kako CGM-ovi mogu koristiti različitim populacijama, uključujući ljude s preddijabetesom i pretilošću, dijabetesom tip 2 i dijabetesom u ranoj fazi tip 1.

Sponzori

Dijabetes tip 1: pregled i prevencija

Jedna od istaknutih tema na ovogodišnjoj konferenciji je prevencija dijabetesa tip 1. Dublje je istražen međunarodni konsenzus o praćenju dijabetesa tip 1 u ranoj fazi, što je u četvrtak  predstavio JDRF.

Subotnje jutro uključuje predavanje koje istražuje pitanje univerzalnog pregledavanja za dijabetes tip 1. Također će sadržavati prezentaciju dr. Jennifer Sherr o upotrebi Tzielda (teplizumab) za odgađanje pojave dijabetesa tip 1 u stvarnom svijetu.

Još jedna tema o kojoj možete očekivati izvještaje jest zamjenska terapija matičnim stanicama, koja nastavlja napredovati kroz klinička ispitivanja. Na kraju, u petak navečer, istraživale su se opcije upravljanja pretilošću kod dijabetesa tip 1, uključujući agoniste receptora GLP-1 i barijatrijsku kirurgiju.

Inzulini, inkretini i drugo jednom tjedno

Iako je ATTD uglavnom usmjeren na tehnologiju, konferencija također uključuje novosti o novim lijekovima za dijabetes.

Predavanje u petak ujutro obuhvatilo je najnovije vijesti o tjednom (jednom tjedno) inzulinu, uključujući insulin icodec i insulin efsitora, kao i podatke o CGM-u za inzulin. Također u petak ujutro vodeći stručnjaci poput dr. Viral Shaha pružili su dodatna saznanja o dualnim i trostrukim lijekovima inkretina za upravljanje pretilošću i dijabetesom.

S povećanom upotrebom GLP-1 dolazi veća svijest o njihovim nuspojavama; s nestrpljenjem očekujemo sudjelovanje na predavanju o gubitku mišića i krhkosti s kojim zatvaramo konferenciju u subotu poslijepodne.

Radujemo se dijeljenju svih ovih uzbudljivih informacija i još više s vama u našem posebnom izdanju e-pošte u subotu, 9. ožujka, te dodatnim izvještajima u utorak, 12. ožujka.

Službene informacije o konferenciji i program su dostupni na ATTD 2024.

DiaTribe


Još iz kategorije Vijesti i Događanja: